Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam szanownych forumowiczów.
Stoję przed wyborem między dwoma modelami słuchawek oba modele w bardzo podobnych cenach (mniej niż 500 zł):

Audio-Technica ATH-A550Z — słuchawki zamknięte

Audio-Technica AD500X — słuchawki otwarte

Zastanawiam się, który model będzie lepszy do codziennego słuchania muzyki w domu choć czasami i pod telefon do podróży też chciałbym je podpinać. Czy telefon da radę napędzić takie słuchawki?

Chętnie usłyszę Wasze doświadczenia i opinie na temat:

Różnic w brzmieniu między zamkniętymi ATH-A550Z a otwartymi AD500X (choć z tego co poczytałem to dosyć podobnie grają mimo innych konstrukcji)
Jakie są mocne strony każdego z tych modeli?

Z góry dzięki za pomoc!

Napisano

Do podróży zdecydowanie zamknięte. W otwartych będziesz słyszał całe otoczenie, a otoczenie będzie słyszało Ciebie. 

Do telefonu użyłbym chociaż niedrogiego iFi GO Linka, który już poprawi zauważalnie jakość :) Warto też sprawdzić opcję taką jak HiFiMAN HE-R9. Bardzo basowe słuchawki, ale ze wbudowanym DAC/Ampem z BT. Obecnie wręcz absurdalnie tanie, ale to też bardziej basowe granie niż Audio Technica. 

Napisano (edytowany)

Jeśli nie miałeś nigdy sluchawek otwartych to ad500x będą fajną propozycją, bo to naprawdę bdb słuchawki. Gdybyś się zagiął i dorzucił do ad900x, to wtedy masz słuchawki, których  dłuuugo nic nie pokona,  dopiero jak wydasz kilka koła na nowe nauszniki. Przestrzeń i lekkość brzmienia ale nie tak neutralna jak w ad900x, to na pewno cecha ad500x. Minus, nie do użycia poza domem, biurem itp, wiadomo - wszystko słychać. Telefon spokojnie da radę chociaż oczywiste, że zabrzmi to gorzej niż z jakimś napędem. Ale awaryjnie, spoko można z telefonu słuchać. Ale uwaga, ath mają specyficzne brzmienie, są bardzo skąpe w basy, za to bardzo precyzyjne. Zależy co lubisz. 

Edytowano przez BlaBla
Napisano
6 minut temu, Q21 napisał:

Do podróży zdecydowanie zamknięte. W otwartych będziesz słyszał całe otoczenie, a otoczenie będzie słyszało Ciebie. 

Do telefonu użyłbym chociaż niedrogiego iFi GO Linka, który już poprawi zauważalnie jakość :) Warto też sprawdzić opcję taką jak HiFiMAN HE-R9. Bardzo basowe słuchawki, ale ze wbudowanym DAC/Ampem z BT. Obecnie wręcz absurdalnie tanie, ale to też bardziej basowe granie niż Audio Technica. 

Dziekuję za odpowiedź - jestem jakoś fanem Audio Techniki więc przy niej chcę zostać :)
w wiekszości czasu tom jednak będa podpięte pod wzmacniacz przy słuchaniu vinyli.

Ale wiadomo czasami gdzieś do pociągu bym z chęcią je też zabrał.

I tak jak piszesz - otwarte na pewno mniej uciążliwe dla głowy - ale wadą, że wszyscy słyszą co się dzieje.

Czyli chyba jednak te zamknięte w dodatku i one nie są jakieś ciężkie.

3 minuty temu, BlaBla napisał:

Jeśli nie miałeś nigdy sluchawek otwartych to ad500x będą fajną propozycją, bo to naprawdę bdb słuchawki. Gdybyś się zagiął i dorzucił do ad900x, to wtedy masz słuchawki, których  dłuuugo nic nie pokona,  dopiero jak wydasz kilka koła na nowe nauszniki. Przestrzeń i lekkość brzmienia ale tak neutralna jak w ad900x ale to na pewno cecha ad500x. Minus, nie do użycia poza domem, biurem itp, wiadomo - wszystko słychać. Telefon spokojnie da radę chociaż oczywiste, że zabrzmi to gorzej niż z jakimś napędem. Ale awaryjnie, spoko można z telefonu słuchać. Ale uwaga, ath mają specyficzne brzmienie, są bardzo skąpe w basy, za to bardzo precyzyjne. Zależy co lubisz. 

