tomasz_b Napisano 14 listopada 2009 Udostępnij Napisano 14 listopada 2009 Jestem zainteresowany kupnem nowego gramofonu w cenie do 600 zl. Zalezy mi przede wszystkim na dobrej jakosci dzwieku,choc spotkalem sie ze scott djx 60 TT , ktory ma wejscie USB (co dla mnie moze byc przydatne). Slucham glownie m.klasycznej i jazzu, na starej Diorze ws 442 i dynamic speakerach hx80 ( w ramach dodatkowej informacji). Bede wdzieczy za pomoc pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 14 listopada 2009 Udostępnij Napisano 14 listopada 2009 Cóż za taka kwotę moim zdanie trudno o przyzwoity gramofon. Jeśli pasuje Ci taki gramofon, który wymieniłeś i zależy Ci na wej. USB to go kupuj. Zanim jednak to zrobisz poczytaj temat o gramofonach na forum i na spokojnie się zastanów do czego ma Ci ten gramofon służyć. Czy ma pełnić w systemie rolę istotną, czy ma być tylko sporadycznie włączanym urządzeniem.W kwestii gramofonów mam trochę bardziej tradycyjne podejście i sądzę, że doświadczeni w tej materii Koledzy z forum podzielą moje zdanie. Za 600 zł, no może 100 - 200 zł więcej można już kupić niezłego klasyka wyposażonego w dobre ramię, przyzwoity talerz itd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz_b Napisano 14 listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 14 listopada 2009 Gdyby tamten gramofon mi pasowal to juz bym go kupil:p Gramofon z pewnoscia bedzie czesto uzywany,niestety nie zdecyduje sie na kupno uzywano gramofonu ( z roznych powodow). Wiem ze za taka cene ciezko o dobry sprzet, natomiast sprzet ktory juz posiadam (tzn.wzmacniacz,glosniki) jest bardzo sredniej jakosci( a wymieniac go nie bede z powodu funduszy etc) i zastanawiam sie czy bedzie mialo duzy wplyw na jakosc dzwieku jezeli podepne do tego jakiegos reloopa za 300 zl czy thoremsa lub pro-jecta. Mam dylemat czy warto wydawac 1000 zl wiecej jezeli roznica w dzwieku byla by niewielka (jak widac nie jestem audiofilem). Jezeli ktos ma jakies sugestie bede b.wdzieczny:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor Napisano 14 listopada 2009 Udostępnij Napisano 14 listopada 2009 Belfer54 w tej materii ma rację ..... jak zawsze zresztą. Przykładowo mnie się udało jakiś czas temu kupić za 500 plnów, zupełnie przyzwoitego kenwooda kp-5021. Cóż bez problemu zmiótł on Thorensa za 1,5 kzł i to wyposażonego w zdecydowanie lepszą wkładkę ..... wnioski nasuwają się same. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz_b Napisano 14 listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 14 listopada 2009 A jaka jest wasza opinia na temat Pro-jecta Debut III?mam wzmacniacz z wejsciem phono, ale slyszalem wiele opinii ze i tak lepiej miec preamp...prawda to? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 14 listopada 2009 Udostępnij Napisano 14 listopada 2009 Tomasz_bJest to najtańszy w ofercie firmy gramofon, ale moim zdaniem całkiem przyzwoity. Przerobiłem w swoim życiu parę gramofonów tej firmy i zawsze byłem zadowolony. Preamp jest bardzo ważnym elementem w torze. Niestety mało jest wzmacniaczy, które mają wbudowany dobry przedwzmacniacz gramofonowy. A jeśli już taki znajdziesz to kosztuje nie mało. Jak zwykle bardzo ważna rolę pełni w gramofonie wkładka. Jej odpowiedni dobór w dużej mierze decyduje o walorach sprzętu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczor Napisano 14 listopada 2009 Udostępnij Napisano 14 listopada 2009 Cytat wzmacniacz z wejsciem phono, ale slyszalem wiele opinii ze i tak lepiej miec preamp...prawda to? Prawda, ale nie do końca .......Jest wiele konstrukcji zintegrowanych w niczym nie ustępujących, dedykowanym urządzeniom.Tak czy owak, na początek z pewnością wystarczy Ci preamp wbudowany we wmacniacz. Zaletą takiego rozwiązania jest to, że zakupy możesz rozciągnąć w czasie a nie wszystko od razu kupować. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz_b Napisano 15 listopada 2009 Autor Udostępnij Napisano 15 listopada 2009 Mysle ze zdecyduje sie na pro-jecta.Jak cos to mam 2 wzmacniacze,jeden diory,drugi unitry,mysle ze ktorys bedzie gral w porzadku. Dzieki za pomoc,pozdrawiam:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 15 listopada 2009 Udostępnij Napisano 15 listopada 2009 I tak z czasem kupisz przedwzmacniacz, to jest nieuchronne. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maclaren2 Napisano 27 listopada 2009 Udostępnij Napisano 27 listopada 2009 Wiem, że napisałeś, że nie chcesz używanego ale polecił bym ci Thorensa TD 165 Special bo to naprawdę świetny sprzęt tylko trzeba po kupnie wszystko nasmarować i kable powymieniać, a co do wkładek to Grado Black. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marasokrutny Napisano 26 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2009 Witam.Mam zamiar na dniach kupic gramofon,do wyboru mam dwoch kandydatow: http://nadelectronics.com/products/turntables/C552-Turntable i http://www.marantz.com/new/index.cfm?fusea...p&type=turn Jesli ktos z Was mial jakis kontakt z powyzszym sprzetem,prosilbym o pare slow...porade,odradzenie,cokolwiek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts