Ir-ek Napisano Czwartek o 09:33 Napisano Czwartek o 09:33 Witam wszystkich Proszę o pomoc w doborze zestawu stereo przede wszystkim do słuchania muzyki (głównie muzyka elektroniczna) i przy okazji aby trochę wspomóc odsłuch z telewizora. Nie jestem audiofilem, ale lubię posłuchać muzyki w trochę lepszej jakości) Ustawienie kolumn jak na załączonym zdjęciu (po lewej ściana z oknem, po prawej otwarta przestrzeń na jadalnię i kuchnię), chciałbym postawić dwie kolumny podłogowe, ale zależy mi też na tym, żeby kolumny były w miarę wąskie i lekkie z wyglądu , nie jakieś ciężkie i szerokie. Jeśli chodzi o amplituner, to w zdecydowanej większości źródłem dźwięku będzie streaming + tv oczywiście, nie przewiduję raczej podłączania dodatkowych komponentów jak np gramofon (chociaż tego nigdy nie wiadomo co w przyszłości przyjdzie do głowy ) Budżet jaki przewiduję to około 6-7 tyś zł Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i propozycje. Odpisz, cytując
HejTomek Napisano Czwartek o 11:46 Napisano Czwartek o 11:46 Ja bym jako baza dla streamingu i TV wybrał Wiim Amp Ultra, zostawi to około 4,5 tys na fajne kolumny ( a w przyszłości może integrację subwoofera ) Tu jeżeli nowe to np można dostać Dali Oberon 7, albo może sklepy zrobiłyby fajną cenę na Kef Q7 meta. Najlepiej pojeździć i posłuchać co Ci się podoba mniej więcej. Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano Czwartek o 18:25 Napisano Czwartek o 18:25 Dwie opcje. Jeśli lubisz dźwięk spokojniejszy w górnych rejestrach to Cambridge AXR 100 + Wiim pro + Heco Aurora 700 Jeśli lubisz jednak dźwięk bardziej otwarty , przestrzenny to Magnat MA 900 + Wiim pro + Monitor Audio Bronze 500. Faktycznie na promocjach trafiają się jeszcze Dali Oberon 7. To porównywalne klasowo kolumny do obu z tych. Dźwiękowo bliżej do Aurora. KEF seria Q także. Te modele z Meta lepsze ale i znacznie droższe. W dobrych cenach także Fyne F 501 jako najmniejsze z listy w sklepie Na Temat Audio lub Triangle ściągane z Francji. Odpisz, cytując
Q21 Napisano Czwartek o 20:11 Napisano Czwartek o 20:11 Cześć Będzie tu kilka opcji. W kwestii wzmacniacza przemyślałbym dwie opcje na start, WiiM Amp Ultra oraz Audiolab 6000A MKII + WiiM Mini. To sprzęty o dość uniwersalnym brzmieniu, bardzo popularne w tym budżecie. Z kolumn sprawdziłbym Dali Oberon 7 (mamy w dębowym kolorze w bdb cenie ostatnie pary), Indiana Line Tesi 5. Z droższych opcji KEF Q Meta, Monitor Audio Bronze, Pylony Sapphire Warto też rozważyć kolumny podstawkowe, jak np. KEF Q Concerto Meta, Monitor Audio Silver 100. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy - sprawdzisz kilka opcji i wybierzesz odpowiednią dla siebie Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano Piątek o 01:23 Napisano Piątek o 01:23 15 godzin temu, Ir-ek napisał: Witam wszystkich Proszę o pomoc w doborze zestawu stereo przede wszystkim do słuchania muzyki (głównie muzyka elektroniczna) i przy okazji aby trochę wspomóc odsłuch z telewizora. Nie jestem audiofilem, ale lubię posłuchać muzyki w trochę lepszej jakości) Ustawienie kolumn jak na załączonym zdjęciu (po lewej ściana z oknem, po prawej otwarta przestrzeń na jadalnię i kuchnię), chciałbym postawić dwie kolumny podłogowe, ale zależy mi też na tym, żeby kolumny były w miarę wąskie i lekkie z wyglądu , nie jakieś ciężkie i szerokie. Jeśli chodzi o amplituner, to w zdecydowanej większości źródłem dźwięku będzie streaming + tv oczywiście, nie przewiduję raczej podłączania dodatkowych komponentów jak np gramofon (chociaż tego nigdy nie wiadomo co w przyszłości przyjdzie do głowy ) Budżet jaki przewiduję to około 6-7 tyś zł Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i propozycje. Jak zwykle nikt nic nie wspomniał o akustyce. Czy to glazura na podłodze? Lewa ściana bardziej wysunięta(potencjalne pierwsze odbicie),prawa otwarta. Lewa ściana absorber do rozważenia. Odpisz, cytując
