Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Bardzo proszę o pomoc w wyborze gramofonu. Jakiś czas temu zakupiłem pierwszy zestaw audio

- Dali Oberon 7

- Yamaha A-S701

- WiiM Ultra

W młodości mój Ojciec nazbierał niemałą kolekcję winyli, nigdy jednak nie mieliśmy w domu gramofonu. Chciałbym skorzystać z tego dobrodziejstwa i dobrać odtwarzacz z podobnej półki jakościowej. Poszukuję czegoś w miarę przystępnego w użytkowaniu i niezawodnego. 

Napisano
8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Jest kilka ciekawych konstrukcji. Pytanie w jakim budzecie się chcesz obracać. 

Thorens, Project czy Rega to jedynie lista formy wsrod których znajdziesz bardzo dużo ciekawych propozycji. 

Miałeś jakiś gramofon? 

Nie miałam jeszcze gramofonu. Jeśli chodzi o budżet to najważniejsze dla mnie jest to, żeby gramofon był z podobnej półki co reszta zestawu, nie ograniczał potencjału pozostałych komponentów ani nie był ciągnięty przez nie w dół. Myślałem o budżecie do 3 tysięcy a najlepiej do 2,5, jeśli za takie pieniądze nie jest to możliwe to mógłbym jeszcze trochę dołożyć.

4 godziny temu, Q21 napisał:

Hej :) Opcji będzie wiele, zarówno z nowych, jak i używanych. W jakim budżecie planujesz się rozglądać? :) 

Raczej myślałem o nowym, trochę boję się kupować używany sprzęt nie znając się na nim.

7 minut temu, przemyslaw12 napisał:

Nie miałam jeszcze gramofonu. Jeśli chodzi o budżet to najważniejsze dla mnie jest to, żeby gramofon był z podobnej półki co reszta zestawu, nie ograniczał potencjału pozostałych komponentów ani nie był ciągnięty przez nie w dół. Myślałem o budżecie do 3 tysięcy a najlepiej do 2,5, jeśli za takie pieniądze nie jest to możliwe to mógłbym jeszcze trochę dołożyć.

A co do budżetu to tak jak tutaj napisałem.

Napisano

To zasadniczo powyższe opcje są bdb :) Tylko zamiast Planara 2 ze wkładką Carbon celowałbym w model z Nd3. Dużo ciekawsze granie już. Ciekawym rozwiązaniem jest również Argon Audio TT-4 MK2 :) 

Gdybyś chciał dokładać, to świetną bazą jest Rega Planar 3 RS. To to samo, co zwykły Planar 3, ale z innym wykończeniem i zasilaczem, który oddzielnie kosztuje już niemało ;) 

Napisano
Dnia 19.12.2025 o 10:11, Q21 napisał:

To zasadniczo powyższe opcje są bdb :) Tylko zamiast Planara 2 ze wkładką Carbon celowałbym w model z Nd3. Dużo ciekawsze granie już. Ciekawym rozwiązaniem jest również Argon Audio TT-4 MK2 :) 

Gdybyś chciał dokładać, to świetną bazą jest Rega Planar 3 RS. To to samo, co zwykły Planar 3, ale z innym wykończeniem i zasilaczem, który oddzielnie kosztuje już niemało ;) 

Dnia 19.12.2025 o 07:09, Piotr Sonido napisał:

Dziękuję bardzo za pomoc. Poczytam o tych gramofonach i któryś wybiorę. Wesołych świąt 🙂