Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,
Właśnie stałem się posiadaczem kolumn Trangle Lyrr. Problem w tym,że nie jestem audiofilem i nie mam pojęcia jaki wzmacniacz, amplituner i odtwarzacz dvd/blue ray dobrać tak,aby w pełni wykorzystać potencjał jaki drzemie w tych głośnikach. Sprzęcik znajdować się będzie w 60 m2 salonie.
Do wydania mam 15 tys. złotych. Mam nadzieję,że mi pomożecie. Z góry dzięki icon_razz.gif
Napisano
Zacznijmy od tego:,ze wydanie 15tyś nic nie mowi - wydajac taką kase musisz miec sprecyzowane ->> co chcesz osiągnąć/uzyskać ze swojego systemu audio
Po za tym nie napisałeś co chcesz kupić... ->> gatunek muzyczny akustyka pomieszczenia itd itd..
Czy to Twoje początki ? w AUDIO ?

PS. Chodzi o połogowce Triangle Lyrr ? i tak z ciekawości prezent za 15-17tys? czy to jakaś podpucha?
Napisano (edytowany)
Tak,to dopiero moje początki w audio icon_wink.gif
Miałem okazję kupić te kolumny w bardzo okazyjnej cenie dlatego to zrobiłem. Myślę,że system 2.1 w zupełności mi by wystarczył,więc pozostaje dokupić front,ale co z resztą ? Muzyka której słucham to głównie rock, sporo muzyki elektronicznej np. drum & base, od czasu do czasu latino.Chciałbym żeby sprzęt który zakupię miał uniwersalne zastosowanie i sprawdzał się przy oglądaniu filmów jak i odsłuchu wyżej wymienionych gatunków muzycznych.
Co do akustyki pomieszczenia to niezbyt wiele mogę o niej powiedzieć,bo zwyczajnie się na tym nie znam. Na co powinienem zwrócić uwagę ?
Z góry dziękuję za odpowiedzi icon_wink.gif
Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma potrzeby go cytować...
Napisano
Nowy wątek wumieściłeś w zakłądce KINO DOMOWE...
Jeżli chcesz poprzestać na systemie 2.1 (czyli fronty + subwoofer), to może zastanów się nad wzmacniaczem stereo a nie kinem domowym?

Z drugiej strony chcesz BlueRay - a w tym przypadku przyda się więcej kolumn, czyli całe kino domowe.
Rozwiązaniem może być amplituner KD i dołożona końcówka mocy lub wzmacniacz stereo w tej roli...

Pozdrawiam
PS. Poczytaj trochę w FAQ o systemach stereo i kina domowego, czemu w tej samej cenie zestaw stereo zagra lepiej
"Jakie kwestie techniczne decydują o tym, że amplitunery wielokanałowe nie dostarczają tak dobrego dźwięku stereo, jak tradycyjne wzmacniacze dwukanałowe?"
http://audio.com.pl/faq/stereo-wzmacniacze
Napisano
Cytat

,więc pozostaje dokupić front,ale co z resztą ?

Ale fronty już masz.. L+R to fronty, jeżeli zdecudjesz sie na porządne kino to pamiętaj, że to kolumny to nie bylo co i wymagają odpowiednio dobrego/drogiego kompana, wiec suma suamrum jeżeli w kwesti 2 głośników pomyślisz o stworzeniu kina to 15 tys moze stać się mało - zerknij ile kosztuje sub wydany do tego systemu oraz centralny i stality, aplituner KD + dobre DVD + BR + kable.. 15 tyś?