bulbulator1 Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Wczoraj dotarły do mnie nowe zabawki, DAC SMSL SU-1 za którego pomocą chcę podpiąć nowy wzmacniacz Musical Fidelity B1xi do PCta. Ale po spięciu wszystkiego, brumi, szumi, trzaska z głośników. Mój system wygląda tak: Źródłem wszystkiego jest miniPC, z którego puszczam obraz na TV (HDMI), a dźwięki przez usb-dac do wzmacniacza. Do tej pory moje wzmacniacze (smsl al200, teac ai-303) miały wejście usb, problemu nie było. Przetestowałem wszystkie przewody RCA, USB, gniazda we wzmacniaczu i komputerze, zasilanie wszystkiego z jednej listwy, AMP z oddzielnego gniazdka, nic nie pomagało. @RoRo podsunął mi kilka dobrych pomysłów. Podpięcie smartfona do wzmacniacza przewodem jack 3.5 <> RCA nie powoduje żadnych problemów, jest cisza na gniazdach analogowych. Czyli to nie wzmacniacz jest wadliwy. Zacząłem zgłębiać dziś temat no i na 99% zrobił mi się w systemie ground loop gdzieś między SU-1 <> miniPC. Zakładam, że problemem jest to, iż DAC jest zasilany z PCta. Gdyż gdy SU-1 zasilam ze wzmacniacza (ma wyjście USB 5V 1A, czyli tyle ile wymaga DAC), to problemu nie ma, jest cisza. Z tym że jedyne gniazdo USB SU-1 jest wówczas zajęte i nie mam jak go wpiąć do komputera. (jak to wygląda obecne, załączam niżej schemat) Co ciekawe, SU-1 zupełnie poprawnie współpracuje z SMSL AL200. Zakładam, że w tym AMP uziemienie jest inaczej rozwiązane, toteż nie gryzie się z moim systemem jak Musical B1xi. Macie jakiś pomysł, jak tu pominąć TV w procesie przesyłania dźwięku? Może takie coś by wystarczyło? https://allegro.pl/oferta/izolator-szumow-petli-uziemienia-polaczenie-rca-profesjonalne-wspolne-uziemienie-15816823753 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Czy SU-1 to rosyjski satelita? Sorki ale nie mogłem się powstrzymać😅 Odpisz, cytując
cymes Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu iFi iDefender+, warto jeszcze iSilencer+. Ogólnie to masakryczne połączenia, pc i tv to źródła zakłóceń. Odpisz, cytując
bulbulator1 Napisano 21 godzin temu Autor Napisano 21 godzin temu Dlatego planowałem zrobić miniPC -> DAC -> wzmacniacz, z pominięciem TV, na którego puszczam tylko obraz. Wypiąłem z systemu rosyjskiego satelitę, bo wprowadzał lekkiego laga, więc aktualnie jest to miniPC -> TV -> wzmak (optyk). Szkoda tego SU-1, marnuje się teraz, a mógł konwertować chłopina. Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 15 godzin temu, bulbulator1 napisał: Do tej pory moje wzmacniacze (smsl al200, teac ai-303) miały wejście usb, problemu nie było. Czyli miały Daci na pokładzie a ten nowy musical nie ma. I chciałes dać zewnętrzny dac SU-1. A PC dobrze rozpoznaje tego su-1? AI wypluło zrozwiazanie, jako USB izolator. Ale wiadomo że to AI,może się myslic. Odpisz, cytując
bulbulator1 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Dokładnie mówiąc, miały funkcję usb-dac. Nowy musical też ma DAC, ale dziady kalwaryjskie nie dały wejścia USB (zamiast tego jest wyjście USB 5V1A, którym można zasilić dac, lub streamer), chciałem to obejść zewnątrznym DAC. SU1 działa bdb, sprawdziłem to z poprzednim AMP. Walczę o niego, bo moim zdaniem, mimo brumienia w tle: *miniPC -> SU1 -> musical Zagrało sporo lepiej, niż aktualne: *miniPC -> TV -> musical Izolator chyba warty sprawdzenia, w komentarzach na allegro piszą, że pomaga na szumy brumy daka. Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 18 godzin temu, bulbulator1 napisał: problemu nie ma, jest cisza To go zasil z jakiejś ładowarki 5V Po optyku pętli nie będzie Odpisz, cytując
bulbulator1 Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu A jak go podpiąć do PC wówczas? Przejściówka USB <> optical? https://www.amazon.pl/GINTOOYUN-Adapter-optyczny-konwertera-żeńskiego/dp/B0DCG5W6HF/ref=asc_df_B0DCG5W6HF?mcid=a0c39cf8e3ad3e3ca9909be04c984394&tag=plshogostdsp-21&linkCode=df0&hvadid=719657335618&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=15696652222279578251&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=m&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=1011243&hvtargid=pla-2363463066680&psc=1&language=pl_PL&gad_source=1 @marcinmarcin Odpisz, cytując
marcinmarcin Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Z tv optykiem Albo zasil go z zewnętrznej Odpisz, cytując
bulbulator1 Napisano 40 minut temu Autor Napisano 40 minut temu Z TV optykiem to ja się wpinam prosto do wzmacniacza. Chce TV pominąć w procesie przesyłu audio. Odpisz, cytując
Recommended Posts