Radek1985 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Cześć. Jestem świeży w temacie audio i potrzebuję porady. Chciałbym skompletować zestaw nagłośnienia. Pomyślałem o zestawie Klipsch r600f oraz na tył klipsch r-40SA z możliwością dokupienia drugiej pary r-40SA do połączenia na r600f. Przeglądałem amplitunery do tego zestawu i zastanawiam się nad Yamaha rx-V6A. Obecnie używam soundbara Denon S516H z subwoofer połączonym bezprzewodowo. Chciałbym wykorzystać ten soundbar jako głośnik centralny i chciałbym też wykorzystać ten subwoofer. Proszę o poradę czy mój pomysł ma.sens ewentualnie o poradę o alternatywny zestaw. Czy będę mógł wykorzystać posiadany soundbar łącząc go poprzez HEOS lub kablem z jakimś amplitunerem Denon i tak samo czy ten bezprzewodowy subwoofer połączę poprzez HEOS? Z góry dziękuję za wszelkie porady i propozycje. Odpisz, cytując
Radek1985 Napisano 12 godzin temu Autor Napisano 12 godzin temu Nie dopisałem jednego pytania - czy będę mógł wykorzystać soundbar Denon S516H i bezprzewodowy subwoofer z amplitunerem Yamahy? Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 52 minuty temu, Radek1985 napisał: Klipsch r600f Lepiej myśleć o RP i wyżej. 52 minuty temu, Radek1985 napisał: Proszę o poradę czy mój pomysł ma.sens Nie ma o to nie zadziała. 53 minuty temu, Radek1985 napisał: . Czy będę mógł wykorzystać posiadany soundbar łącząc go poprzez HEOS lub kablem z jakimś amplitunerem Denon i tak samo czy ten bezprzewodowy subwoofer połączę poprzez HEOS? Nie. Zeby zbudować zestaw kina domowego potrzebujesz zazwyczaj amplitunera, zestawu glosnikow pasywnych (mogą byc tez aktywne ale to nie jest najczęściej spotykana konfiguracja. Dodatkowo bezprzewodowy surround właściwie tylko Yamaha), subwoofera aktywnego. Odpisz, cytując
Radek1985 Napisano 11 godzin temu Autor Napisano 11 godzin temu 48 minut temu, PanKlor napisał: Lepiej myśleć o RP i wyżej. Nie ma o to nie zadziała. Nie. Zeby zbudować zestaw kina domowego potrzebujesz zazwyczaj amplitunera, zestawu glosnikow pasywnych (mogą byc tez aktywne ale to nie jest najczęściej spotykana konfiguracja. Dodatkowo bezprzewodowy surround właściwie tylko Yamaha), subwoofera aktywnego. Dzięki za odzew. Lepiej myśleć o RP i wyżej. Ale to jest cena x2. Czy różnica jest aż tak znacząca? To może inne kolumny w podobnej cenie do r600f? Nie ma o to nie zadziała. Dlaczego? Soundbar ma wejście RCA więc jaki będzie efekt jak połącze go z amplitunerem jako central? druga opcja - połączenie z amplitunerem Denon bezprzewodowo (HEOS) - Czy nie ma możliwości takiej konfiguracji? Przecież w HEOSIE wszystkie głośniki są aktywne. Zeby zbudować zestaw kina domowego potrzebujesz zazwyczaj amplitunera, zestawu glosnikow pasywnych (mogą byc tez aktywne ale to nie jest najczęściej spotykana konfiguracja. Dodatkowo bezprzewodowy surround właściwie tylko Yamaha), subwoofera aktywnego. OK. Po za tym soundbarem (i subwooferem), wszystkie pozostałe głośniki są pasywne ale chciałbym go wykorzystać jeśli technicznie byłoby to możliwe. Nie ma o to nie zadziała. Dlaczego? Soundbar ma wejście RCA więc jaki będzie efekt jak połącze go z amplitunerem jako central? Albo wepnę go w wyjście pre-out front? Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu 26 minut temu, Radek1985 napisał: Czy różnica jest aż tak znacząca? To może inne kolumny w podobnej cenie do r600f? Jest. Poza tym nikt nie wie co Ci sie spodoba. Powinieneś pojechać do jakiegoś salonu i posluchac. 