sebik_85 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Witam Piszę do was gdyż zawsze mogę zasięgnąć tutaj dobrej rady. Plan jest taki by w najbliższym czasie wypożyczyć na odsłuch monitory Dynaudio Emit 20. Obecnie mam starszy najmniejszy model serii M10. Wzmacniacz to Arcam Radia A5, źródło spotify przez wiim pro plus, kable melodica purple rain. Pokój 5m x 4m . W obecnym systemie odpowiadają mi wokale, kontrola basu przez wzmacniacz gdyż się nie rozlewa, dłuższe odsłuchy nie męczą, ale podobno taki upgrade miałby dać to czego z czasem zaczęło mi brakować. Co chcę osiągnąć: -szerszą scenę -niższe zejście na basie średniotonowy/niskotonowy ma już 18cm a nie 14 jak przy modelach 10 -usłyszeć więcej szczegółów - podobno nowa kopułka ma to umożliwić Z tego co wyczytałem na stronie producenta taka ciekawostka, okazuje się że nowsze emity 10 mają słabsze parametry niż starsze M10 produkowane jeszcze w Danii Przykład : emit M10 - Dolna granica częstotliwości (Hz @ +/- 3 dB) 50 tutaj na stronie nie jest podane Hz w odniesienuiu do -6db nowsze emit 10 - Dolna granica częstotliwości (Hz @ +/- 3 dB) 64 jeśli się nie mylę to mnie poprawcie starszy model miał by niższe zejście niż nowszy? Dolna granica częstotliwości (Hz @ -6 dB) 52 a teraz Dynaudio Emit 20 Dolna granica częstotliwości (Hz @ +/- 3 dB) 53 Dolna granica częstotliwości (Hz @ -6 dB) 42 Może ktoś wyprowadzi mnie z błędu bo pewnie więcej czynników odpowiada za dźwięk, ogólnie 20-tki będę już dalej od ściany z racji wielkości. Czy przy takiej próbie podmiany będę w stanie osiągnąć efekt na który liczę? 😃 Odpisz, cytując
Q21 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Hej Myślę, że to dobry kierunek. Emity 20 schodzą niżej i to zejście dalej jest spokojniejsze. Góra też nieco dokładniejsza, ale dalej jest raczej schowana Z innych, fajnych opcji sprawdziłbym na pewno Buchardty P300 oraz Pylon Audio Diamond Monitor 18 mkII. To dwie bardzo ciekawe pary kolumn podstawkowych, z fajnym basem, dobrą średnicą i też lekko łagodniejszą górą, choć w Buchardtach szczegół jest interesująco zaprezentowany. Mają one też dużo szerszą scenę. Rozważasz spojrzenie w tę stronę, czy chcesz pozostać przy Dynaudio? Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowany) 11 godzin temu, sebik_85 napisał: Witam Piszę do was gdyż zawsze mogę zasięgnąć tutaj dobrej rady. Plan jest taki by w najbliższym czasie wypożyczyć na odsłuch monitory Dynaudio Emit 20. Obecnie mam starszy najmniejszy model serii M10. Wzmacniacz to Arcam Radia A5, źródło spotify przez wiim pro plus, kable melodica purple rain. Pokój 5m x 4m . W obecnym systemie odpowiadają mi wokale, kontrola basu przez wzmacniacz gdyż się nie rozlewa, dłuższe odsłuchy nie męczą, ale podobno taki upgrade miałby dać to czego z czasem zaczęło mi brakować. Co chcę osiągnąć: -szerszą scenę -niższe zejście na basie średniotonowy/niskotonowy ma już 18cm a nie 14 jak przy modelach 10 -usłyszeć więcej szczegółów - podobno nowa kopułka ma to umożliwić Z tego co wyczytałem na stronie producenta taka ciekawostka, okazuje się że nowsze emity 10 mają słabsze parametry niż starsze M10 produkowane jeszcze w Danii Przykład : emit M10 - Dolna granica częstotliwości (Hz @ +/- 3 dB) 50 tutaj na stronie nie jest podane Hz w odniesienuiu do -6db nowsze emit 10 - Dolna granica częstotliwości (Hz @ +/- 3 dB) 64 jeśli się nie mylę to mnie poprawcie starszy model miał by niższe zejście niż nowszy? Dolna granica częstotliwości (Hz @ -6 dB) 52 a teraz Dynaudio Emit 20 Dolna granica częstotliwości (Hz @ +/- 3 dB) 53 Dolna granica częstotliwości (Hz @ -6 dB) 42 Może ktoś wyprowadzi mnie z błędu bo pewnie więcej czynników odpowiada za dźwięk, ogólnie 20-tki będę już dalej od ściany z racji wielkości. Czy przy takiej próbie podmiany będę w stanie osiągnąć efekt na który liczę? 😃 Z tego co piszesz to najniżej schodzi m10. Ale większa membrana z emit 20 może grać luźniej ,bez wysiłku. Wyższy spl. Mniej sztucznych podbić. M10 gra niżej ale się męczy z racji ograniczeń fizyki ,e 20 niby wyzej ale mniej zniekształceń. Bo ma większą membranę,która wymaga watów ale gra niższe Hz luźniej. Edytowano 1 godzinę temu przez Sundin997 Odpisz, cytując
Recommended Posts