renoxd Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu (edytowany) Hej forum, pomóżcie mi w ocenie sytuacji. Subwoofer kupiony w @Q21 1,5 roku temu. Serwis gwarancyjny wykonany przez Audio Center Poland. Powoda wysłania do serwisu: pogorszona kontrola (jakość) urządzenia, oraz słyszalne stukanie z obudowy (nie w każdym przypadku) W załączeniu znajdziecie 2 video i 2 pliki audio AUDIO: Subwoofer fixed low hz - stały syngał około 30 hz. Słychaać takie tyrkotanie. Subwoofer not fixed hz - jakiś tam losowy kawałek z basem, aby pokazać to brzęczenie. (Nagrania z bardzo bliska. Sub jest ustawiony z boku miejsca odsłuchowego, dlatego też to usłyszałem. Nie jest to głośne, ale w niektórych momentach filmów oraz muzyki to słychać. Z tego co wiem, nic nie powinno być słychać) VIDEO: Subwoofer - nagranie ukazujące to brzęczeniie po przyłożeniu mikrofonu do membramy - po prostu forma video do poprzenich nagrań audio. Subwoofer membrana - gdy nasikam membrane, nawet delikatnie - nie w jej centrum, słuchać ocieranie i stukanie. Czy tak powinno być? Bo jak czytam na forach różnych, to absolutnie nie (Nazw plików w poście i tak nie widać, ale wiadomo o co chodzi po odpaleniu) Subwoofer został wysłany na wzkazkany przez Q21 serwis, który mi go odesłał i stwierdził, że wszystko w nim w pożądku. Że sprawdzili czy nic nie ociera i jak gra i że wszystko jest ok. ALE... nie wysłali mi żadnej podpisanej karty serwisowej z pełnymi danymi - w jaki sposób go testowali, w jakich warunkach i jakie mieli pomiary/ odczyty. Jak już się wysyła na serwis sprzęt, to się chyba oczekuje profesjonalizmu. Dostałem maila od menażdżera sklepu, który jest miły, ale daleko mu do tego jak iniformacja zwrotna powinna wyglądać. Co o tym myślicie? Jak dla mnie ten subwoofer nie wygląda na sprawny. Poza tym, serwis nie wykazał, że wada wykazana przeze mnie nie występuje - bo nie otrzymałem nawet jakichkolwiek dokumentów z jakimikolwiek pomiarami. W ogóle nie otrzymałem karty serwisowej. Możliwe, że pozostanie mi reklamacja w sklepie i żądanie zwrotu pieniędzy z tytułu rękojmi. subwoofer fixed low hz.m4a subwoofer membrana.mp4 subwoofer not fixed hz.m4a subwoofer.mp4 Edytowano 3 godziny temu przez renoxd Odpisz, cytując
don Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowany) Naciskając membranę w ten sposób robisz błąd, to o niczym nie świadczy - połowa głośników może ocierać. Musisz nacisnąć idealnie na środek membrany. Głośnik może mieć też wadę fabryczną np coś nierówno wklejone (np spider). Sporo Reli jakie miałem miało czasem bardzo cichy przydźwięk, tak jakby jakiś cichutki przester grał razem z głośnikiem, słyszalny np na bass testach (w normalnym słuchaniu trudne do usłyszenia). Edytowano 2 godziny temu przez don Odpisz, cytując
renoxd Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 13 minut temu, don napisał: Sporo Reli jakie miałem miało czasem bardzo cichy przydźwięk, tak jakby jakiś cichutki przester Ale tego nie było wcześniej. Poza tym, ja to słyszę 13 minut temu, don napisał: Naciskając membranę w ten sposób robisz błąd, to o niczym nie świadczy Nawet jak dotykam bardzo delikatnie? Widać na filmiiku, że ledo co palcem przyciskam. W kolumnach HECO 700, które mają dużo mniejsze memrany, trzeba głębiej przycisnąć aby był jakikolwiek kontakt. Przecież tutaj w subie ta memberana chodzi czasami dosyć mocno. Odpisz, cytując
don Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Zależy od budowy głośnika, jaki prześwit cewki/szczeliny. Poza tym membrana pracujje do przodu, jest wypychana, nie wpychana. Miałem już kolumny gdzie ocierało przy naciskaniu membrany ale grały perfekt. Głośnik możliwe że jest do ponownego złożenia, lub spider się wytłukł i nie trzyma jak powinien. Albo wykręć głośnik i sprawdź czy druty pod mwbraną (do zaciskłw), czy są sztywne i nie dotykają membrany, to czasem też się zdarza. Raczejnwątpliwe aby cewka była nadpalona Odpisz, cytując
Recommended Posts