Skocz do zawartości

Odtwarzacz SACD/DVD-Audio do amplitunera - jeden kabel?

Recommended Posts

Napisano
Dotychczas podłączałem odtwarzacz coax, ale płyty DVD-Audio/SACD nie chodziły, więc wyczytałem, że trzeba dołożyć 6 rca. Bardzo mi się to nie podoba, chciałbym jeden kabel, ale teraz wchodzi HDMI, więc pytam ekspertów czy po zmianie sprzętu jaką planuje na taki z HDMI będę już mógł mieć 1 mały kabelek?
Napisano
Nie wiem, jak to jest w odtwarzaczach SACD/DVD-A innych producentów, ale w Yamahach sygnał SACD/DVD-A wyprowadzany jest tylko przez analogowe RCA, nawet wówczas, gdy odtwarzacz np. multiformatowy zaopatrzony jest w HDMI...
Napisano
Masz trzy możliwości puszcenia jednym kabelkiem wielokanałowego sygnału PCM/LPCM/DSD.

1. iLink słuzy tylko do transmisji dźwięku.
2. DenonLink tylko w sprzęcie Denona ale podobno dużo lepszy niż iLink
3. HDMI
- wersja 1.0 praktycznie tylko PCM/DD/DTS
- wersja 1.1 praktycznie wszystko ale bez DSD
- wersja 1.2 już wszystko jeżeli chodzi o dźwięk
- wersja 1.3 wszystko i w dodatku mam duży zapas

Aczkolwiek w tym momencie przydałby się głos redakcji a szczególnie Wojciecha Pacuły gdyż np. nie w każdym przypadku kabelkiem płynie "prawdziwy" DSD. Często są robienie jakieś konwersje i sztuczki, dodatkowo są jakieś zastrzeżenia do "jittera". Nie czuję się aż tak kompetentny żeby to rozwijać.

Generalnie musisz mieć iLinka lub HDMI w wersji co najmniej 1.2 i wówczas jednym kabelkiem puszczasz sobie dźwięk SACD/DVDAudio.