Skocz do zawartości

Problem z kinem domowym denon+wharfedale. Proszę o pomoc.

Recommended Posts

Napisano
Witam.

Jestem posiadaczem zestawu kina domowego składającego się z amplitunera marki Denon AVR-1306 + (dvd-1720) + głośniki wharfedale crystal 40, 10, CR lecz niestety mam pewien problem z głośnikami frontowymi (wharfedale crystal 40), mianowicie kiedyś gdy słuchałem muzyki "dość głośno" z głośników frontowych wydał się dziwny odgłos (strzał, który nie znajdował się w piosence) i po chwili poczułem nieprzyjemny zapach spalenizny. Okazało się ze zapach ten wydobywa się z tyłu głośników frontowych.
Głośniki grają nadal z niezmienioną jakością dźwięku lecz zastanawiam się nad oddaniem ich na gwarancję ponieważ mam je dopiero od około 4 miesięcy.
Proszę o jakiś komentarz, czy jest to wina wzmacniacza, czy głośników

P.S. Jak dzwoniłem do sklepu, w którym kupiłem zestaw, powiedzieli mi, ze nie mam się czym przejmować gdyż firma wharfedale montuje w swoich głośnikach jakieś uszczelki które przy zbyt dużej mocy porostu się palą i nie przeszkadza to w słuchaniu muzyki a jak chciał bym oddać sprzęt na gwarancję to musiał bym czekać 2 miesiące. Na koniec sprzedawca dodał iż mieli już podobne przypadki.

Pozdrawiam.
  • 4 weeks later...
Napisano
Hmm mam wrażenie że sam sobie odpowiedziałeś na zadane pytanie. Zapewne słuchałeś ZBYT głośno i przekroczyłeś moc przewidzianą dla tych głośników. W efekcie poszło zabezpieczenie co objawiło sie trzaskiem i zapachem spalenizny.
Swoją drogą radziłbym jednak oddać to do serwisu. Chodzi o to że jeśli spaliłeś zabezpieczenie i ono teraz jest nieaktywne, to następnym razem możesz spalić głośniki icon_sad.gif
Napisano
Cytat

Głośniki grają nadal z niezmienioną jakością dźwięku lecz zastanawiam się nad oddaniem ich na gwarancję ponieważ mam je dopiero od około 4 miesięcy.

Lepiej będzie, jak jednak oddasz je do serwisu, nie ma co ryzykować z późniejszą wymianą głośników.