Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Chciałbym złożyć kino domowe do salonu. Salon otwarty z kuchnią. W sumie jedno pomieszczenie w całości ma 40m2.  Dzieląc na mniejsze prostokąty, to salon 30m2, kuchnia 10m2. Dzieląc jeszcze na strefę salonową, to salon ma od TV 5m x 4,25m

Myślę nad kinem domowym 5.1 koniecznie nowy, nie ma mowy o używanym. Amplituner nad jakim się zastanawiam, to wybór między Yamaha RX-V4A a RX-V6A. 

Tu w sumie nie do końca wiem czy warto mi dopłacać do rx-v6a, ma w prawdziwe trochę większą moc i Dolby Atmos, ale raczej z tej drugiej opcji nigdy nie skorzystam. 

Jeśli chodzi o głośniki i subofer, to mam wybrany w tej chwili zestaw Kolumn 5.1 Taga Harmony TAV-607 TSW-90 v.4. Patrzyłem jeszcze na Teufel ULTIMA 40, ale jakoś wolę polską markę (przynajmnie Taga jest przedstawiana jako polska, nie sprawdziłem tego). 

Zestaw będzie uzytkowany 50/50 muzyka yt/Spotify/radio internetowe i filmy/seriale 99% netflix. Audiofilami z żoną nie jestem, muzyki słuchamy różniej, ale przeważnie Trance, HipHop i Rocka. Co myślicie o takim zestawie, może ktoś ma lepszą propozycję w podobnym budżecie do max 6 tys.

Rozumiem, ze budżet jak na sprzęt audio nie jest wysoki, ale myślę, ze to i tak lepiej niż kupić sandbara. 

Napisano
9 godzin temu, Colin90 napisał:

Chciałbym złożyć kino domowe do salonu. Salon otwarty z kuchnią. W sumie jedno pomieszczenie w całości ma 40m2.  Dzieląc na mniejsze prostokąty, to salon 30m2, kuchnia 10m2. Dzieląc jeszcze na strefę salonową, to salon ma od TV 5m x 4,25m

Myślę nad kinem domowym 5.1 koniecznie nowy, nie ma mowy o używanym. Amplituner nad jakim się zastanawiam, to wybór między Yamaha RX-V4A a RX-V6A. 

Tu w sumie nie do końca wiem czy warto mi dopłacać do rx-v6a, ma w prawdziwe trochę większą moc i Dolby Atmos, ale raczej z tej drugiej opcji nigdy nie skorzystam. 

Jeśli chodzi o głośniki i subofer, to mam wybrany w tej chwili zestaw Kolumn 5.1 Taga Harmony TAV-607 TSW-90 v.4. Patrzyłem jeszcze na Teufel ULTIMA 40, ale jakoś wolę polską markę (przynajmnie Taga jest przedstawiana jako polska, nie sprawdziłem tego). 

Zestaw będzie uzytkowany 50/50 muzyka yt/Spotify/radio internetowe i filmy/seriale 99% netflix. Audiofilami z żoną nie jestem, muzyki słuchamy różniej, ale przeważnie Trance, HipHop i Rocka. Co myślicie o takim zestawie, może ktoś ma lepszą propozycję w podobnym budżecie do max 6 tys.

Rozumiem, ze budżet jak na sprzęt audio nie jest wysoki, ale myślę, ze to i tak lepiej niż kupić sandbara. 

Cześć

RXV4a i RXV6a grają praktycznie tak samo. Technicznie dochodzą dwa kanały i phono do gramofonu.

Natomiast zastanawiam się nad inną rzeczą. Jeśli chciałbyś wykorzystać zestaw w 50% do muzyki, to po co kupować tyle tych głośników oraz amplituner do kina domowego?

Zmieniłbym to na amplituner stereofoniczny z funkcjami sieciowymi i dostawił dwie kolumny na sam front. Takie rozwiązanie może Cię pozytywnie zaskoczyć nawet w filmie...

Moja propozycja:

Yamaha RN600 - https://www.tophifi.pl/yamaha-musiccast-r-n600a.html

Elac Debut 5.3 - https://www.tophifi.pl/elac-debut-3-0-f5-3.html

Zerknij i daj znać co o tym sądzisz :)

Napisano

A ja bym zostawił wąsnie kino. Bo wiem że jak jest 50/50 to 50 faktycznie sięogląda

A drugie 50 to leci muzyka w tle. W Tle może leociecz amplitunera. Takie moje doświadczenei jak jest ianczej to wtedy mozna analizowac.

V6A jest lepsza opcją. Obok Onkyo 7100, Denon X 2800 albo z niemiec rewelacyjna cena na Pioneer LX 505 za 3000 zł.

Ale wszystko kwestia reszty. Wybrac lepszy amplituner tak, ale nie kosztem kolumn! 

Suba tagi nie polecam. Tani dobry do kina to Magnat RS12, Klipsch 120SW

Kolumny Taga 607 sa calkiem spoko, tanie. 

Quadral 6500 Le jeszcze dostepne, sety Heco Victa czy Magnta Temus, ale te drożej.