Michal1982 Napisano wczoraj o 14:35 Napisano wczoraj o 14:35 Cześć, kupiłem soundbar Polk Audio Signa S4 i mam problem z poprawnym połączeniem go z telewizorem Samsung Q77AA. Problem polega na tym, że nie działa Dolby Atmos. Soundbar jest podłączony przez gniazdo HDMI eARC. W ustawieniach TV widać połączenie „HDMI (eARC)”, Dolby Atmos jest włączone, ale podczas odtwarzania np. filmu na Prime Video dioda na soundbarze pokazuje, że sygnał to PCM. Nie mogę włączyć opcji „Passthrough” przy uruchomionej aplikacji – jest niedostępna. Opcja pojawia się tylko wtedy, gdy jako źródło wybiorę sam soundbar (Signa S4), ale wtedy ekran robi się niebieski i nic nie da się oglądać. Gdy wracam do telewizora lub aplikacji, opcja „Passthrough” znika i zostają tylko tryby „PCM” lub „Auto”. Ciekaw jestem, czy można jakoś ustawić źródło na "soundbar" oglądając np. prime video lub inne aplikacje. Siedzę nad tym od rana i już tracę cierpliwość 😅 Jedyne, co udało mi się uzyskać, to zielona dioda*(czyli sygnał Dolby – ale nie Atmos), po wyłączeniu eARC i przełączeniu na zwykłe HDMI. Czy ktoś miał podobny problem i wie, jak to poprawnie skonfigurować? Odpisz, cytując
PanKlor Napisano wczoraj o 15:15 Napisano wczoraj o 15:15 Sprawdź czy masz najnowsze oprogramowanie w belce i TV. Teoretycznie powinno działać. Z drugiej strony oprócz lepszego samopoczucia nic nie zzyskasz. Odpisz, cytując
Iron Napisano wczoraj o 17:31 Napisano wczoraj o 17:31 2 godziny temu, Michal1982 napisał: Cześć, kupiłem soundbar Polk Audio Signa S4 i mam problem z poprawnym połączeniem go z telewizorem Samsung Q77AA. Problem polega na tym, że nie działa Dolby Atmos. Soundbar jest podłączony przez gniazdo HDMI eARC. W ustawieniach TV widać połączenie „HDMI (eARC)”, Dolby Atmos jest włączone, ale podczas odtwarzania np. filmu na Prime Video dioda na soundbarze pokazuje, że sygnał to PCM. Nie mogę włączyć opcji „Passthrough” przy uruchomionej aplikacji – jest niedostępna. Opcja pojawia się tylko wtedy, gdy jako źródło wybiorę sam soundbar (Signa S4), ale wtedy ekran robi się niebieski i nic nie da się oglądać. Gdy wracam do telewizora lub aplikacji, opcja „Passthrough” znika i zostają tylko tryby „PCM” lub „Auto”. Ciekaw jestem, czy można jakoś ustawić źródło na "soundbar" oglądając np. prime video lub inne aplikacje. Siedzę nad tym od rana i już tracę cierpliwość 😅 Jedyne, co udało mi się uzyskać, to zielona dioda*(czyli sygnał Dolby – ale nie Atmos), po wyłączeniu eARC i przełączeniu na zwykłe HDMI. Czy ktoś miał podobny problem i wie, jak to poprawnie skonfigurować? Spróbuj wylaczyć eARC i zostawic włączone Dolby Atmos w TV. Przy sygnale DD+ powinien pojawić się Dolby Atmos Odpisz, cytując
Michal1982 Napisano 22 godziny temu Autor Napisano 22 godziny temu 3 godziny temu, PanKlor napisał: Sprawdź czy masz najnowsze oprogramowanie w belce i TV. Teoretycznie powinno działać. Z drugiej strony oprócz lepszego samopoczucia nic nie zzyskasz. Cześć, tak, telewizor mam ustawiony na automatyczne update i jest najnowsza wersja, co do soundbara to nie udało mi się znaleźć żadnej informacji jak to zrobić i czy w ogóle się da. 1 godzinę temu, Iron napisał: Spróbuj wylaczyć eARC i zostawic włączone Dolby Atmos w TV. Przy sygnale DD+ powinien pojawić się Dolby Atmos Cześć, wydaje mi się, że tak właśnie zrobiłem, wyłączone eARC, pokazuje, że jest zwykłe HDMI i włączone Dolby Atmos, w takiej konfiguracji nadal działa tylko sygnał Dolby - zielona dioda, powinna być cyjanowa przy Dolby Atmos Odpisz, cytując
Michal1982 Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu 15 godzin temu, Iron napisał: Spróbuj wylaczyć eARC i zostawic włączone Dolby Atmos w TV. Przy sygnale DD+ powinien pojawić się Dolby Atmos Sprawdziłem jeszcze raz, niestety przy wyłączonym eARC i włączonym Dolby Atmos nadal tylko zielona dioda. Odpisz, cytując
Iron Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 4 godziny temu, Michal1982 napisał: Sprawdziłem jeszcze raz, niestety przy wyłączonym eARC i włączonym Dolby Atmos nadal tylko zielona dioda. A na pewno masz aktywny Dolby Atmos aktywny w prime video ? Poza tym ustaw wyjscie dzwięku na auto w TV Odpisz, cytując
Michal1982 Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu (edytowany) 6 minut temu, Iron napisał: A na pewno masz aktywny Dolby Atmos aktywny w prime video ? Poza tym ustaw wyjscie dzwięku na auto w TV Jak sprawdzić czy Dolby Atmos jest aktywny w prime? w TV mam włączony. Ustawiłem: Tryb HDMI-eARC na Auto Format wyjściowego dżwięku - Auto (przelot niedostępny) I nie ma niczego oprócz PCM - biała dioda Według instrukcji: Biała dioda - PCM Zielona - Dolby (inny niż Atmos) Jasny niebieski - Dolby Atmos Korzystam z portu eARC, sprawdzałem 2 kable, oryginalny i zamieniłem z ps5 taki chyba "lepszy". Na wyłączonym eARC mam przynajmniej zieloną diodę, jak daje eARC na Auto to świeci się tylko biała dioda. Edytowano 4 godziny temu przez Michal1982 Odpisz, cytując
Iron Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 1 godzinę temu, Michal1982 napisał: Jak sprawdzić czy Dolby Atmos jest aktywny w prime? w TV mam włączony. Ustawiłem: Tryb HDMI-eARC na Auto Format wyjściowego dżwięku - Auto (przelot niedostępny) I nie ma niczego oprócz PCM - biała dioda Według instrukcji: Biała dioda - PCM Zielona - Dolby (inny niż Atmos) Jasny niebieski - Dolby Atmos Korzystam z portu eARC, sprawdzałem 2 kable, oryginalny i zamieniłem z ps5 taki chyba "lepszy". Na wyłączonym eARC mam przynajmniej zieloną diodę, jak daje eARC na Auto to świeci się tylko biała dioda. Chyba jedynie w aplikacji w opisie filmu powinno pisać Dolby Armos przy scieżce dżwiekowej . Jak inaczej nie mam pojecia Jak wlaczę eARC tez to też tv przesyla do amplitunera PCM ( a ampltuner RX-V6A ma eArc-) Natomiast przy wyłaczonym pojawia się sygnał Dolby Atmos Nie wiem dlaczego . I tez nie moge wlączyć trybu passtrough , jest nieaktywny (TV Samsug) Może ktoś zna rozwiązanie .. Odpisz, cytując
Michal1982 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 5 minut temu, Iron napisał: Chyba jedynie w aplikacji w opisie filmu powinno pisać Dolby Armos przy scieżce dżwiekowej . Jak inaczej nie mam pojecia Jak wlaczę eARC tez to też tv przesyla do amplitunera PCM ( a ampltuner RX-V6A ma eArc-) Natomiast przy wyłaczonym pojawia się sygnał Dolby Atmos Nie wiem dlaczego . I tez nie moge wlączyć trybu passtrough , jest nieaktywny (TV Samsug) Może ktoś zna rozwiązanie .. A więc sytuacja wygląda tak: Włączony eARC - Biała dioda wszędzie, odpaliłem film z prime video z dolby atmos i pojawiła się niebieska dioda jak ustawiłem oryginalny dźwięk po angielsku (bez lektora, dubbingu) Wyłączony eARC - zazwyczaj biała dioda, przy filmach z DD, dioda zielona czyli sygnał Dolby (inny niż Atmos) Jakbym wiedział, że tak to działa to w ogóle nie sugerowałbym się tym Dolby Atmos, dobrze, że soundbar nie był drogi Odpisz, cytując
Iron Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 57 minut temu, Michal1982 napisał: A więc sytuacja wygląda tak: Włączony eARC - Biała dioda wszędzie, odpaliłem film z prime video z dolby atmos i pojawiła się niebieska dioda jak ustawiłem oryginalny dźwięk po angielsku (bez lektora, dubbingu) Wyłączony eARC - zazwyczaj biała dioda, przy filmach z DD, dioda zielona czyli sygnał Dolby (inny niż Atmos) Jakbym wiedział, że tak to działa to w ogóle nie sugerowałbym się tym Dolby Atmos, dobrze, że soundbar nie był drogi Czyli dziala Odpisz, cytując
Iron Napisano 48 minut temu Napisano 48 minut temu (edytowany) 2 godziny temu, Michal1982 napisał: A więc sytuacja wygląda tak: Włączony eARC - Biała dioda wszędzie, odpaliłem film z prime video z dolby atmos i pojawiła się niebieska dioda jak ustawiłem oryginalny dźwięk po angielsku (bez lektora, dubbingu) Wyłączony eARC - zazwyczaj biała dioda, przy filmach z DD, dioda zielona czyli sygnał Dolby (inny niż Atmos) Jakbym wiedział, że tak to działa to w ogóle nie sugerowałbym się tym Dolby Atmos, dobrze, że soundbar nie był drogi Może jednak rozważysz zmianę na amplituner , o ile oczywiście masz miejsce na to . Co by nie mówić to jednak lepsze efekty i wrażenia przy amolitunerze . Lecz też drożej Edytowano 47 minut temu przez Iron Odpisz, cytując
Recommended Posts