wemlo Napisano Wtorek o 09:30 Napisano Wtorek o 09:30 Z racji że to mój pierwszy post tutaj to witam Wszystkich. Jestem zainteresowany zakupem kolumn w parze z Yamaha R-N600A. Nie miałem okazji słuchać niczego na żywo, więc swoją wiedzę opieram głównie na informacjach z internetu oraz jakiegoś tam sentymentu do marki Yamaha. Zastanawiam się czy ktoś miał okazję posłuchać Utah 5 od Indiana Line. Nada się to do salonu ok 32 m2 ( wraz z kuchnią)? Będę wdzięczny za każde spostrzeżenia. W grę wchodzą też Tesi 5 z racji bardzo podobnej ceny. Pozdrawiam. Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano Wtorek o 21:58 Napisano Wtorek o 21:58 (edytowany) Ja ogólnie lubię kolumny z dużym basowym więc szkoda że nie mogę ich psłuchac ale mysłe że to fajna alternatywa wśród tysiąca słupkow. Przed chwilą, Sundin997 napisał: Utah ma sporo recenzji na YT. Aczkolwiek to recenzje branży,więc myśle że mają dobra marże na tych głośnikach. Ja ogólnie lubię kolumny z dużym basowym więc szkoda że nie mogę ich posłuchac ale mysłe że to fajna alternatywa wśród tysiąca słupkow. Edytowano Wtorek o 22:00 przez Sundin997 Odpisz, cytując
wemlo Napisano Środa o 08:01 Autor Napisano Środa o 08:01 9 godzin temu, Sundin997 napisał: Ja ogólnie lubię kolumny z dużym basowym więc szkoda że nie mogę ich psłuchac ale mysłe że to fajna alternatywa wśród tysiąca słupkow. Właśnie ciekawe czy to głównie marketing czy rzeczywiście grają dobrze jak na swoją klasę cenową. Ja spróbuję się umówić na odsłuch do salonu w Rzeszowie, aczkolwiek też mam trochę nadzieję że duży woofer robi różnicę. Gdzieś tam w komentarzach wyczytałem że Utah 8 mają problem z rezystującą obudową, ale to trochę większe i mocniejsze zestawy, może w Utah 5 tego nie ma. Odpisz, cytując
Daniel09 Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu @wemlo jezeli będziesz miał okazję to posłuchaj tych kolumienek z Wiim Amp Ultra , słuchałem taki zestaw i w moim odczuciu to naprawdę ,, fajnie,, gra. Dodam że Wiim po kalibracji pomieszczenia jeszcze bardziej pokazał możliwości Utah 5. Odpisz, cytując
Bodo Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu Z tego co pamiętam z użytkowania poprzedniczki, czyli RN 602 to nie dało się łączyć tej Yamahy z bardziej wymagającymi kolumnami bo słabo je kontrolowała. Pamiętam że, kiedy przywiozłem do domu model wyższy na testy czyli RN 803D, zmiana nastąpiła natychmiast. Do 600 trzeba szukać kolumn nie zamulonych o wyższej skuteczności. Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu 5 minut temu, Bodo napisał: Z tego co pamiętam z użytkowania poprzedniczki, czyli RN 602 to nie dało się łączyć tej Yamahy z bardziej wymagającymi kolumnami bo słabo je kontrolowała. Pamiętam że, kiedy przywiozłem do domu model wyższy na testy czyli RN 803D, zmiana nastąpiła natychmiast. Do 600 trzeba szukać kolumn nie zamulonych o wyższej skuteczności. Nie mówię o brzmieniu ,ale technicznie 600 podoła utah 5 Odpisz, cytując
Daniel09 Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu @Bodo Piszesz o skuteczność I.L.Utah 5 ? Przecież te kolumny mają jedną z najwyższych skuteczność czyli 94 dB (2.83 V/1 m) Odpisz, cytując
Bodo Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 9 minut temu, Daniel09 napisał: @Bodo Piszesz o skuteczność I.L.Utah 5 ? Przecież te kolumny mają jedną z najwyższych skuteczność czyli 94 dB (2.83 V/1 m) Pisałem ogólnie. Tych najnowszych Indian nie znam, natomiast poprzednie generacje których słuchałem w sklepie miały dla mnie tendencje do grania miśkowatego, a te Yamahy przy cichym graniu spłaszczają dźwięk. Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowany) 6 minut temu, Bodo napisał: Pisałem ogólnie. Tych najnowszych Indian nie znam, natomiast poprzednie generacje których słuchałem w sklepie miały dla mnie tendencje do grania miśkowatego, a te Yamahy przy cichym graniu spłaszczają dźwięk. Spłaszony dzwięk czyli bez masy to zazwyczaj są mało watów. Prawo trzech zależności (Hoffman) Nie da się mieć jednocześnie wszystkich trzech: 1️⃣ Mała obudowa 2️⃣ Głęboki bas 3️⃣ Wysoka skuteczność 👉 Zawsze wybierasz tylko DWIE. Trzecia odpada. Edytowano 12 godzin temu przez Sundin997 Odpisz, cytując
Bodo Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Trochę odbiegliśmy od tematu głownego w teorie. Jeżeli chcesz zostać przy tej Yamaszce i tych kolumnach to bardzo bym się skupiał w czsie odsłuchów na pozostałych aspektach dźwięku poza basem, i nie daj się przekonać sprzedawcy do słuchania głośno, bo w domu będzie inaczej. Tak sobie przypomniałem z własnej praktyki, jeżeli nie boisz się używek to poczytaj o kolumnach Audio Academy HYperion lV, perspektywiczne konstrukcje na przyszłość i dadzą redę na takim metrażu. Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 1 minutę temu, Bodo napisał: Audio Academy HYperion lV Miałem phoebe 3 ,walczyłem o nie 5-6 wzmakmi ale nie zagrały. To nie są teorie o fizyka. I najważniejsza zasada,producent chce zarobić,tak jak branża na forum,to jest jego główny cel. A to zasadę przytoczyłem,bo jestem na etapie projektu DIY ,jak ktoś już tego posmakuje to tak łatwo nie da się oszukać. I też wam radze tak zrobić. Bez zrozumienia tego czym jest głośnik,obudowa do niego,fala dziekowa itp. To dopiero początek a mówi więcej niż takie fora po kilkunastu latach. Odpisz, cytując
Bodo Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 5 minut temu, Sundin997 napisał: Bez zrozumienia tego czym jest głośnik,obudowa do niego,fala dziekowa itp. I zwrotnica, amen. Polecam zajrzeć do wnętrza aktualnie oferowanych produktów korporacyjnych. Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowany) 11 minut temu, Bodo napisał: I zwrotnica, amen. Polecam zajrzeć do wnętrza aktualnie oferowanych produktów korporacyjnych. To że zwrotnica wygląda jak mała niepozorna płytka,niczemu nie dowodzi. Bardziej to że glośniki które co najwyżej warte są 5 tys,wyceniane są na 20k. I ludzie to kupuja Poczym niesieni "syndromem" wydanej kasy polecają to na forach. Edytowano 11 godzin temu przez Sundin997 Odpisz, cytując
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Dnia 6.01.2026 o 10:30, wemlo napisał: Z racji że to mój pierwszy post tutaj to witam Wszystkich. Jestem zainteresowany zakupem kolumn w parze z Yamaha R-N600A. Nie miałem okazji słuchać niczego na żywo, więc swoją wiedzę opieram głównie na informacjach z internetu oraz jakiegoś tam sentymentu do marki Yamaha. Zastanawiam się czy ktoś miał okazję posłuchać Utah 5 od Indiana Line. Nada się to do salonu ok 32 m2 ( wraz z kuchnią)? Będę wdzięczny za każde spostrzeżenia. W grę wchodzą też Tesi 5 z racji bardzo podobnej ceny. Pozdrawiam. Hej, To dwa różne pomysły na dźwięk Utah 5 to nawiązanie do starych lat, duża membrana, look z lat 80-tych i w końcu nawiązanie do początków tej firmy. Tesi to kompaktowa kolumna, z mniejszymi membranami, mniejszym basem, ale dalej z dobrej klasy górą pasma czy środkiem. Sądzę, że porównanie obu modeli będzie nieuniknione Odpisz, cytując
Recommended Posts