Rega Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) Masz o tyle lepiej , że tuby hornów , o ile widzę , są z włókna szklanego i są lekkie. Moje są z grubej blachy i ważą po ok 10 kg. Dodatkowo drivery po prawie 4 kg. A więc sam horn z obudowa to prawie 17 kg. Łączna waga zestawu (1 szt) to ok 75 kg. Dlatego zrobiłem do nich platformy na kółkach oraz założyłem metalowe narożniki na skrzyniach, aby w czasie renowacji nie uszkodzić narożników, które są z kątowników drewnianych. Do regulacji pochylenia skrzyń driverów wykorzystałem drewnianie wałki z wytoczonym gwintem i drewniane nakrętki. Do wykonania skrzyń hornów wykorzystałem sklejkę z drewna paulowni, która jest dość lekka. Całość ofornirowałem fornirem takim jak skrzynie z falowodami. Edytowano 6 godzin temu przez Rega Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu 4 minuty temu, Rega napisał: Masz o tyle lepiej , że tuby hornów , o ile widzę , są z włókna szklanego i są lekkie. Moje są z grubej blachy i ważą po ok 10 kg. Dodatkowo drivery po prawie 4 kg. A więc sam horn z obudowa to prawie 17 kg. Łączna waga zestawu (1 szt) to ok 75 kg. Dlatego zrobiłem do nich platformy na kółkach oraz założyłem metalowe narożniki na skrzyniach, aby w czasie renowacji nie uszkodzić narożników, które są z kątowników drewnianych. U mnie jest na odwrót. Horn rzeczywiście jest lekki 2-3 kg,ale za to driver waży 9kg. Cała kolumna to też waga ciężka około 80 kg,najwięcej ważą niskotonowe głosniki około 45 -50 kg,środkowa 20kg. Samego materiału tłumiącego poszło około 2,5 -3kg,wiekszość wełny owczej. Odpisz, cytując
Nie wszystko wiedzący Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Jak ktoś lubi słuchać zniekształceń to tylko se Odpisz, cytując
Rega Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowany) U mnie role średnio i niskotonowca przejął szerokopasmowiec. Pewnie jest gorzej, ale na brak basu nie narzekam. Natomiast od wstrząsania wnętrznościami mam KEF 107 reference:) One mają realne zejście do 18Hz. @Nie wszystko wiedzący no właśnie miałem wspomnieć o zniekształceniach - to zależy. Z SE trochę ich jest , natomiast z PP nie słychac. Edytowano 6 godzin temu przez Rega Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu (edytowany) 22 minuty temu, Nie wszystko wiedzący napisał: Jak ktoś lubi słuchać zniekształceń to tylko se Ponoć przyjemne dla ucha te zniekształcenia. 22 minuty temu, Rega napisał: U mnie role średnio i niskotonowca przejął szerokopasmowiec. Pewnie jest gorzej, ale na brak basu nie narzekam. Natomiast od wstrząsania wnętrznościami mam KEF 107 reference:) One mają realne zejście do 18Hz. Przyznam się że ma dwa presety ustawione na aktywnej zwrotnicy. Jeden gdzie gra cała kolumna wraz z subbasami. I Drugi gdzie z hornem gra tylko ta środkowa 12 cali,fachowiec zrobił "kompensację basu" +4 dB(kosztem spl) i w zasadzie to w zupełności wystarcza,zwłaszcza że ja siędze 4,5m od głośników i z samej odległości mam podbicie basu +3/+6 dB. Bardzo przyjemny bass jest z tej beymy. Puki co częściej słucham bez subow,na szczęście mam jeszcze kino domowe. Nigdy nie słyszałem basu z takiej hornowej obudowy,jak to brzmi? Edytowano 5 godzin temu przez Sundin997 Odpisz, cytując
Rega Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Fakt, częsć zniekształceń jest przyjemna dla ucha. No, ale mam ten komfort, że używam kolumn różnych. W zależności od nastroju i tego, na co aktualnie chcę zwrócić uwagę w przekazie. Ostatnio najczęściej używam innych kolumn - oferują mi najwięcej. ,,Małe'' monitorki (33kg/szt)😉 studyjne z 12 calowymi niskotonowcami. Odpisz, cytując
Nie wszystko wiedzący Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Ja nie lubię zniekształceń żadnego typu. Dla mnie to takie ograniczone dsp z ubiegłego wieku. Przekładanie lamp i na pamięć uczenie się jak która lampa zmienia dźwięk. Ale są ludzie co to lubią. Mają kolekcje lamp i tak przebierają szukając czegoś tam dla siebie. 7 minut temu, Rega napisał: Fakt, częsć zniekształceń jest przyjemna dla ucha. No, ale mam ten komfort, że używam kolumn różnych. W zależności od nastroju i tego, na co aktualnie chcę zwrócić uwagę w przekazie. Ostatnio najczęściej używam innych kolumn - oferują mi najwięcej. ,,Małe'' monitorki (33kg/szt)😉 studyjne z 12 calowymi niskotonowcami. 12 już potrafi zagrać na dole. Odpisz, cytując
Rega Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu No właśnie dlatego ostatnio uzywam takich, które zapewniają mi wszystko, bez zniekształceń w całym paśmie. Lampy do PP wstawiłem przed rokiem i cały czas są te same - TFK. Nie szukam już innego brzmienia. Odpisz, cytując
Nie wszystko wiedzący Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu @Sundin997 Jest drugi i nawet trzeci co posłuchał hornów u mnie i teraz będzie robił coś podobnego. Dobrze że tobie się udało Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu (edytowany) 16 minut temu, Nie wszystko wiedzący napisał: @Sundin997 Jest drugi i nawet trzeci co posłuchał hornów u mnie i teraz będzie robił coś podobnego. Dobrze że tobie się udało Na pewno bms 4590 z hornem jabo to bardzo dobre zestawienie. Ten mój projekt od początku był kontrowersyjny,ale się szczęśliwie zakończył. Teraz uważam że można było go uprościć i odpuścić sobie tą daytone na dole. A do beymy zrobić trochę większa skrzynkę OZ lub BR,w zależności od potrzeby. Bo nie każdy siedzi tak daleko jak ja i ma wysoki room gain. Najbardziej podczas tego projektu zaskoczyła jednak beyma,mnie i mojego fachowca.Zarówno z odsłuchu jak i z pomiarów. Bo po bms już wiedziałem czego się mogę spodziewać,ale ta beyma 12br70 za te pieniążki to naprawadę rewelacja i do tego uniwersalny i do OZ i do BR. Edytowano 5 godzin temu przez Sundin997 Odpisz, cytując
Nie wszystko wiedzący Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Przyda ci się na dole coś mocniejszego. Od przybytku głowa nie boli. Odpisz, cytując
Recommended Posts