Snajk Napisano 28 października 2009 Udostępnij Napisano 28 października 2009 Witam!Otóż zastanowiła mnie ostatnio taka kwestia. (mam nadzieje że mnie nie wyśmiejecie )...Jaka jakoś audycji, muzyki itp leci w radiu?.. Czy np: jak słyszę piosenkę w radiu to jest porównywalna do CDA czy do MP3 czy do czegoś innego?...Poszukałem trochę w internecie lecz nie znalazłem odpowiedzi na to .... Bo niby tak na mały chłopski rozumek to z jednej strony mają dość dobry sprzęt w radiu lecz no.. zakłócenia różne.. problemy z sygnałem.. powielanie sygnału lub inne jeszcze rzeczy o których nie mam pojęcia pewnie mają na to wpływ... Więc jak to jest?...Pozdrawiam!PS: mam nadzieję że dobry dział wybrałem ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 29 października 2009 Udostępnij Napisano 29 października 2009 Wszytko o czym piszesz w końcowej części wypowiedzi ma wpływ na jakość nadawanego sygnału. Na naszym forum i nie tylko kwestia jakości nadawanego materiału muzycznego była już odrobinę poruszana.Nie wiem, czy dla współczesnego, przeciętnego słuchacza ma to w sumie jakieś znaczenie. Wielu akceptuje sygnał przetworzony przy pomocy lame do kompresji 320 kbps. Odrębna kwestia to jakość sygnału cyfrowego obecnie emitowanego.Już przed kilkoma laty wiele komercyjnych rozgłośni radiowych przyznawało się, może nie oficjalnie do nadawania muzyki w formacie skompresowanym z dysków twardych. W chwili obecnej nieliczne i tylko publiczne rozgłośnie i też nie w całości odtwarzają muzykę porównywalna jak to napisałeś do CDA. W przypadku "Trójki" i "Dwójki" mamy również do czynienia z przekazem bezpośrednim z sal koncertowych.Szczerze mówiąc to temat rzeka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gatto Napisano 29 października 2009 Udostępnij Napisano 29 października 2009 "Dwójka" nadaje bardzo dobrze w eterze. Ten sam program w wersji cyfrowej z satelity brzmi przeważnie gorzej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kibic1 Napisano 30 października 2009 Udostępnij Napisano 30 października 2009 Niestety większość stacji używa plików skompresowanych.Do tego zawsze będziesz miał lepszy sygnał w Warszawie, czy w mieście gdzie mieści się dana rozgłośnia niż na prowincji.Koncert nadawany na żywo przez program drugi cudownie zabrzmi tylko w Warszawie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts