alexunder997 Napisano 6 listopada 2009 Udostępnij Napisano 6 listopada 2009 jak sądzicie, kiedyś bardziej przykładali sie do tworzenia?, była to muzyka z sercem? Czego słuchacie? starych kawałków, wracacie jeszcze do nich? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 6 listopada 2009 Udostępnij Napisano 6 listopada 2009 No hmm temat szeroki jak jego pytanie Zależy o jaki nurt pytasz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alexunder997 Napisano 6 listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 listopada 2009 wracacie do staruch lubianych zespołów, jakieś oldskoolowe znane kawałki? czy dalej artyści wkładają jakieś serce do tej roboty? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooledit Napisano 6 listopada 2009 Udostępnij Napisano 6 listopada 2009 Serce może i wkładają ale słuchając na przykład ostatnich płyt Jarre`a czy Yello to nasuwa się pytanie dla kogo ta muzyka jest tworzona. Czy dla tych którzy wyrośli i kształtowali się na ich muzyce czy dla tych co dopiero zaczynają jej słuchać. Można oczywiście powiedzieć i na pewno nie bez racji, że poszukują czegoś nowego. Może i tak ale ich poszukiwania wcale nie muszą i chyba raczej w większości nie trafiają w gusta starych fanóf. Podobnie jak z dwoma już wymienonymi wcześniej, rzecz się ma z Tangerine Dream. Jak dla mnie to do roku 1990 tworzyli coś co miało jakiegoś ducha , coś co przyciągało słuch i dawało zadowolenie ze słuchania.Czasem wręcz hipnotyzowało. Niestety im dalej tym gorzej i coraz więcej tworzą muzyki do słuchania jej w tle np. w czsie sprzątania bez tego dawnego "magnetyzmu" i ogólnie mówiąc "tego czegoś " co niejako zmuszało do głębszego wczucia się w muzykę. Wielu się ze mną zgodzi a równie wielu nie ale ja to tak widzę i dlatego bardziej pociąga mnie muzyka z przed kilkunastu lat niż obecna. Ale skłamałbym mówiąc ,że nie słucham niczego co jest obecnie tworzone. Słuchm i to dość dużo ale wymaga to głębszych poszukiwań. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirafiori Napisano 18 listopada 2009 Udostępnij Napisano 18 listopada 2009 Cytat Serce może i wkładają ale słuchając na przykład ostatnich płyt Jarre`a czy Yello to nasuwa się pytanie dla kogo ta muzyka jest tworzona. Czy dla tych którzy wyrośli i kształtowali się na ich muzyce czy dla tych co dopiero zaczynają jej słuchać. Można oczywiście powiedzieć i na pewno nie bez racji, że poszukują czegoś nowego. Może i tak ale ich poszukiwania wcale nie muszą i chyba raczej w większości nie trafiają w gusta starych fanóf. Niestety im dalej tym gorzej i coraz więcej tworzą muzyki do słuchania jej w tle np. w czsie sprzątania bez tego dawnego "magnetyzmu" i ogólnie mówiąc "tego czegoś " co niejako zmuszało do głębszego wczucia się w muzykę. Wielu się ze mną zgodzi a równie wielu nie ale ja to tak widzę i dlatego bardziej pociąga mnie muzyka z przed kilkunastu lat niż obecna. Amen. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marina Napisano 18 listopada 2009 Udostępnij Napisano 18 listopada 2009 Muzyk - czy kiedyś czy dziś - sprawdza się na koncercie, w kontakcie na żywo z publicznością. I rzeczywiście "kiedyś" u mnie też gra rolę.. W sumie trochę koncertów mam zaliczonych. A jednak nikt chyba nie pobił magnetyzmu Lestera Bowie występującego z naszymi muzykami jazzowymi, na czele z RyszardemTymańskim, ale i Maciej Sikała i Lesław Możdżer i świętej pamięci Jacek Olter (zresztą Bowie też już odszedł) i jeszcze M. Trzaska grał)I jak Oni grali.. Może ktoś z Was też słyszał na żywo, bo trudno to opisać. Pasuje mi właśnie przewijające się tu słowo "magnetyzm", czar, niesamowity koncert.To "kiedyś" jednak odbija się echem w moich poszukiwaniach muzycznych, tak wysoko postawiona poprzeczka każe szukać autentycznych nut, z serca.Podobno wybiera się jedno zdjęcie z kilku klisz - i analogicznie dobra płyta obecnie trafia się raz na..20. I tak dobrze.W jazzie tak jest. A - jak czytałam powyżej - w "oldskulowych" klimatach to już zupełnie brak nadziei..aż nie wierzę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts