Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
5 minut temu, Sundin997 napisał:

Zapodaj jakiś link do dyfuzorów,bo w necie jest tego multum.

Proszę bardzo.

https://allegro.pl/oferta/panel-akustyczny-vicoustic-multifuser-dc3-bialy-dyfuzor-15030052044?bi_s=ads&bi_m=showitem:desktop:top:active&bi_c=MTFkNTMzZTItYjM0ZC00MjFjLWIwNTAtZTBmOGYzNWRmMGE5AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=5bb0ab62-392a-4039-a28a-53a60dee3eaf

To dajesz na sufit, a na ściany pierwsze i drugie odbicia możesz panele PT80 lub z pianki otwartokomórkowej lub na ścianę za kolumnami.

Poczytaj o koncepcji adaptacji akustycznej LEDE. 

Edytowano przez DiBatonio
Napisano
6 minut temu, DiBatonio napisał:

Skąd wiesz, że 300Hz, mierzyłeś.

Sprawdzałeś na kalkulatorze, jakie masz mody swojego pomieszczenia?

Taki będzie podział na zwrotnicy.

Nic innego jeszcze nie mierzyłem nie sprawdzałem.

Napisano (edytowany)
10 minut temu, Sundin997 napisał:

Taki będzie podział na zwrotnicy.

Nic innego jeszcze nie mierzyłem nie sprawdzałem.

Rozumiem, że budujesz kolumny, tak?

To pomieszczenie będzie korelować z kolumnami, podziały w zwrotnicy mają być zrobione tak, by wszystkie zakresy były ładnie ze sobą zszyte w kolumnie.

Pomieszczenie bez wyjątku każde ma swoje częstotliwości rezonansowe i tutaj nawet jak wstawisz najbardziej liniowe kolumny, to mody pokoju i tak zrobią swoje, a wynikają one ściśle z jego wymiarów i stosunku wysokości do szerokości i długości.

Poczytaj o wygooglaj sobie o częstotliwościach rezonansowych pomieszczeń i jakie masz rodzaje modów.

20 minut temu, cymes napisał:

Na pogłos od 300Hz ? 

Żeby to ruszyć trzeba z 15 centów wełny.

Czyżby?

Spójrz na zakres pochłaniania zakładka (współczynnik pochłaniania dźwięku) absorbera o grubości 10cm.

https://asound.pl/absorber-premium/

Napisano (edytowany)
10 minut temu, DiBatonio napisał:

To pomieszczenie będzie korelować z kolumnami, podziały w zwrotnicy nie mają być zrobione tak, by wszystkie zakresy były ładnie ze sobą zszyte.

Pomieszczenie każde ma swoje częstotliwości rezonansowe i tutaj nawet jak wstawisz najbardziej liniowe kolumny, to mody pokoju i tak zrobią swoje, a wynikają one ścieżkę z jego wymiarów i stosunku wysokości do szerokości i długości.

Poczytaj o wygooglaj sobie o częstotliwościach rezonansowych pomieszczeń i jakie masz rodzaje modów.

Tak jak pisałem wcześniej.

Chce zrobić na razie profilaktyczna akustykę.

Jak się docelowo to skończy to nie wiem.

Powiesiłem jeden absorber na bocznej ścianie na odbicia.

Na podłoge też coś mam,z domowej "oranżerii".

Tylna ściana może być (duża wysoka sofa) ,plus poduchy.

Pozostaje goły sufit.

Jak stanąl kolumny i będzie lipa,to będziemy myśleć dalej

Edytowano przez Sundin997
Napisano
10 minut temu, DiBatonio napisał:

Spójrz na zakres pochłaniania zakładka (współczynnik pochłaniania dźwięku) absorbera o grubości 10cm

Jak chcesz to wierz sobie w tą zakładkę. Tylko zapomniałeś zobaczyć jak dyfuzor który polecasz do absorbcji ma 0,1 przy 300Hz.

Napisano (edytowany)
5 minut temu, Sundin997 napisał:

Pozostaje goły sufit.

Zatem dyfuzory Skyline.

Jeden panel absorbujący to trochę mało, chyba że po jednym na każdy bok. Zresztą tak też lepiej sprawdzają się dyfuzory. 😉

3 minuty temu, cymes napisał:

Jak chcesz to wierz sobie w tą zakładkę. Tylko zapomniałeś zobaczyć jak dyfuzor który polecasz do absorbcji ma 0,1 przy 300Hz.

0,1 ?

🤭

Screenshot_2026-01-24-13-20-21-803_com.android.chrome-edit.jpg

Tutaj też 0,1 ?

🤭

Screenshot_2026-01-24-13-21-58-228_com.android.chrome-edit.jpg

Kolejny panel grubości 10cm.

Screenshot_2026-01-24-13-27-20-049_com.android.chrome-edit.jpg

Napisano
49 minut temu, DiBatonio napisał:

Myślę, że jeśli kolega podrzuci w miarę dokładne wymiary swojego pomieszczenia Czatowni, który stworzył Bartek Chojnacki, ten bez problemu policzy wszystkie mody. 

Napisano
30 minut temu, KrólKiczu napisał:

Myślę, że jeśli kolega podrzuci w miarę dokładne wymiary swojego pomieszczenia Czatowni, który stworzył Bartek Chojnacki, ten bez problemu policzy wszystkie mody. 

Jak skorzystać z tego chata?