Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Mam KD DENONA AVR 1508+DVD1740 TV SAMSUNG+cyfrowy dekoder POLSATU z wejściem HDMI.
Aktualnie mam to wszystko połączone w następujący sposób:
DVD+TV-HDMI
POLSAT+TV-HDMI
DVD+AMP-COLOXIAL
POLSAT+AMP-OPTICAL

W takim połączeniu wszystko gra ok.
Zastanawiam się czy jak połączyłbym to w taki sposób jak poniżej, grałoby lepiej, mianowicie:

DVD+AMP-HDMI
POLSAT+AMP-HDMI
TV+AMP-HDMI

Czy w połączeniu jak wyżej musiałbym połączyć jeszcze DVD+AMP-COLOXIAL i POLSAT+AMP-OPTICAL, jak tak to dlaczego??
Czy jest sens kombinować??
Jak nie ma, to po co mam w amplitunerze 3 wejścia HDMI??

Napisano
Takie poläczenie spokojnie mozesz zostawic, nie ma sensu kombinowac (ale mozna icon_wink.gif ). AVR 1508 z tego co pamietam, przez hdmi przyjmuje tylko obraz, wiec dodatkowe poläczenie tunera i dvd przez koaksjal lub optyka sä i tak niezbedne (do 5.1, do stereo mozesz dodatkowo uzyc RCA). Wejscia w ampli sä przydatne z kilku powodöw. Po pierwsze - upscaling sygnalu video, jesli nie robi tego dvd. Po drugie, mozesz wykorzystac jako rozszerzenie gniazd, jesli brakuje ich w tv - kilka urzädzen przez hdmi do ampli, jedno wyjscie "monitor out" do TV.
o ile wiem, 1508 ma 2 wejscia (nie 3) i jedno wyjscie. icon_wink.gif
Napisano
Widze ze moglem cie posluchac artur77 z kupnem tego avr 2106 ale ja wolałem avr 1508 bo ma wejscia i wyjscie hdmi a teraz moge w buty sobie te wejscia wsadzic icon_biggrin.gif myslalem ze bez tych wejsc sie nie obejdzie bo teraz wszystko laczy sie kablem hdmi, a okazalo sie ze bylem w bledzie.
Napisano
Ale nie posluchales - i teraz cierp!!! icon_mrgreen.gif (zartuje oczywiscie). Poläczenie TV/Ampli wydaje sie w ogöle zbedne, jesli nie korzystasz z telewizji antenowej lub kablöwki.
Wejscia hdmi zawsze mogä sie przydac, przeciez nie musisz ich wykorzystywac od razu. Zalözmy, ze dojdzie jeszcze dodatkowe urzädzenie z hdmi (np. konsola) i masz wolny port do dyspozycji.

A teraz musze cos sprostowac: icon_redface.gif
Co do 1508 pomylilem sie, ostatnio przez Skype rozwiäzywalem z Kolegä problem poläczen 1509, pewnie dlatego....1508 przyjmuje przez hdmi zaröwno obraz, jak i dzwiek. Natomiast 1509 nie.

Mozesz spröbowac nastepujäcego poläczenia:
DVD/Ampli - HDMI
Dekoder/Ampli - HDMI i optical
Nie sädze jednak, aby takie poläczenie odbilo sie pozytywnie na jakosci dzwieku. Z blu-ray nie korzystasz, przepustowosc koaksjala i optyka jest wystarczajäca dla sygnalu Dolby Digital. Mozesz jednak spröbowac, oczywiscie odpowiednio przypisujäc i aktywujäc wejscia/wyjscia.
Pozdrawiam i sorry za bläd.

Napisano
Nie musisz przepraszac nie ma osob nie omylnych.
Jestes pewien ze tak jest czytam instrukcje i raz pisze ze dzwiek przesyla a kawalek dalej ze nie przesyla po kablu HDMI.
Jesli polacze to tak jak piszesz wyzej to czy dzwiek bede mogl tez odtwarzac przez glosniki z tv?
Napisano
He,he - no widzisz. Z tym hdmi mam ten sam problem. Nie masz instrukcji???? Wszedzie czytam, ze przesyla dzwiek. Teraz mnie kompletnie zbiles z tropu.
Jesli przyjmuje i przesyla, takze na wyjsciu "monitor out", wystarczy hdmi do tv, jesli takze na nim chcesz miec dzwiek z dvd. O braku koniecznosci poläczenia ampli/tv pisalem pod kätem wzmacniania w ampli sygnalu audio z wyjscia (audio out) w tv, czyli np. w przypadku uzywania kablöwki lub "normalnej" telewizji analogowej i anteny. Sluchania przez glosniki w tv sciezek z dvd wcale nie bralem pod uwage.
Napisano
Tańsze modele amplitunerów KD z gniazdami HDMI zazwyczaj mogą służyć jedynie jako selektor źródła HDMI (np. mamy podłączone kablami HDMI pod IN-1 nagrywarkę, a pod IN-2 odtwarzacz DVD i z pilota wybieramy, co ma dalej iść na TV), przydatny gdy mamy tylko jedno wolne gniazdo w telewzorze.
Przez amplituner przechodzi kompletny sygnał (wizja i dźwięk), natomiast podstawowe modele amplitunerów nie potrafią "wyciągnąć" dźwięku z HDMI i wzmocnić go na kolumny.

Dlatego w takich przypadkach DVD podłączamy kablem cyfrowym (koaksjalnym lub optycznym) do amplitunera KD, by otrzymać wielokanałowy dźwięk w KD.
O połączeniach TV z amplitunerem i wzmocnieniu sygnały wychodzącego z TV pisałem już kilka razy (i nie tylko ja), więc w razie wątpliwości proponuję skorzystać z wyszukiwarki na Forum icon_wink.gif

Pozdrawiam