Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam
Mam pokój ok 12m2, słucham różnej muzyki np: Queen, Vaya Con Dios, Michał Bajor. Interesuje mnie sprzęt jak w temacie, słucham też radia. Chciałbym , aby to był nowy sprzęt, w internecie można się naciąć na używki, a na żywo zjexdzić pół Polski to raczej nie interes i do tego trzeba się jeszcze znać co sprzęt jest wart. Kolumny powinny być z otworem z przodu, naczytałem się różnych opini i stwierdziłem, że w moim przypadku łatwiej je będzie ustawić. Chciałbym , aby ktoś kto może ma taki zestaw wypowiedział się czy jest z niego zadowolony, a może ktoś ma inne zdanie, chętnie wysłucham.

z góry dzięki za pomoc
Napisano
Myślę, że kolumny dobrałeś dobrze, a właściwie markę, bo KEF do takiego lekkiego rocka, brzmienia gitary, wokal (Freddie, wiem coś o tym icon_wink.gif) są świetne, wydaje mi się tylko, że lepiej byś zrobił kupując IQ50, a nie C7. Pokój masz mały nawet podstawki dałbyby radę spokojnie, więc nie potrzbujesz dużych podłogowców, a masz szansę za prawie tą samą cenę wziąć model z wyższej serii, który bez problemu da sobie u ciebie radę.

Co do elektroniki to nie polecam nowych Yamah AX-.../CDX-..., w moim odczuciu grają sucho i jeśli już to trzeba je zestawić z ciepłymi (możnaby rzec zamulonymi kolumnami), żeby jako tako się spisały, ale moim zdaniem można kupić lepszą elektronikę. Choćby system Harman/Kardona HK3390 (albo wyższy 3490) i do tego odtwarzacz HD980. Oczywiście to tylko przykład, bo może się okazać, że tobie Yamaha się spodoba. Takie jest jednak moje zdanie icon_wink.gif
Napisano
Witam po długiej przerwie............
Tak naprawdę nic sie na forum nie zmieniło, ciągle te same problemy oraz tematy, jedynie przybywają nowe osoby icon_smile.gif Co do YAMAHY modelu amplitunera w tytule, jest to bardzo udany wzmacniacz tego producenta - o przyjemnym i dość naturalnym dźwięku. Sam jestem wielkim fanem tej marki i staram się śledzić jej nowości, by być na bieżąco. Oczywiście jak w każdej innej firmie - są modele bardziej, lub mniej udane. Ten powinien być z tych bardziej udanych!!! W ogóle jeśli chodzi o sektor w którym Yamaha jest specjalistą, to właśnie wzmacniacze, bo żródła raczej traktuje jako uzupełnienie swojej oferty. Choć i tu ma swoje gwiazdeczki. Model CDX-397, no cóż nie jest to wybitny odtwarzacz, ale zupełnie poprawny w swoim sektorze cenowym. Co do subiektywnych odczyć pacio94 i rzekomym suchością brzmieniowym dotyczącym YAMAHY, to mam szczere wątpliwości takiej interpretacji.......... A już doborem zamulonych kolumn do takiego brzmienia jest jakąś anomalią, podważającą wiarygodność takiej wypowiedzi. Porównując DENON-a z YAMAHĄ - w tych samych sektorach cenowych i w bezpośrednim pojedynku: ten pierwszy stawia na dynamikę, a bardziej subtelna jest Yamaha. Obaj producenci są po jaśniejszej stronie przekazu, z wykluczeniem starszych modeli YAMAHY min. mój procesor icon_smile.gif Warto zwrócić oczywiście uwagę na innych producentów: MARANTZ, H/K itp., ale musisz sam ocenić co tak na prawdę chcesz w dźwięku uzyskać............ Co do KEF-a to rzetelny producent i pomysł pacia94 z IQ50 jest trafny, dorzuciłbym sprawdzenie jeszcze DALI IKON 5 icon_smile.gif to druga moja marka..................

P.S. Poczytaj sobie testy z AUDIO
http://audio.com.pl/testy/yamaha-rx-797:5
http://audio.com.pl/testy/yamaha-cdx-397:3

Ale przede wszystkim postaraj się o odsłuch!!!!