Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Masz o tyle lepiej , że tuby hornów , o ile widzę , są z włókna szklanego i są lekkie. Moje są z grubej blachy i ważą po ok 10 kg. Dodatkowo drivery po prawie 4 kg. A więc sam horn z obudowa to prawie 17 kg. Łączna waga zestawu (1 szt) to ok 75 kg. Dlatego zrobiłem do nich platformy na kółkach oraz założyłem metalowe narożniki na skrzyniach, aby w czasie renowacji nie uszkodzić narożników, które są z kątowników drewnianych. Do regulacji pochylenia skrzyń driverów wykorzystałem drewnianie wałki z wytoczonym gwintem i drewniane nakrętki. Do wykonania skrzyń hornów wykorzystałem sklejkę z drewna paulowni, która jest dość lekka. Całość ofornirowałem fornirem takim jak skrzynie z falowodami. 

Edytowano przez Rega
Napisano
4 minuty temu, Rega napisał:

Masz o tyle lepiej , że tuby hornów , o ile widzę , są z włókna szklanego i są lekkie. Moje są z grubej blachy i ważą po ok 10 kg. Dodatkowo drivery po prawie 4 kg. A więc sam horn z obudowa to prawie 17 kg. Łączna waga zestawu (1 szt) to ok 75 kg. Dlatego zrobiłem do nich platformy na kółkach oraz założyłem metalowe narożniki na skrzyniach, aby w czasie renowacji nie uszkodzić narożników, które są z kątowników drewnianych.

U mnie jest na odwrót.

Horn rzeczywiście jest lekki 2-3 kg,ale za to driver waży 9kg.

Cała kolumna to też waga ciężka około 80 kg,najwięcej ważą niskotonowe głosniki około 45 -50 kg,środkowa 20kg.

Samego materiału tłumiącego poszło około 2,5 -3kg,wiekszość wełny owczej.

Napisano (edytowany)

U mnie role średnio i niskotonowca przejął szerokopasmowiec. Pewnie jest gorzej, ale na brak basu nie narzekam. Natomiast od wstrząsania wnętrznościami mam KEF 107 reference:) One mają realne zejście do 18Hz. 

@Nie wszystko wiedzący no właśnie miałem wspomnieć o zniekształceniach - to zależy. Z SE trochę ich jest , natomiast z PP nie słychac. 

IMG_20230331_200316.jpg

IMG_20230331_200534.jpg

IMG_20230407_150454.jpg

IMG_20240222_204907.jpg

Edytowano przez Rega
Napisano (edytowany)
22 minuty temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

Jak ktoś lubi słuchać zniekształceń to tylko se

Ponoć przyjemne dla ucha te zniekształcenia.

22 minuty temu, Rega napisał:

U mnie role średnio i niskotonowca przejął szerokopasmowiec. Pewnie jest gorzej, ale na brak basu nie narzekam. Natomiast od wstrząsania wnętrznościami mam KEF 107 reference:) One mają realne zejście do 18Hz. 

Przyznam się że ma dwa presety ustawione  na aktywnej zwrotnicy.

Jeden gdzie gra cała kolumna wraz z subbasami.

I Drugi gdzie z hornem gra tylko ta środkowa 12 cali,fachowiec zrobił "kompensację basu" +4 dB(kosztem spl) i w zasadzie to w zupełności wystarcza,zwłaszcza że ja siędze 4,5m od głośników i z samej odległości mam podbicie basu +3/+6 dB.

Bardzo przyjemny bass jest z tej beymy.

Puki co częściej słucham bez subow,na szczęście mam jeszcze kino domowe.

Nigdy nie słyszałem basu z takiej hornowej obudowy,jak to brzmi?

Edytowano przez Sundin997
Napisano

Fakt, częsć zniekształceń jest przyjemna dla ucha. No, ale mam ten komfort, że używam kolumn różnych. W zależności od nastroju i tego, na co aktualnie chcę zwrócić uwagę w przekazie. Ostatnio najczęściej używam innych kolumn - oferują mi najwięcej. ,,Małe'' monitorki (33kg/szt)😉 studyjne z 12 calowymi niskotonowcami. 

IMG_20251014_210856.jpg

Napisano

Ja nie lubię zniekształceń żadnego typu. 

Dla mnie to takie ograniczone dsp z ubiegłego wieku. Przekładanie lamp i na pamięć uczenie się jak która lampa zmienia dźwięk. Ale są ludzie co to lubią. Mają kolekcje lamp i tak przebierają szukając czegoś tam dla siebie.

7 minut temu, Rega napisał:

Fakt, częsć zniekształceń jest przyjemna dla ucha. No, ale mam ten komfort, że używam kolumn różnych. W zależności od nastroju i tego, na co aktualnie chcę zwrócić uwagę w przekazie. Ostatnio najczęściej używam innych kolumn - oferują mi najwięcej. ,,Małe'' monitorki (33kg/szt)😉 studyjne z 12 calowymi niskotonowcami. 

IMG_20251014_210856.jpg

12 już potrafi zagrać na dole.

Napisano

No właśnie dlatego ostatnio uzywam takich, które zapewniają mi wszystko, bez zniekształceń w całym paśmie. Lampy do PP wstawiłem przed rokiem i cały czas są te same - TFK. Nie szukam już innego brzmienia.

Napisano (edytowany)
16 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał:

@Sundin997

Jest drugi i nawet trzeci co posłuchał hornów u mnie i teraz będzie robił coś podobnego.

Dobrze że tobie się udało 

Na pewno bms 4590 z hornem jabo to bardzo dobre zestawienie.

Ten mój projekt od początku był kontrowersyjny,ale się szczęśliwie zakończył.

Teraz uważam że można było go uprościć i odpuścić sobie tą daytone na dole.

A do beymy zrobić trochę większa skrzynkę OZ lub BR,w zależności od potrzeby.

Bo nie każdy siedzi tak daleko jak ja i ma wysoki room gain.

Najbardziej  podczas tego projektu zaskoczyła jednak beyma,mnie i mojego fachowca.Zarówno z odsłuchu jak i z pomiarów.

Bo po bms już wiedziałem czego się mogę spodziewać,ale ta beyma 12br70 za te pieniążki to naprawadę rewelacja i do tego uniwersalny i do OZ i do BR.

Edytowano przez Sundin997