27 minut temu, Radek1985 napisał: Dlaczego? Soundbar ma wejście RCA więc jaki będzie efekt jak połącze go z amplitunerem jako central? Z kilku powodów. Pierwszy i najważniejszy to taki, ze amplituner ktory wybrałeś nie ma takiego wyjscia. 28 minut temu, Radek1985 napisał: druga opcja - połączenie z amplitunerem Denon bezprzewodowo (HEOS) - Czy nie ma możliwości takiej konfiguracji? Przecież w HEOSIE wszystkie głośniki są aktywne. Heos nie służy do konfiguracji glosnikow w kinie domowym. Nie ma takiej funkcjonalności. Odpisz, cytując
Radek1985 Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu Dzięki za odpowiedzi. Nie do końca nikt bo ja wiem. Słuchałem r600f i było dla mnie OK jak na tę cenę, natomiast nie słyszałem RP bo szukałem w cenie podobnej do R. Co do odpowiednich wejść to myślałem o kablu 2xRCA/RCA i podłączeniu do pre out lub jakimś kablu RCA na wejścia zakręcane.. Nie zrozum mnie źle ale Twoje informacje o HEOS nie są konkretne i myślę, że możesz mieć podobny poziom wiedzy na jego temat co ja. Wydaje mi się że główną ideą HEOSa jest właśnie tworzenie bezprzewodowego systemu nagłośnienia, w tym dodawanie kolejnych urządzeń. Odpisz, cytując
Butler Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowany) a) Heos nie spełnia roli jako głośniki efektowe. Nie można go skonfigurować na nic więcej jak wyjście stereo. b) żeby podłączyć kanał centralny w formie soundbara do amplitunera to ampli musi mieć wyjście preout na ten kanał. Yamaha rx-V6A ma preout wyłącznie na L/R oraz suby. Nikt Ci nie zabroni podłączyć ten soundbar pod stereofoniczne wyjście Yamahy, ale C to on nie zagra. Ewentualnie kup takie ustrojstwo, ale nie miałem do czynienia nigdy z takim czymś https://allegro.pl/oferta/konwerter-audio-adapter-aktywacji-wzmacniacza-w-radiu-bez-wyjscia-rca-cinch-17591342476 Edytowano 10 godzin temu przez Butler Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu (edytowany) 21 minut temu, Radek1985 napisał: Co do odpowiednich wejść to myślałem o kablu 2xRCA/RCA i podłączeniu do pre out lub jakimś kablu RCA na wejścia zakręcane.. Yamaha V6A nie ma preout na centralny. RCA na wyjście głośnikowe... świetny pomysł, żeby coś popsuć. 21 minut temu, Radek1985 napisał: Nie zrozum mnie źle ale Twoje informacje o HEOS nie są konkretne i myślę, że możesz mieć podobny poziom wiedzy na jego temat co ja. Wydaje mi się że główną ideą HEOSa jest właśnie tworzenie bezprzewodowego systemu nagłośnienia, w tym dodawanie kolejnych urządzeń. Masz rację, wydaje Ci się. Powtórzę jeszcze raz HEOS nie służy do budowania systemow kina domowego tylko rozwiązań multiroom. Edytowano 10 godzin temu przez PanKlor Odpisz, cytując
Radek1985 Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu Dzięki za odpowiedzi. Co do soundbara to chyba ogólnie pomysł jego wykorzystania jako element kina jest nie trafiony. Więcej z tym problemów niż korzyści, a efekt pewnie byłby daleki od tego jak powinno być. Pozdrawiam Odpisz, cytując
PanKlor Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Tak. Gdybyś go jakimś sposobem podłączył to potem byś sie zastanawiał jak sterować głośnością w takim systemie. Określ budzet, wrzuć plan pomieszczenia to bedziesz wiedział z czym sie mierzysz. Odpisz, cytując
Recommended Posts