Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Michał, przyjąłem do wiadomości Twoją opinię o JMR Lucia. Posłuchałeś więc masz prawo do własnej opinii, jest krytyczna i OK. Opisałem swoje wrażenia. Mam zastrzeżenia co do uniwersalności ich charakteru brzmienia jak i samych niskich tonów. Nawet ostatnie zdanie mojego podsumowania  mówi coś o średnicy JMR Lucia. 

Dnia 20.03.2026 o 23:49, majkel74 napisał:

Co do Lucii to znam ich pierwszą wersję i to jest słaby głośnik moim zdaniem. Nowa wersja ładniejsza, ale głośniki chyba te same, może strojenie inne… Ale jak to mówią, z gówna bata nie ukręcisz. 
Glosniki za trójaka nie zagrają jak głośniki za 7 czy 15 tys. Trochę szkoda czasu moim zdaniem

ATC SCM7 kosztują  6kzł z kawałkiem. Lucia  mk2  - 3kzł z kawałkiem. Przeczytaj co napisałeś - tanie paczki za 3kzł to g…o. Ty masz już wyrobione swoje zdanie.

Co do ATC SCM 7, o nich przez chyba już 20 lat pozostawania w producji napisano WSZYSTKO i to w każdym zakątku audio świata. Nie można im już zaszkodzić ani bardziej wychwalić, to żywa legenda wśród minimonitorów obok takich konstrukcji jak Harbeth P3 ESR. Wiadomo czym sobie na to zasłużyły.  
Moim zdaniem wysokie tony w JMR Lucia w pewnych gatunkach muzyki  ( o których wspomniałem ) są lepsze zarówno od tego co znam z ATC jak i Harbeth P3ESR XD. Samą namacalność pierwszego planu z JMR Lucia mk2 oceniam podobnie do tego co znam z ATC SCM 7 i lepiej od tego co słyszę z moich Dynaudio X14. Czy wolę  wokale z ATC czy JMR? Dla siebie wybieram to co słyszę z ATC. 

Edytowano przez kaczadupa
Napisano (edytowany)
38 minut temu, kaczadupa napisał:

Przeczytaj co napisałeś - tanie paczki za 3kzł to g…o. Ty masz już wyrobione swoje zdanie.

Tego nie napisałem. Przytoczyłem jakby nie patrzeć przysłowie, więc zbyt dosłownie tego nie traktuj. 
Zresztą jak widać dwa razy droższe ATC jednak całościowo „wygrywają” i głośniki za 3 z hakiem wrócą do salonu.

Edytowano przez majkel74
Napisano (edytowany)
17 minut temu, majkel74 napisał:

Zresztą jak widać dwa razy droższe ATC jednak całościowo „wygrywają” i głośniki za 3 z hakiem wrócą do salonu.

Kto z naszego Forum kupił ATC SCM 7 ? Kto z moich znajomych w ogóle kupił ATC? 
Właśnie mam ciszę i spokój w mieszkaniu, słucham troszkę  głośniej swoich ulubionych wykonawców i napiszę to ostatni raz - JMR Lucia MK2 w akustyce to brzmienie, które spodoba się chyba każdemu a bardzo wielu oczaruje. Można dostać bardzo wiele muzycznego piękna za tak niewiele.
Kończę bo mam wrażenie, że tylko szkodzę tym głośniczkom a na to nie zasługują. I z tego powodu jest mi przykro. 

15 minut temu, Slawko69 napisał:

Adam. Chyba podobnie pisałeś o D2R

Wyraźnie, zdecydowanie! mocniejszy bas i góra pasma. Wysokie tony jeszcze bardziej detaliczne, rozdzielcze ale jakimś sposobem zawsze przyjemne. D2R przy Lucia to wyraźne granie na planie litery V. 

Napisano
5 minut temu, kaczadupa napisał:

Kto z naszego Forum kupił ATC SCM 7 ? Kto z moich znajomych w ogóle kupił ATC? 

A kto powiedział, że ktoś ma coś kupować pod wpływem Twoich testów / opinii? Każdy tam ma swoje kryteria, gusta i guściki …

W Twoich testach liczy się co się Tobie podoba, co w czym lepsze, w czym gorsze od innych znanych Ci monitorów itd.

Wiec i JMR ani nie zaszkodzisz, ani nie zrobisz dobrze, choć ja odbieram Twoją opinię jako praktycznie jednoznacznie pozytywną.

Poza tym szukasz chyba głośników dla siebie, nie dla innych.

Napisano
25 minut temu, kaczadupa napisał:

Można dostać bardzo wiele muzycznego piękna za tak niewiele.

I co z tego, że kolumny świetne, skoro w głowie zaraz zaczną się szepty, żeby ich jednak nie brać 😉

Wspomniałeś wcześniej o Harbeth P3ESR XD, jest nowa wersja XD2 w pięknym czarnym kolorze, nawet wklejałeś na forum zdjęcie. Ocznie śliczne, a dźwiękowo też mogłyby się obronić.

Napisano (edytowany)
40 minut temu, soberowy napisał:

w pięknym czarnym kolorze, nawet wklejałeś na forum zdjęcie. Ocznie śliczne

Przypomnisz jak nazywa się wątek, gdzie wrzuciłem ich zdjęcie? To nie tam podziwiamy to co widzą oczy? 

40 minut temu, soberowy napisał:

co z tego, że kolumny świetne, skoro w głowie zaraz zaczną się szepty, żeby ich jednak nie brać

Może w Twojej są jakieś szepty ale co zrobią inni nie wiesz ani Ty, ani ja. 

Najpierw jednak trzeba posłuchać.

Nawet z czystej ciekawości co tam ciekawego chwalą w „naszych testach”. Ewentualnie, żeby mieć o czym wspólnie porozmawiać i wymienić swoimi wrażeniami.