Dzięki za odzew.
Właśnie też słyszałem wiele dobrego o tych 900tkach ale założyłem sobie budżet max 500. I czytałem, że te otwarte to mniej basu dają.
Ale chyba te ATH-A550Z - to już basem jakimś grają co nie?

Napisano

Zależy co masz na myśli. Jeżeli ktoś jest przyzwyczajony do popularnych, młodzieżowych słuchawek, to stwierdzi, że w ath otwartych w ogóle nie ma basu...  Zależy rochę czego słuchasz. Jeżeli hiphopu, techno, to raczej ath nie polecam. Do jazzu i klasyki uważam, że jak najbardziej. Rock, metal, pop to już zależy od preferencji słuchacza - jeden woli precyzję (ath), drugi woli tąpnięcie (nie-ath).

Ale zgadzam się z @Q21, że można też na jakieś hifimany zerknąć ale tu się nie wypowiadam, bo nie używam i nie mam w związku z tym nic do powiedzenia. 

Napisano
5 minut temu, BlaBla napisał:

Zależy co masz na myśli. Jeżeli ktoś jest przyzwyczajony do popularnych, młodzieżowych słuchawek, to stwierdzi, że w ath otwartych w ogóle nie ma basu...  Zależy rochę czego słuchasz. Jeżeli hiphopu, techno, to raczej ath nie polecam. Do jazzu i klasyki uważam, że jak najbardziej. Rock, metal, pop to już zależy od preferencji słuchacza - jeden woli precyzję (ath), drugi woli tąpnięcie (nie-ath).

Ale zgadzam się z @Q21, że można też na jakieś hifimany zerknąć ale tu się nie wypowiadam, bo nie używam i nie mam w związku z tym nic do powiedzenia. 

Do młodzieży to mi daleko :)
Emeryturka bliżej aniżeli do stwierdzenia młodzież hehe 

Słucham wszystkiego i raczej z vinyli. 
Na telefonie to rzadko raczej - przede wszystkim dom i vinyle.

Napisano

Jezeli swój wybór zamykasz do dwóch tytulowych, a słuchanie jest stacjonarne i ani Ty domownikom nie będziesz przeszkadzał ani oni Tobie, to wybierz otwarte. Weź pod uwagę, że to sluchawki, które zbliżą Cię do muzyki ale nie odetną od hałasu z zewnątrz, a inni będą z kolei słyszeć muzykę. To samo dotyczy podróży - pokoju hotelowym spoko, w samolocie, pociągu absolutnie nie. 

Napisano
2 godziny temu, R_33 napisał:

Witam szanownych forumowiczów.
Stoję przed wyborem między dwoma modelami słuchawek oba modele w bardzo podobnych cenach (mniej niż 500 zł):

Audio-Technica ATH-A550Z — słuchawki zamknięte

Audio-Technica AD500X — słuchawki otwarte

Zastanawiam się, który model będzie lepszy do codziennego słuchania muzyki w domu choć czasami i pod telefon do podróży też chciałbym je podpinać. Czy telefon da radę napędzić takie słuchawki?

Chętnie usłyszę Wasze doświadczenia i opinie na temat:

Różnic w brzmieniu między zamkniętymi ATH-A550Z a otwartymi AD500X (choć z tego co poczytałem to dosyć podobnie grają mimo innych konstrukcji)
Jakie są mocne strony każdego z tych modeli?

Z góry dzięki za pomoc!

Cześć

Zdecydowanie bardziej praktycznym modelem będzie A550Z. Przede wszystkim w domu, nikt Cię nie będzie słyszał, na ulicy czy w tramwaju również nie będzie tego problemu.

Ale, w kwestii dźwięku, więcej przestrzeni i swobody uzyskasz na modelu AD500X - bez dwóch zdań. Cena obydwu modeli jest w zasadzie taka sama. Masz już odpowiedzi ;)