Zat Napisano 17 maja 2009 Udostępnij Napisano 17 maja 2009 Witam! Chciałbym prosić o pomoc w skompletowaniu zestawu stereo. Chodzi mi o kolumny, amplituner i ewentualnie odtwarzacz CD. Kolumny myślę że raczej podłogowe (mam około 20m2 pokój) wszystko raczej do 1000zł ewentualnie trochę więcej. z góry dzięki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 17 maja 2009 Udostępnij Napisano 17 maja 2009 Za taką sumę wchodzi w rachubę zestaw używany.Co ty na to? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zat Napisano 17 maja 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 maja 2009 wolałbym dołożyć np. 500zł wystarczyło by? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur77 Napisano 17 maja 2009 Udostępnij Napisano 17 maja 2009 Witam. Pierwsza propozycja(oczywiscie uzywki) :Wzmacniacz Pioneer A - 304R, cena 290pln:http://www.allegro.pl/item633005226_pionee...ja_370_wat.htmlOdtwarzacz CD - Pioneer PD-S505, cena 222pln:http://www.allegro.pl/item636555046_piekny..._gwarancja.htmlTuner - Pioneer F-656, cena 100pln:http://www.allegro.pl/item637651081_pionee...56_sliczny.htmlKolumny - Wharfedale diamond 8.4, cena 600pln:http://www.allegro.pl/item637338553_wharfe...an_idealny.htmlSystem raczej uniwersalny w cenie 1210 pln. Propozycja na poczätek, na wszelki wypadek jednego producenta - moze napisz, czy to ma znaczenie i jakie brzemienie Ci sie podoba. Moim zdaniem lepiej kupic wzmak i tuner, dlatego "rozbilem" amplituner na skladowe. Kolumnom moze troche brakuje idealnej przejrzystosci w görze i "wybitnej" kontroli w dole pasma, ale w tej cenie sä naprawde bardzo dobre i przede wszystkim - bardzo uniwersalne. "Grajä" röwno calym pasmem z lekko ocieplonym brzmieniem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zat Napisano 6 czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 czerwca 2009 Witam to znowu ja. Jeszcze nie kupiłem swojego zestawu bo dalej się zastanawiam. Na celownik weszły mi takie zestawy jak:-Yamaha któreś z pianocraftów wiadomo każdy poleca i zachwala jednak słyszałem że mają płaskie brzmienie. To prawda? Z tego co widziałem na zdjęciach tyłu amplitunera ma mało wejść. Starczy mi by dodatkowo podłączyć do niego gramofon, konsole (wejście optyczne) i komputer?-Philips MCM906 słyszałem o nim też pozytywne opinie no i ten wzmacniacz lampowy... jednak firma jakoś mnie nie przekonuje no i ostatni zestaw to :-YAMAHA HTR-6030 + DVD-S663 / Prism Onyx 100 tutaj już kino domowe. i właśnie zastanawiam się, czy nie lepiej było by mi kupić zestaw stereo zamiast kina, bo słucham o wiele więcej muzyki niż oglądam filmów. z tego co słyszałem zestawy 5.1 niezbyt się sprawują przy muzyce więc co byście mi doradzali? może coś innego do 1800zł?linki do tych zestawów:http://uk.shoppydoo.com/price-hi_fi-philips_mcm906.htmlhttp://zakupy.onet.pl/9327413-zestaw-kina-...ha,produkt.htmlza pomoc bardzo dziękuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 6 czerwca 2009 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2009 Tak na prawde dużo zależy od tego ile masz miejsca na ustawienie sprzętu, do Piano Craft'a można by się pokusić i stendy...ale hmm koszt idzie w górę Jeżeli masz miejsce na ustawienie podłogowców tak po metrze od tylnej i bocznej sciany to może to ładnie zagrać Jeżeli masz mało miesca i trzeba będzie wciskać system//to lepsze mniejsze rozwiązanieInna sprawa.... zaczynamy konfrontacje dwóch tak na prawdę różnych systemów1) wzmacniacz +tuner + cd + kolumny podłogowez2) mini wieząto dwie różne filozofie słuchania muzyki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur77 Napisano 6 czerwca 2009 Udostępnij Napisano 6 czerwca 2009 "Yamaha któreś z pianocraftów wiadomo każdy poleca i zachwala jednak słyszałem że mają płaskie brzmienie"Raczej nie, tzn. osobiscie nie mialem takiego odczucia w e 410. Brzmienie minimalnie (ale jednak) poprawilo sie po wymianie kabli glosnikowych i RCA, ale nawet bez tego jest wystarczajäco dynamiczne. Mikro zestawöw Philips na pewno nie polecam - grajä "basem" lub "görä". Dotyczy to serii MCD i MCM z kolumnami z tasmowym glosnikiem wysokotonowyym. jeden z zestawöw pogral u mnie 2 dni i podziekowalem Bas i göra - calkowite wycofanie srednicy. "Flagowiec" MCD 908 ma natomiast basu jak na lekarstwo, tu takze zastosowano ten rodzaj glosnika. Owszem, wyglädajä niezle, ale dzwiekowo do PC nie ma poröwnania. Ewentualnie , jesli chodzi o mini/mikro wieze - Denon F 102. