rafi6666 Napisano 14 czerwca 2009 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2009 Mam wielki dylemat jakie głośniki kupić, zamierzam kupić amplituner PIONEER VSX-918 i szukam do niego zestawu głośników 5.0 lub 5.1 do 2000zł.Obecnie posiadałem 2 x Tonsil Altus 75 ale niestety po 15 latach użytkowania basy i średnie rozsypały się i kolumny poszły do utylizacji.Kino będzie ustawione w pokoju 17m2 tylko z zestawem wypoczynkowym 3-2-1 oraz telewizor. Potrzebuje głośników zarówno do słuchania muzyki stereo oraz filmów. Preferuje muzykę Rock (U2, Pink Floyd, itp).Na razie wybrałem kilka propozycji:Tonsil PREMIUM Tonsil MAESTRO II (2xF180, 2xS, 1xC) Ewentualnie Tonsil FENIX II (2xfront,2xsat,1xcenter,aktiv 100)Jamo S606Koda F-51F/C/SKoda AV-707F/C/S V.2Koda K-5300/F/C/S + SW5300Koda AV-707F/C/S+ SW850KODA AV-710Mam ogromną prośbę o poradę co kupić.Może macie inne propozycje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 14 czerwca 2009 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2009 Najważniejsze będą odsłuchy, bo trudno idealnie (a nawet dobrze, nie mówiąc o „idealnie”...) trafić w czyjeś upodobania. Trudno jest powiedzieć, który dźwięk będzie najlepszy – np. niektórzy wolą mieć jak najwięcej basu kosztem neutralności całego pasma, inni wolą bas, który chodź nie schodzi tak nisko będzie szybszy – itd. Do tego dochodzi kwestia wielkości kolumn i- duże kolumny wymagają większych powierzchni i np. niektórzy stawiają na 10 czy 15m^2 modele które powinny grać na więcej niż 20m^2 (na mniejszych powierzchniach grają nienaturalnie i np. zniekształcają bas – wzmacniając go nieodpowiednio). Poza tym kolumny powinny być rozmieszczone w pewnej odległości od ścian.Z wymienionych przez Ciebie ciekawe do posłuchania mogą być zestawy Tonsil Maestro, JAMO S606 (z subem trzeba będzie wydać ok. 2200zł, bez suba zmieścisz się w 2 tysiącach).Według mnie powinieneś zainteresować się jeszcze zestawem opartym na frontach KODA 702. Są niezbyt drogie, a z łatwością nagłośnią również większe pomieszczenia niż Twoje.Kolejna propozycja to Tonsil Siesta - stosunkowo świeży model, niezbyt duże podłogówki i mogą się ładnie zgrać na 17m^2.Pionner jest często sprzedawany z setem JAMO S606 i jest to niezłe rozwiązanie (chociaż niektórzy narzekają na zbyt słaby bas, mimo 20cm głośnika na bocznej ściance). Natomiast pod względem wyglądu i akceptacji przez płeć piękną jest to chyba numer 1 w swojej klasie cenowej ... Słabsze S506 mogą mieć za słaby dół.Dużo zależy od tego, jakiego brzmienia oczekujesz w stereo, czy większy nacisk kładzież na słuchanie muzyki czy też na oglądanie filmów (w tym drugim przypadku warto kupić subwoofer). Poza tym – gdzie mieszkasz i jakie masz możliwości odsłuchowe, bo najłatwiej będzie posłuchać kilku zestawów w jednym miejscu i porównać je między sobą (weź parę płyt z muzyką której słuchasz – i do dzieła...), a w mniejszych miastach może być z tym problem.Kolumny tylko nowe – czy również używane?Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafi6666 Napisano 15 czerwca 2009 Udostępnij Napisano 15 czerwca 2009 Dzisiaj byłem w Media Mark i słuchałem Yamaha NS-50F oraz Quadral Quintas 500, oba zestawy grały bardzo podobnie.Co myślicie na o tych głośnikach, Yamaha była moim zdaniem starannie wykonana. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafi6666 Napisano 1 lipca 2009 Udostępnij Napisano 1 lipca 2009 Jednak wybrałem Jamo S506 i nie żałuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts