Lucass Napisano 17 stycznia Napisano 17 stycznia (edytowany) Witam, chciałbym nieco wzmocnić dźwięk głównie z telewizora, ale też posłuchać muzyki np. z telefonu. Nie jestem bardzo wymagający, także budżet też niewielki. Jeśli chodzi o oglądane treści, to głównie filmy (streaming); co do muzyki - niemal wszystko z wyjątkiem metalu (może z małą przewagą pop, rock) Na pewno chciałbym mieć wyrazistszą, bardziej słyszalną mowę w filmach; z tym mój tv jakoś słabo sobie radzi (TCL 65c805) Sporządziłem rzut salonu (25 m2) - zielone to kanapa, blado żółte to regały i szafka rtv. Dodam, że odległość od osoby siedzącej (głowy) na kanapie do TV, to ok. 3,5 m. Tu jeszcze rzut na wprost ściany z TV. Jak widać tv będzie podwieszony nad szafkę RTV i niestety (albo stety) musi być między dwoma regałami. Myślałem o soundbarze albo aktywnych głośnikach 2.0 lub 2.1 - z naciskiem chyba na głośniki, ponieważ wydaje mi się, że z soundbara nie będę miał dobrego basu, ale mogę się mylić - w tej materii jestem laikiem. Także za względu na ten fakt, będę niezmiernie wdzięczny za podpowiedź co w tym przypadku najlepiej się sprawdzi? Dzięki. Edytowano 17 stycznia przez Lucass Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 5 minut temu, Lucass napisał: Ktoś, coś...? Nie znam TV,ale np mój LG B4 sobie dobrze radzi z dialogami. Ja się będę cały czas upierał. Jaka masz akustykę w pokoju? Czy są gole ściany i pogłos jak się klasnie w ręce? Odpisz, cytując
Marcin Czosnek Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Ja mam w salonie (dużo mniejszym) aktywne głośniki od Edifier i jestem bardzo zadowolony. W Twoim budżecie można kupić np R2750DB, podepniesz TV i na pewno bedzie duzo lepiej w kinie niż samo TV. jak zabrknie basu, to dokupisz sobie np Magnata i te głośniki mają sub out zeby to pospinać razem. Dodatkowo masz BT i mozesz sobie z telefonu na te głosniki puszczać dźwięk. Mysle ze sensowne rozwiazanie. Odpisz, cytując
Lucass Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu 18 godzin temu, Sundin997 napisał: Nie znam TV,ale np mój LG B4 sobie dobrze radzi z dialogami. Ja się będę cały czas upierał. Jaka masz akustykę w pokoju? Czy są gole ściany i pogłos jak się klasnie w ręce? Nie, nie ma pogłosu po klaśnięciu. 5 godzin temu, Marcin Czosnek napisał: Ja mam w salonie (dużo mniejszym) aktywne głośniki od Edifier i jestem bardzo zadowolony. W Twoim budżecie można kupić np R2750DB, podepniesz TV i na pewno bedzie duzo lepiej w kinie niż samo TV. jak zabrknie basu, to dokupisz sobie np Magnata i te głośniki mają sub out zeby to pospinać razem. Dodatkowo masz BT i mozesz sobie z telefonu na te głosniki puszczać dźwięk. Mysle ze sensowne rozwiazanie. Mysle ze sensowne rozwiazanie. Dzięki za propozycję. A czy jak ustawie je na skrajach szafki RTV (patrz pow. obrazek), nie będą za blisko siebie co mogłoby rzutować na ogólny odbiór? Szafka ma 160 cm. Odpisz, cytując
Marcin Czosnek Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 160cm to nie tragedia sama w sobie, gorzej ma sie to przy sporej odleglosci od sluchacza, bo sie robi ostry kat dosyc. jakbyz siedzial blizej byloby lepiej. Odpisz, cytując
Lucass Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Myślisz, że 3,5m to spora odległość? A jeszcze pytanie o sposób połączenia. O ile telefon mogę sobie od czasu do czasu puścić po BT, to z tv wolalbym połączyć po kablu. Mój TV to TCL 65c805 i jeśli dobrze widzę ma tylko wyjście optyczne i HDMI ARC. Podobno ta druga opcja jest lepszym rozwiązaniem. Czy byłyby jakieś sensowne kolumny aktywne, które mógłbym w ten sposób podpiąć? Zdaje się, że ww. Edifier tego nie ma. Odpisz, cytując
Butler Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Argon Audio FENRIS A4 (jak budżet wyższy Argon Audio FORTE Active 5 MK2), może Neumi BS5P-ARC Odpisz, cytując
Recommended Posts