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zat Napisano 7 czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 czerwca 2009 ok w takim razie zdecyduje się chyba na pianocrafta. Jednak mógłby mi ktoś powiedzieć czym one się dokładnie różnią? 410 od 810 chyba tylko tym że ma dvd w zestawie mam rację? a 330 i 730? z tego co wiem to chyba kolumny mają słabsze. Na który zestaw polować? z góry zaznaczam że całkowicie mi nie zależy mi na dvd bo już mam jedno. I ponawiam pytanie czy starczy mi wyjść. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 7 czerwca 2009 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2009 810 najnbardziej multimedialna - owszem ? Ale o jaka "ilość wyjść" się pytasz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zat Napisano 7 czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 czerwca 2009 Tylko że mi ta multimedialność nie potrzebna, a 410 jest tańsza a różnic prócz dvd chyba żadnych?. Wejścia mi by były potrzebne do gramofonu, konsoli (wyjście optyczne) i komputera. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur77 Napisano 7 czerwca 2009 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2009 Wejscia sä jedynie analogowe, ale powinny Ci w zupelnosci wystarczyc. Z 5.1 nie korzystasz, wiec poläczenie RCA konsola/Pianocraft w zupelnosci wystarczy. Co do "bajeröw" typu USB - brak. Po prostu polozono nacisk na ograniczenie zbednych gadzetöw na rzecz jak najlepszego dzwieku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zat Napisano 7 czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 7 czerwca 2009 a co z gramofonem? Da radę podłączyć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zat Napisano 13 czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 czerwca 2009 sory za moje niezdecydowanie ale pojawiła się nowa opcja mianowicie chodzi mi o to czy by nie lepiej było mi kupić wzmak/amplituner + 2 kolumny podłogowejeżeli miał bym się wyrobić do 2500zł to na jaki sprzęt mam patrzyć? używki nie wchodzą w grę bo biorę wszystko na raty. Z tego co się orientowałem to dobrą opcją była by YAMAHA RX-497 + jakieś JBL'e Yamahy albo Wharfedale. Jakie kolumny były by dobre do 1300zł za pare? Czy poprostu nie kombinować i zostać przy Pianocrafcie 810 + sub YST-FSW 050? Pokój ma mniej więcej 16m2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 13 czerwca 2009 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2009 Pianocraft z nowego sprzętu do 2000zł na pewno jest dobry i trudny do przebicia, ale mając te 2500zł możesz sobie złożyć zestaw samemu co pozwoli ci na jego lepsze spersonalizowanie.Yamahy z serii X97 bym ci nie polecił dla mnie grają bardzo sucho i tak bez wyrazu (to moje zdanie, wielu osobom się podoba), moim zdaniem zdecydowanie lepszy będzie Cambridge Audio 540A v2, Denon PMA-700AE, Marantz PM5003 czy Harman HK970.Co do kolumn to już kwestia decyzji do takiego pomieszczenia to, albo duże monitory, albo mniejsze podłogówki. Ja bym stawiał na to drugie rozwiązanie, a marki to Mission, KODA, JAMO (S606, S718) czy Klipsch (F1).Pozostaje sprawa źródła, czy jest ci ono cały czas potrzebne, bo napisłeś o samym wzmaku i kolumnach??? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zat Napisano 13 czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 13 czerwca 2009 Cytat Pozostaje sprawa źródła, czy jest ci ono cały czas potrzebne, bo napisłeś o samym wzmaku i kolumnach??? Podłączyłbym komputer i gramofon + konsola Ps3 do CD. Normalny Cd Player dokupiłbym sobie z czasem. Sam już nie wiem na co się zdecydować Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oktagon Napisano 13 czerwca 2009 Udostępnij Napisano 13 czerwca 2009 Cytat Yamahy z serii X97 bym ci nie polecił dla mnie grają bardzo sucho i tak bez wyrazu (to moje zdanie, wielu osobom się podoba) Wybacz, ale aż się skrzywiłem na to stwierdzenie. Masz rację - dzwięk z amplitunera Yamaha może się podobac i ja przynajmniej nie odbieram go jako 'suchy i bez wyrazu'.Słuchając różnych porad zapędziłem się aż za daleko w wymianie sprzętu audio na coraz to lepszy (czytaj droższy). Tak naprawdę, to moja Yamaha RX497 jest bardzo muzykalna i mogłem poprzestac na niej zamiast gromadzenia stosów elektroniki wokół siebie.Byłbym chyba równie zadowolony z jakości dzwięku, a w kieszeni pozostałoby trochę grosza.Ale w sumie wszystko to dowodzi tylko jak bardzo subiektywna może byc ocena sprzętu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zat Napisano 15 czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 czerwca 2009 zdecydowałem że wezme chyba pianocrafta. Chyba mam za mały pokój na kolumny podłogowe. Więc pozostaje tylko kwestia subwoofera. Jaki z tych byście mi polecili?:YAMAHA YST-FSW15YAMAHA YST-SW015JAMO SUB 200 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 15 czerwca 2009 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2009 Taka złota rada, jak już bedziesz mial PC w domu... włącz wygrzej (tzn posłuchaj kilkanaście do kilkudziesięciu godzin) daj sobie na to hhmm 2-3 miesiące powinna się zdecydowanie poprawić gra głośników.. wtedy prosze zdecyduj czy bas jest czy go nie ma dla Ciebie .. czy może zostać czy nie .. Pamiętaj, ze...gdy kupisz suba to nie oznacza, od razu perfekcyjnego grania spasować suba z resztą sprzętu to nie lada gratka... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zat Napisano 15 czerwca 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 czerwca 2009 ok. W jakie kable mam się zaopatrzyć? http://www.kabelek.pl/index.php?p1056,kabe...zekroju-2x-4mm2takie coś da radę? + jeszcze potrzebny mi od komputera do pianocrafta czyli z jednej strony Jack 3,5mm z drugiej 2xRCAhttp://www.allegro.pl/item652359456_prolin...za_3m_2rca.html taki będzie ok? jeszcze jedna sprawa to to że mam gramofon. PC nie ma wejścia phono więc muszę kupić przedwzmacniacz. Przedwzmacniacz ma duże znaczenie jeśli chodzi o jakość dźwięku? Bo mam taki najtańszy którego nie używałem i nie wiem czy teraz się spełni w tej roli w miarę dobrze. Mam dodatkowy problem że gramofon musi stać u mnie ok. 5 metrów od pianocrafta czy to też będzie w znacznym stopniu pogarszało dźwięk czy muszę kombinować z postawieniem go bliżej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 15 czerwca 2009 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2009 Na razie nie kupuj nowych głośnikowych, jak sprzęt się wygrzeje to sobie coś wypozyczysz i zobaczysz czy warto dokładać kasę. Co do interkonektu to powinien wystarczyć.Przedwzmacniacz PHONO ma bardzo duże znacznie. U mnie zdecydowanie lepiej zagrał ten wbudowany w gramofon, niz ten, który jest w amplitunerze, więc tu też kwestia eksperymentów.Długość tego kabla RCA będzie za duża (5m to taka umowna granica), najlepiej byłoby gdybyś zmiesicił się w 3m. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pigi Napisano 16 czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2009 WitamPodłączę się do tematu.Chcę kupić do pokoju ok 30-35 metrów kwadratowych sprzęt grający.Nie znam się w ogóle na tym, wiem że kto pyta nie błądzi dlatego zwracam się do fachowców.Chciałbym amplituner, dwa głośniki (w przyszłości 6.1), radio,CD/DVD.Zestaw chciałbym podłączyć do telewizora, PS2, DVD itpSprzęt ma służyć do oglądania filmów, słuchania muzyki (słucham każdego rodzaju) i radia, lubię głośno słuchać Szukam czegoś używanego w dobrej cenie, max 2 tyś zł.Dzięki za odpowiedź Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 16 czerwca 2009 Udostępnij Napisano 16 czerwca 2009 No cóż ja się teraz zareklamuję... na bezczelnego metraż nie mały.. mogę Ci zaproponować fajny system głośników 2 x stero (front) duze podłogowce Voyager 200 oraz mam do zestawu z tej samej serii centralny (wszystko w idealny stanie) jak chcesz coś w temacie pisz na PW u mnie stoją i sie kurzą od ponad 2 lat.. a komuś mogą posłużyć na lataPrzepraszam wszystkich za to "ogloszenie"Ampli mozesz dokupic z allegro - jako forumowiczowi proponuje w/w dobry zakup. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts