Chmarski Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Jeśli to miałoby tylko Youtube Music, to możesz pomyśleć o streamerach od Rose i wykorzystać ich funkcjonalność RoseMusic. Jeśli chcesz mieć streaming ogarnięty przez TV (Netflix itp.) i słuchać w lepszej wersji audio, to polecam BS Node, który ma wejście HDMI i tu będzie zdecydowanie lepszy dźwięk niż z optycznego TV. Jak jakościowo będzie za słabo, to możesz z BS Node wyjść do lepszego DAC. Ja korzystałem z BS Node 130 podłączonego po USB do MX-DAC, potem do Auralica Altair G2.1. Dawało to bardzo fajnie radę. Jak chcesz inną opcję, to pozostaje do dokupienia jakiś amplituner KD z preout dla frontów i przystawka typu Apple TV czy wspomniane wyżej Shield czy Xiaomi (z mojego doświadczenia - warto wziąć Apple TV). Wtedy streaming robisz z przystawki, wizja idzie do TV a audio możesz podłączyć do wejścia "Power AMP direct in" we wzmacniaczu. Odpisz, cytując
cymes Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 2 godziny temu, cyklonB napisał: Wynikałoby z tego, że DAC nie ma żadnego wpływu na dźwięk i zależy w całości od źródła. Bez różnicy czy kupimy DAC za 300 zł czy za 30 000 zł to z tym samym źródłem zestaw audio będzie grał identycznie. To tak nie jest, system naczyń połączonych - dobrej jakości źródło, odtwarzacz i przetwornik zagra tak jak pozwoli najsłabszy element. Jeśli źródłem ma być tuba i wbudowany odtwarzacz z tv do dac będzie przetwarzał po prostu słaby sygnał. Odpisz, cytując
cyklonB Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu (edytowany) 52 minuty temu, Chmarski napisał: Jeśli to miałoby tylko Youtube Music, to możesz pomyśleć o streamerach od Rose i wykorzystać ich funkcjonalność RoseMusic. Jeśli chcesz mieć streaming ogarnięty przez TV (Netflix itp.) i słuchać w lepszej wersji audio, to polecam BS Node, który ma wejście HDMI i tu będzie zdecydowanie lepszy dźwięk niż z optycznego TV. Jak jakościowo będzie za słabo, to możesz z BS Node wyjść do lepszego DAC. Ja korzystałem z BS Node 130 podłączonego po USB do MX-DAC, potem do Auralica Altair G2.1. Dawało to bardzo fajnie radę. Jak chcesz inną opcję, to pozostaje do dokupienia jakiś amplituner KD z preout dla frontów i przystawka typu Apple TV czy wspomniane wyżej Shield czy Xiaomi (z mojego doświadczenia - warto wziąć Apple TV). Wtedy streaming robisz z przystawki, wizja idzie do TV a audio możesz podłączyć do wejścia "Power AMP direct in" we wzmacniaczu. Ale RoseMusic nie spowoduje, że na ekranie TV zobaczę obraz puszczanych teledysków (a na tym mi zależy), jedynie będzie strumieniować dźwięk z Youtube Music do wzmacniacza (to samo mam ze smartfona). Zainteresowałem się natomiast streamerami z HDMI, zauważyłem, że taki Wiim Ultra ma HDMI eARC (w sumie nie wiem po co miałby zwrotnie do TV wysyłać jakiś dźwięk). Może jest szansa, że będzie przy okazji, po włączeniu TV, automatycznie włączał wiim'a, a on wzmacniacz. Pytanie tylko czy faktycznie dźwięk z HDMI jest lepszy od dźwięku z SPDIF w przypadku tego samego źródła. Edytowano 1 godzinę temu przez cyklonB Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 14 minut temu, cyklonB napisał: Ale RoseMusic nie spowoduje, że na ekranie TV zobaczę obraz puszczanych teledysków (a na tym mi zależy), jedynie będzie strumieniować dźwięk z Youtube Music do wzmacniacza (to samo mam ze smartfona). Nie RoseMusic tylko RoseTube. Przekręciło mi się. Z tego co kojarzę, to właśnie RoseTube pozwala na wyświetlanie teledysków na ekranie podłączonego TV. Odpisz, cytując
Amarok Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Niestety You Tube nie ma swojego API (chyba że czegoś nie wiem) więc póki co nie da się zrobić tak jakbyś chciał. Najlepsze rozwiazania podał ci Chmarski, tj użyć BS Node lub przez amplituner KD. Kiedyś testowałem te rozwiązania, nawet jakoś to grało. Odpisz, cytując
cyklonB Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 25 minut temu, Amarok napisał: Niestety You Tube nie ma swojego API (chyba że czegoś nie wiem) więc póki co nie da się zrobić tak jakbyś chciał. Najlepsze rozwiazania podał ci Chmarski, tj użyć BS Node lub przez amplituner KD. Kiedyś testowałem te rozwiązania, nawet jakoś to grało. Widzę, że Wiim ma jakąś aplikację Wiim Home TV, skoro Wiim Ultra podobnie jak Node ma HDMI ARC to zakładam, że mój problem został rozwiązany. Node nie ma aplikacji która umożliwiałaby jednoczesny przesył obrazu do TV i dźwięku na wzmacniacz. Edytowano 1 godzinę temu przez cyklonB Odpisz, cytując
Amarok Napisano 50 minut temu Napisano 50 minut temu 12 minut temu, cyklonB napisał: Widzę, że Wiim ma jakąś aplikację Wiim Home TV, skoro Wiim Ultra podobnie jak Node ma HDMI ARC to zakładam, że mój problem został rozwiązany. Node nie ma aplikacji która umożliwiałaby jednoczesny przesył obrazu do TV i dźwięku na wzmacniacz. Hmm, o ile wiem Wiim poprzez Wiim Home TV nie wysyła video. Ta aplikacja wyświetli na ekranie telewizora tylko to co w danym momencie jest grane w Wiimie. Odpisz, cytując
cyklonB Napisano 22 minuty temu Autor Napisano 22 minuty temu 27 minut temu, Amarok napisał: Hmm, o ile wiem Wiim poprzez Wiim Home TV nie wysyła video. Ta aplikacja wyświetli na ekranie telewizora tylko to co w danym momencie jest grane w Wiimie. Być może, ale jest na androidzie tak jak mój TV, w przyszłości jakaś szansa na to jest. W przypadku Bluesound chyba takiej nadziei jednak nie ma. Odpisz, cytując
Chmarski Napisano 9 minut temu Napisano 9 minut temu 10 minut temu, cyklonB napisał: Być może, ale jest na androidzie tak jak mój TV, w przyszłości jakaś szansa na to jest. W przypadku Bluesound chyba takiej nadziei jednak nie ma. BS Node ma świetną apkę na Androida. Dlaczego nie ma nadziei? A jak sobie postawisz Roona w domu, to już możesz patrzeć na TV co aktualnie leci przez BS Node (czy inne playery). Odpisz, cytując
Recommended Posts