Esposito Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Witam, Chciałbym sobie sprawić zestaw audio pod filmy i muzykę. Aktualnie mam bar JBL SB400, więc siłą rzeczy polubiłem dużą ilość basu. Docelowo chciałbym zbudować zestaw pod Atmos, ale wydaje mi się że wystarczy dobre 2.1 na start (bas musi być) . O ampli startowym myślałem o Yamaha RX-V6A. Natomiast w przypadku kolumn zaczynają się kłopoty. Żona nie akceptuje kolumn podłogowych. Fronty muszą być na ścianie (suba mam gdzie schować). Głośniki tylne najlepiej jakby były bez konieczności ciągnięcia kabli. Budżet startowy na kolumny to 2-3k. Niestety więcej nie wycisnę na start :) Gorąca prośba o pomoc w doborze kolumn. Odpisz, cytując
Gmow1977 Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu 1 godzinę temu, Esposito napisał: Witam, Chciałbym sobie sprawić zestaw audio pod filmy i muzykę. Aktualnie mam bar JBL SB400, więc siłą rzeczy polubiłem dużą ilość basu. Docelowo chciałbym zbudować zestaw pod Atmos, ale wydaje mi się że wystarczy dobre 2.1 na start (bas musi być) . O ampli startowym myślałem o Yamaha RX-V6A. Natomiast w przypadku kolumn zaczynają się kłopoty. Żona nie akceptuje kolumn podłogowych. Fronty muszą być na ścianie (suba mam gdzie schować). Głośniki tylne najlepiej jakby były bez konieczności ciągnięcia kabli. Budżet startowy na kolumny to 2-3k. Niestety więcej nie wycisnę na start Gorąca prośba o pomoc w doborze kolumn. Ile masz miejsca na ten zestaw.Daj jakieś zdjęcie/ szkic poglądowy. Odpisz, cytując
Esposito Napisano 19 godzin temu Autor Napisano 19 godzin temu 29 minut temu, Gmow1977 napisał: Ile masz miejsca na ten zestaw.Daj jakieś zdjęcie/ szkic poglądowy. Na ścianie wisi 75 cali. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Cześć Jeśli zależy Ci na mocnym i obszernym basem, to wstrzymałbym się jeszcze chwilę z zakupem kina domowego. Sam subwoofer pokroju Klipscha RP-1200SW już wyjdzie powyżej budżetu Gdyby zależało Ci jednak bardziej na kontroli niż wielkości basu, to warto sprawdzić Velodyne Impact X, czy SVS z serii SB/PB. Dodatkowo widzę tu problem z umiejscowieniem amplitunera - czy te półki pod TV są wentylowane? Jeśli półki są wentylowane, a Ty mimo wszystko chciałbyś iść do przodu z obecnym budżetem, to sprawdziłbym kolumny pokroju Klipsch RP-140D, a do tego Magnat RS 12. W późniejszym czasie fajny centralny i surroundy już z Musiccast - bo tylko ten system zadziała OOTB bezprzewodowo. Odpisz, cytując
Gmow1977 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 3 godziny temu, Esposito napisał: Budżet startowy na kolumny to 2-3k. Niestety więcej nie wycisnę na start Gorąca prośba o pomoc w doborze kolumn. Ten budżet to na stereo+ sub ?Czy tylko stereo? 1 godzinę temu, Esposito napisał: Na ścianie wisi 75 cali. Ściana ładna .Z KG?Jaka grubość?Czy bierzesz pod uwagę kolumny inwall?Gdzie przewidujesz, miejsce na amplituner? Pod Tv będzie za ciasno.Trzeba uwzględnić też kable...Sub? Dodatkowe gniazdko ,kolumny surround ? Jeśli bezprzewodowe Multicast ,to raczej potrzebne też gniazdko prądowe... No I w przyszłości Atmos... Przewidziałeś to?Jesteś przygotowany na mały remont? Odpisz, cytując
Esposito Napisano 17 godzin temu Autor Napisano 17 godzin temu 46 minut temu, Q21 napisał: Cześć Jeśli zależy Ci na mocnym i obszernym basem, to wstrzymałbym się jeszcze chwilę z zakupem kina domowego. Sam subwoofer pokroju Klipscha RP-1200SW już wyjdzie powyżej budżetu Gdyby zależało Ci jednak bardziej na kontroli niż wielkości basu, to warto sprawdzić Velodyne Impact X, czy SVS z serii SB/PB. Dodatkowo widzę tu problem z umiejscowieniem amplitunera - czy te półki pod TV są wentylowane? Jeśli półki są wentylowane, a Ty mimo wszystko chciałbyś iść do przodu z obecnym budżetem, to sprawdziłbym kolumny pokroju Klipsch RP-140D, a do tego Magnat RS 12. W późniejszym czasie fajny centralny i surroundy już z Musiccast - bo tylko ten system zadziała OOTB bezprzewodowo. Półkę mogę mogę łatwo "otworzyć" bo mam pustą przestrzeń za ścianą 5 minut temu, Gmow1977 napisał: Ten budżet to na stereo+ sub ?Czy tylko stereo? Ściana ładna .Z KG?Jaka grubość?Czy bierzesz pod uwagę kolumny inwall?Gdzie przewidujesz, miejsce na amplituner? Pod Tv będzie za ciasno.Trzeba uwzględnić też kable...Sub? Dodatkowe gniazdko ,kolumny surround ? Jeśli bezprzewodowe Multicast ,to raczej potrzebne też gniazdko prądowe... No I w przyszłości Atmos... Przewidziałeś to?Jesteś przygotowany na mały remont? Ściana z KG. Inwall - może być ciężko ze względu na belki (jest szansa że belka jest pośrodku przestrzeni pomiędzy TV a kontaktami). Ampli na środek (tam gdzie teraz PS4) w razie czego mogę sobie dorobić dodatkową półkę, bo za ścianą mam dostępną przestrzeń pod schodami. Sub aktualnie mam przy kanapie, więc prąd nie jest problemem. Jedynym wyzwaniem będą kable sygnałowe do suba i satelit z tyłu... Więc opcja bezprzewodowa mile widziana Odpisz, cytując
Esposito Napisano 16 godzin temu Autor Napisano 16 godzin temu Budżet przewiduje na minimum stereo + sub Odpisz, cytując
Gmow1977 Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu 9 minut temu, Esposito napisał: Budżet przewiduje na minimum stereo + sub Niestety w tym budżecie nie znajdziesz nic ciekawego/sensownego .Budżet x 2... Odpisz, cytując
Esposito Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Rozumiem. To może w ramach ćwiczenia na przyszłość skupimy się na kolumnach na ścianę, poruszając się jednak kwotowo w ramach jak wcześniej pisałem. Widzę jeszcze takie opcje jak Indiana Line Tesi Q - to się nada jako frontowe? Jeszcze widzę z innych tematów Dali Oberon On-wall jako dobrą opcję? Odpisz, cytując
Q21 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Zarówno Indiana, jak i Dali się nadadzą. Choć osobiście myślę, że RP-140D będą lepsze, bo uda się je minimalnie szerzej rozstawić. 1 Odpisz, cytując
Gmow1977 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 1 godzinę temu, Esposito napisał: Rozumiem. To może w ramach ćwiczenia na przyszłość skupimy się na kolumnach na ścianę, poruszając się jednak kwotowo w ramach jak wcześniej pisałem. Widzę jeszcze takie opcje jak Indiana Line Tesi Q - to się nada jako frontowe? Jeszcze widzę z innych tematów Dali Oberon On-wall jako dobrą opcję? Jeśli umówimy się ,że budżet to tylko kolumny to już można coś znaleźć... Każdy szanujący się producent kolumn ma w swojej ofercie zestawy naścienne.Wpisz w przeglądarce Kolumny On wall .Wyskoczą ci różne modele .Ja preferuję Dali, Monitor audio, Kef Z droższych ,Ascendo...Ale są i inne .Klipsch ,Canton Kwestia gustu, preferencji słuchowych i zasobności portwela.Nie wiem czy wszystkie jesteś w stanie znaleźć na polskim rynku i odsłuchać Poczytaj trochę 😉 https://www.google.com/search?ie=UTF-8&client=ms-android-dt-at-rvc3&source=android-browser&q=on+wall+lautsprecher Edytowano 1 godzinę temu przez Gmow1977 Odpisz, cytując
Recommended Posts