Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich. Prosiłbym o pomoc w wyborze kolumn do pokoju ok. 18m.. Słuchana będzie muzyka / filmy 50/50. Zależy mi na czystym przejrzystym dźwięku stereo. .Wybór padł na Tesi 661, Tesi  5 lub Pylon Pearl 27. Kolumny będą zasilane  amplitunerem Yamaha RXV 1065. Odległość między kolumnami a  fotelem to ok. 3m, i tu zastanawiam się jeszcze czy na takiej małej odległości nie pomyśleć nad monitorami.

Napisano

Trzy metry to też nie tak mało, ale na 18m2 możesz pójść zarówno w podłogówki, jak i podstawki - zależnie od akustyki i preferencji. 

Miałeś okazję posłuchać którychś z tych kolumn? :) 

Napisano

Niestety nie, ale przeglądając forum te konkretnie modele spełniały w opisach moje oczekiwania i mieściły się w moim budżecie. Chciałem na początku usłyszeć kilka opinii chociaż co do wyboru kolumn podstawka czy podłogowe. Nie ukrywam że podłogowe bardzo mi się podobają i idealnie wpasowały by się pomiędzy stolik pod TV.  Nie wiem tylko czy z takimi kolumnami poradzi sobie amplituner, zwłaszcza że wg. danych producenta wydajność przy 4 ohm zamiast wzrastać maleje. Odnośnie akustyki na przeciw kolumn stoi regał z książkami, a na ścianach wiszą obrazy.