RaAr Napisano Piątek o 10:46 Napisano Piątek o 10:46 Witam wszystkich. Prosiłbym o pomoc w wyborze kolumn do pokoju ok. 18m.. Słuchana będzie muzyka / filmy 50/50. Zależy mi na czystym przejrzystym dźwięku stereo. .Wybór padł na Tesi 661, Tesi 5 lub Pylon Pearl 27. Kolumny będą zasilane amplitunerem Yamaha RXV 1065. Odległość między kolumnami a fotelem to ok. 3m, i tu zastanawiam się jeszcze czy na takiej małej odległości nie pomyśleć nad monitorami. Odpisz, cytując
Q21 Napisano Piątek o 16:36 Napisano Piątek o 16:36 Trzy metry to też nie tak mało, ale na 18m2 możesz pójść zarówno w podłogówki, jak i podstawki - zależnie od akustyki i preferencji. Miałeś okazję posłuchać którychś z tych kolumn? Odpisz, cytując
RaAr Napisano Piątek o 18:21 Autor Napisano Piątek o 18:21 Niestety nie, ale przeglądając forum te konkretnie modele spełniały w opisach moje oczekiwania i mieściły się w moim budżecie. Chciałem na początku usłyszeć kilka opinii chociaż co do wyboru kolumn podstawka czy podłogowe. Nie ukrywam że podłogowe bardzo mi się podobają i idealnie wpasowały by się pomiędzy stolik pod TV. Nie wiem tylko czy z takimi kolumnami poradzi sobie amplituner, zwłaszcza że wg. danych producenta wydajność przy 4 ohm zamiast wzrastać maleje. Odnośnie akustyki na przeciw kolumn stoi regał z książkami, a na ścianach wiszą obrazy. Odpisz, cytując
Q21 Napisano Niedziela o 13:18 Napisano Niedziela o 13:18 Dnia 2.01.2026 o 19:21, RaAr napisał: Chciałem na początku usłyszeć kilka opinii chociaż co do wyboru kolumn podstawka czy podłogowe Jak wspomniałem, jedne i drugie będą dobrą opcją. Udałbym się na odsłuch do salonu audio, gdzie sprawdzisz kilka opcji - pomoże Ci to, by wiedzieć w jakim kierunku iść dalej Odpisz, cytując
RaAr Napisano Poniedziałek o 11:21 Autor Napisano Poniedziałek o 11:21 Dziękuje za odpowiedź. Trochę ciężko mam z czasem, ale może uda mi się wyrwać na koniec miesiąca. Widziałem na stronie sklepu że posiadacie państwo interesujące mnie modele, czy trzeba się wcześniej umawiać na ewentualny odsłuch kilku zestawów? Odpisz, cytując
cezar1972 Napisano Poniedziałek o 12:45 Napisano Poniedziałek o 12:45 Moim zdaniem Indiana Line to dobry trop. Ja słucham w pomieszczeniu o powierzchni 16 m2, na następującym sprzęcie: kolumny Indiana Line Tesi 561, amplituner Marantz SR 7500 zamiennie ze wzmacniaczem Yamaha AS-1100. Z dźwięku jestem bardzo zadowolony. Yamaha jest jaśniejsza, a Marantz bardziej łagodny. Dodatkowo z tymi kolumnami łączyłem Yamahę RX-A 1010, Marantza SR 4600, Marantza PM-17KI oraz miniwieżę Yamahę Pianokraft. Każdy sprzęt dawał radę z tymi kolumnami, chociaż z Pianokraftem przy głośnych odsłuchach czuć było, że ma mniej mocy od dużych klocków. Tak więc z Twoim amplitunerem też powinny dać radę. Zanim wybrałem kolumny, to u siebie w domu słuchałem jeszcze: Indiana Line Tessi 661 (były zbyt duże do mojego pokoju), KEF Q750 - bardzo fajne kolumny, jak możesz to posłuchaj ich lub ich następców, Elac Debut Reference B6 - fajne kolumny podstawkowe o łagodnym brzmieniu, Elac Uni-Fi Reference B6 - bardzo fajne kolumny podstawkowe, jaśniejsze od Debut B6, Elac Debut Reference F5 - fajne podłogówki, ale za duże do mojego pokoju. Nie wybrałem kolumn podstawkowych, bo nie grały lepiej od podłogówek, a musiałbym dokupić dodatkowo podstawki pod nie. Wnioskując po obecnych cenach, to szukasz kolumn w przedziale cenowym do 3500 zł. za nowe. Na Twoim miejscu odsłuchałbym proponowane przez Ciebie Tessi 661, Tessi 5 oraz Elac Debut Reference F5 i wybrał z tej trójki to co najlepiej gra. Wszystkie te pozycje znajdziesz w jednym salonie, więc z odsłuchem i wypożyczeniem nie powinieneś mieć problemu. Gdybyś jednak chciał coś kupić bez odsłuchu, bazując tylko na opiniach innych, to ja w ciemno brałbym Tessi 5 - na pewno nie będą do Twojego pokoju za małe (za duże zresztą też nie). Możesz też pójść w podstawki, ale tu będziesz musiał dokupić dodatkowo standy - zostanie mniej kasy na kolumny, a miejsca w pokoju i tak nie zaoszczędzisz. Odpisz, cytując
RaAr Napisano Poniedziałek o 12:55 Autor Napisano Poniedziałek o 12:55 Dziękuje za kolejne propozycje, dorzucę do listy. Szukam kolumn tak właśnie do 3500. mając trochę opisów poszczególnych modeli nie pozostaje nic innego jak wyrwać się i pojechać na odsłuch tych modeli. Dziękuję jeszcze raz za pomoc. Odpisz, cytując
MCHammer2022 Napisano Poniedziałek o 14:19 Napisano Poniedziałek o 14:19 Dnia 2.01.2026 o 19:21, RaAr napisał: Chciałem na początku usłyszeć kilka opinii chociaż co do wyboru kolumn podstawka czy podłogowe. Wielkość pomieszczenia umożliwia podłogowe, więc idź w podłogowe. Monitory wymagają zainwestowania kilkuset złotych (albo i więcej) w standy, które dodatkowo muszą mieć wysokość uwzględniającą wielkość monitora, więc możesz mieć pod górkę z szukaniem. Odpisz, cytując
Q21 Napisano Poniedziałek o 15:53 Napisano Poniedziałek o 15:53 4 godziny temu, RaAr napisał: Dziękuje za odpowiedź. Trochę ciężko mam z czasem, ale może uda mi się wyrwać na koniec miesiąca. Widziałem na stronie sklepu że posiadacie państwo interesujące mnie modele, czy trzeba się wcześniej umawiać na ewentualny odsłuch kilku zestawów? Tak, obecnie ruch jest duży i o odsłuch z ulicy byłoby bardzo trudno Odpisz, cytując
Recommended Posts