Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć.

Potrzebuję pomocy w doborze sprzętu.

Odsłuch - głównie filmy Dolby Atmos + Dolby TrueHD - stream Netflix, Prime, Disney oraz blu-ray. Czasami stereo choć rzadko. 

Budżet - max do 15k 

Posiadam na chwilę obecną Ampli SR7015 + MM7025 + Cambridge CXUHD. Kino domowe 5.4.2 składa się z: frontów Monitor Audio GOLD 100 5G, centralnego Monitor Audio GOLD C250 5G, tyłów Monitor Audio SILVER 50 7G, 4 sufitowych atmosach Focal 300 ICW 6 oraz dwóch subach - Dali E-F9 i REL HT1205 MK2. Z racji tego, że dołożyłem atmosy zabrakło miejsca na ZONE 2 - głośniki tarasowe. Ponadto chciałbym odświeżyć sprzęt na nowszy i wybór padł na Cinema 30 - leży mi Marantz. Do tego wymieniał będę fronty na Platinum 100 3G ( w grę wchodzą jedynie podstawki - szafka RTV wisząca ) Póki co jestem bardzo zadowolony z GOLD 100 5G, szczególnie po wypięciu ich z ampli i podłączeniu do końcówki mm7025 - jak dla mnie różnica kolosalna w odsłuchu ale chcę lepszych frontów. Chciałbym zatem pozbyć się mm7025 i kupić inną conajmniej 5 - kanałową końcówkę, którą napędziłym fronty, centralny oraz tyły. I tutaj mam dylemat. Czy iść w mm7055 czy może w coś innego jak Rotel, Arcam etc ? Czy mm7055 w zupełności wystarczy na Platinum 100 3G ? Zależy mi głównie na tych 5 kolumnach by wszystkie napędzała końcówka zamiast ampli. Wiem, że tyły Silvery 50 7G to słąbej jakości kolumny ale generalnie fajnie grają jak na mój salon a są też nie za duże więc ładnie się komponują w nim. 

Ogranicza mnie głębokość szafki RTV, którą i tak muszę troszkę zmodyfikować by zmieścić Cinema 30. Biorąc to pod uwagę, głębokość Cinema 30 to max głębokość również dla końcówki czyli +- 44 cm. 

Liczę na Waszą pomoc bo wiem, że na tym forum jest sporo bogatych w doświadczenia i wiedzę audiofilów.

Jeśli podałem za mało informacji, chętnie je uzupełnię -  proszę dać znać, czego brakuje. Dla lepszego zobrazowania wrzucam Wam zdjęcie z salonu z rozmieszczeniem wszystkich moich głośników. 

Z góry dziękuję :) 

IMG_4038.jpg

Edytowano przez scheier
Napisano

Cześć :) 

Przede wszystkim - jakiej faktycznie różnicy oczekujesz w brzmieniu? :) Bo w kwestii ampli, to jesteś dość zdecydowany ;) Ogółem końcówka od Marantza jest spoko opcją, można też rozważyć Arcama, czy samo Ampli od nich. 

Platinumy to też inne granie, mniej nasycone moim zdaniem od Goldów. 

Napisano (edytowany)

Dzięki za odpowiedź 🙂

Zależy mi głównie na poprawie dynamiki, kontroli i spójności front–center–surround w kinie. Już po podłączeniu MM7025 różnica była bardzo wyraźna vs sam ampli.

Platinum 100 3G są w planie i wiem, że są bardziej neutralne niż Goldy, dlatego szukam końcówki, która da im odpowiednią kontrolę i nie będzie wąskim gardłem dla Cinema 30.

Stąd mój kierunek w stronę M6X 250.5 lub podobnych konstrukcji.

Zależy mi też, aby końcówka była wydajna prądowo przy wielu kanałach jednocześnie, bo kino oglądam głośno i dynamicznie.

Jeżeli chodzi o ampli to Arcam jak dla mnie ma słabszą automatykę , gorsze hdmi i ogólnie mniej dopracowane kino. 

Edytowano przez scheier
Napisano

W takim razie końcówka Musicala to fajna opcja. Rozważyłbym też może wzięcie siedmiokanałowej końcówki teraz, a w przyszłości jakaś lampa na front ;) Taka Olympia Evo mogłaby przypaść Ci do gustu :) 

Napisano

Dzięki 🙂

Zostanę raczej przy 5-kanałowej końcówce. Priorytet to LCR + surround, Atmos zostawię na ampli.

Kino jest dla mnie ważniejsze niż stereo, dlatego kierunek M6X 250.5 wydaje mi się najbardziej sensowny.

Lampy traktuję raczej jako ewentualny temat na przyszłość 😉