Ir-ek Napisano Piątek o 07:42 Autor Napisano Piątek o 07:42 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi Jeśli chodzi o podłogę to tak, glazura Po odpowiedziach póki co wnioskuje ze najlepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o amplituner to będzie wiim amp ultra? Wiec teraz pozostaje dobrać jakies sensowne kolumny. Odpisz, cytując
Michał G Napisano Niedziela o 14:44 Napisano Niedziela o 14:44 Dnia 13.02.2026 o 08:42, Ir-ek napisał: Jeśli chodzi o podłogę to tak, glazura Po odpowiedziach póki co wnioskuje ze najlepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o amplituner to będzie wiim amp ultra? Idź na odsłuch, tylko zrób swoją playlistę... Wyżej Piotr dobrze radził: Cambridge Audio AXR100 i wokół niego kombinuj. Wygląda jak wygląda, ale ma dość dużą moc i nie będzie tak, że nie będzie w stanie "ruszyć" kolumny, bo mu prądu braknie. U mnie gra z Polk R200 oraz MXN10, w pomieszczeniu z podobnymi problemami akustycznymi. Daje radę, choć trzeba dobrze usiąść by się nacieszyć dźwiękiem, albo kombinować z dywanem i aranżacją, tak jak ktoś wcześniej słusznie zaiważył. 1 Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano Niedziela o 15:29 Napisano Niedziela o 15:29 Dnia 13.02.2026 o 08:42, Ir-ek napisał: Po odpowiedziach póki co wnioskuje ze najlepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o amplituner to będzie wiim amp ultra? Czemu? Dnia 13.02.2026 o 08:42, Ir-ek napisał: Jeśli chodzi o podłogę to tak, glazura Dywan ci się przyda. Odpisz, cytując
Ir-ek Napisano wczoraj o 10:55 Autor Napisano wczoraj o 10:55 Z dywanem to będzie problem bo raczej nie wchodzi w grę, więc musi zostać tak jak jest. Co do wzmacniacza / amplitunera - zależy mi na tym żeby było najlepiej wszystko w jednym, tj. możliwość podłączenia tv i streamingu. i żeby nie zajmował za dużo miejsca, bo ma stać w tej wnęce w szafce pod TV, dlatego też tak trochę moje myśli poszły w kierunku WiiMa Chociaż po Waszych wypowiedziach zacząłem brać pod uwagę także inną wersję Odpisz, cytując
cymes Napisano wczoraj o 11:15 Napisano wczoraj o 11:15 19 minut temu, Ir-ek napisał: Z dywanem to będzie problem Możesz sobie darować ale lewy narożnik będzie sprawiał problem, spójrz na absorbery trójkątne. Odpisz, cytując
Michał G Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu 11 godzin temu, Ir-ek napisał: Co do wzmacniacza / amplitunera - zależy mi na tym żeby było najlepiej wszystko w jednym, tj. możliwość podłączenia tv i streamingu. i żeby nie zajmował za dużo miejsca, bo ma stać w tej wnęce w szafce pod TV, dlatego też tak trochę moje myśli poszły w kierunku WiiMa Chociaż po Waszych wypowiedziach zacząłem brać pod uwagę także inną wersję Tam trochę mało miejsca jest. Przykładowy Denon 900hne (all-in-one) ma ok 14 cm wysokości a od góry potrzebuje miejsca na cyrkulację powietrza. Sprawdź też głębokość wzmacniaczy i dodaj 2-3 cm by kable się nie gięły. Raczej potrzebujesz trochę miejsca bo inaczej zawężasz sobie wybór, np. do AudioLab-ów które są dość płaskie... Odpisz, cytując
Ir-ek Napisano 1 godzinę temu Autor Napisano 1 godzinę temu 12 godzin temu, Michał G napisał: Tam trochę mało miejsca jest. Przykładowy Denon 900hne (all-in-one) ma ok 14 cm wysokości a od góry potrzebuje miejsca na cyrkulację powietrza. Sprawdź też głębokość wzmacniaczy i dodaj 2-3 cm by kable się nie gięły. Raczej potrzebujesz trochę miejsca bo inaczej zawężasz sobie wybór, np. do AudioLab-ów które są dość płaskie... W razie czego tam mam taka półkę dzielącą wysokość wnęki na pół, to zawsze mogę ją wyciągnąć żeby było więcej miejsca na wzmacniacz i na cyrkulację powietrza. Odpisz, cytując
Recommended Posts