Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam.

Planuje zakup jakiegoś KD a że jestem la(jkon)ikiem w materii to pytam ... icon_wink.gif

Dane:
Pokój: 5,15x3,30 m = ok 17m2
Planuje wydać nie wiecej jak 3,5tys na zabawke
Kino/muzyka 50% / 50%
Słucham raczej osterego rocka

Dotychczas muzyki słuchałem w wolnych chwilach z laptopa przez słuchawki chociaż kiedyś za młodych lat miałem jakiegoś tonsila z takimiże kolumnami. Większość muzyki mam w tej chwili w postaci mp3, stare kasety poszły dawno na złom, płyt CD mam mało. Audiofilem nie jestem ale wymagania jakieś tam mam. Z tego względu kombinuje jak tu najwygodniej użytkować ustrojstwo czyli jak najwygodniej podłaczyć laptopa do KD niekoniecznie za każdym razem wpinając sie do kabla. Najbardziej pasowałby mi jakis AV z LANem - możnaby odpalić jakiś streaming i po sprawie ale ceny takich AV to kosmos.
Mamy PS3, który mam podpięty pod LAN w domu. Na laptopie odpalam PS3 media serwer i mogę oglądać filmy przez sieć. PS3 może robić w zestawie jako czytnik DVD/BD.

Z tego co wykombinowałem na tą chwilę to najbardziej podobają mi się AV YAMAHA ( na razie tym się kieruję icon_wink.gif )
Np rxv 465 idzie dostać za ok 1300
Czy warto dorzucić pare stów do rxv 663 ? (ok1800pln)
Nie potrzebuję systemu 7.1 tym bardziej ze tylnych głośników nawet nie za bardzo mam gdzie położyć ( nie pasuje w układzie mebli). Być może nawet na początku będzie to "system 3.0" icon_wink.gif
Następna sprawa: kolumny YAMAHA
NS7900 (ok 1500 para) bedą ok czy może dorzucić pare stów do NS8900 (ok2200 para)
Może jakieś inne ?
Do tego bluetooth reciever do yamahy i mam podłączenie do laptopa (dla muzyki).

Może zaproponujecie jakies inne rozwiązanie

Pozdrawiam

MM

Napisano
Dobrze zatem mówiąc ogólnie nie warto kupować ampa do kina i podpinać tylko trzech kolumn na froncie, bo przestrzenności i tak nie masz, a jakość jako taka jest gorsza niż ze stereo. Tak, więc albo 5.1/5.0, albo zwyczajne stereo. PS3 jako odtwarzacz filmów jest ok, gorzej z CD, ale jeśli odczytujesz wszystko strumieniowo to nie powinno być jakiś problemów (ewentualnie dokupisz sobie CDka, używkę za 100-300zł i będzie super) icon_wink.gif

Kwestia sprzętu do zakupu. Budżet nie pozwala na zakup ampa z LANem jak sam się zorientowałeś, ale jest już w tej chwili już trochę odtwarzaczy z dyskami i możliwością odczytu LAN (jak PS3 tylko lepsze jakościowo, chociaż wiadomo niekoniecznie musisz to odczuć icon_wink.gif).
ampy:
Denon AVR-2308
Yamaha RX-V861
ONKYO TX-SR606
kolumny:
JAMO S606 HCS3
Taga Harmony TPS-500
KODA AV-702
KODA KF-225
Co do tego odtwarzania strumieniowego to np. produkty Popcorn Hour model C-200 będzie na pewno lepszy od PS3, reszta już niekoniecznie icon_sad.gif
Napisano
Oczywiście 663, bo to model poprzedni, ale jednocześnie wyższy od 475.

Co do głośników Yamahy to one są raczej średnie, a to, że grały lepiej od Prismów, Onyxów (tak jak od M-Audio, Voice Krafta, Pinkbulla ...) to żadne osiągnięcie, bo to chińskie "no name", które ma wyglądać nieźle, a aspekty akustyczne są na drugim planie icon_wink.gif Posłuchaj czegoś z tych, które ci podałem i powinieneś się przkonać TAGA i KODA to też firmy z dalekiego wschodu, ale one nie koncentrują się na samym wyglądzie, po prostu dobre kolumny jakość/cena. JAMO firma duńska, może nie wybitna, ale akurat model S606 jest w kinie świetny (w stereo jednym się podoba innym nie icon_wink.gif).