Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam, jako, że w profesjonalnym sprzęcie orientuję się mało (obecnie jakiś stary Technics z serii CH) a słucham muzyki 90% mojego życia, postanowiłem podpytać o sugestie dotyczące zestawu. Główne założenia:
* Ma to być stereo
* Ma być napędzane CD oraz Squeezeboxem (dlatego chyba warto wziąć pod uwagę jakiegoś DACa). Przyczyna: lenistwo icon_wink.gif a FLAC chyba porządnie wypada.
* Kolumny będą (mogą być) oddalone od ścian nawet do 150cm z każdej strony
* Ma grać ładnie, ciepło, nie musi głośno
* Pomieszczenie ok 25 mkw (poddasze, czyli dużo skosów) i jest otwarte (jak miałoby coś pomoć to wrzucę plan)
* Muzyka: (skupmy się na najwyższym procencie, bo to muzyka, która wg mnie bogata jest w szczegóły)
70% acoustic (Jack Johsnon, Jason Mraz, Jose Gonzalez, Pete Murray, Ray Lamontagne, John Butler, John Mayer... koncertówki, bootlegi), trochę lekkiego jazzu (Norah Jones)
20% blues, rock, hardrock
10% reszta, głównie metal, BEZ hiphopu, techno, disco i elektryki icon_wink.gif
Niestety nie potrafię sprecyzować budżetu. Jestem otwarty na propozycje.
Oczywiście dopiero startuję, więc oczekuję propozycji zestawów - albo po prostu marek godnych rozważenia. Może dużo wymagam, ale fajnie by było gdyby można to było przesłuchać w zasięgu miasta Poznania, ew. nie zbankrutować na paliwie icon_wink.gif
Z góry dzięki i gratuluję przebrnięcia przez moje wypociny.
Pozdrawiam
Napisano
Cytat

Witam, jako, że w profesjonalnym sprzęcie orientuję się mało (obecnie jakiś stary Technics z serii CH) a słucham muzyki 90% mojego życia, postanowiłem podpytać o sugestie dotyczące zestawu. Główne założenia:
* Ma to być stereo
* Ma być napędzane CD oraz Squeezeboxem (dlatego chyba warto wziąć pod uwagę jakiegoś DACa). Przyczyna: lenistwo icon_wink.gif a FLAC chyba porządnie wypada.
* Kolumny będą (mogą być) oddalone od ścian nawet do 150cm z każdej strony
* Ma grać ładnie, ciepło, nie musi głośno
* Pomieszczenie ok 25 mkw (poddasze, czyli dużo skosów) i jest otwarte (jak miałoby coś pomoć to wrzucę plan)
* Muzyka: (skupmy się na najwyższym procencie, bo to muzyka, która wg mnie bogata jest w szczegóły)
70% acoustic (Jack Johsnon, Jason Mraz, Jose Gonzalez, Pete Murray, Ray Lamontagne, John Butler, John Mayer... koncertówki, bootlegi), trochę lekkiego jazzu (Norah Jones)
20% blues, rock, hardrock
10% reszta, głównie metal, BEZ hiphopu, techno, disco i elektryki icon_wink.gif
Niestety nie potrafię sprecyzować budżetu. Jestem otwarty na propozycje.
Oczywiście dopiero startuję, więc oczekuję propozycji zestawów - albo po prostu marek godnych rozważenia. Może dużo wymagam, ale fajnie by było gdyby można to było przesłuchać w zasięgu miasta Poznania, ew. nie zbankrutować na paliwie icon_wink.gif
Z góry dzięki i gratuluję przebrnięcia przez moje wypociny.
Pozdrawiam

Osobiscie do Twoich preferencji polecam Tobie glosniki Acoustic Energy Aelite (model w zaleznosci od portfela ale w szczegolnosci bardzo udane sa modele 2 i 3). Do tego jezeli lubisz ocieplone brzmienie jakis NADzik i bedzie super. Na glosniki i nie tylko bardzo dobre okazje pojawiaja sie powoli na allegro (swieta ida icon_smile.gif )
Napisano
Ciekawe że każda muzyka ma swój zestaw.. Wiesz co trafiłam już tu na forum: poszukiwanie zestawu za 4 tysiące złotych. Są tam dobre rady. Może zajrzyj.

Akurat autorzy słuchają innej muzyki. Ale warto porównać. Ja akurat też jazz głównie i z tamtych rad skorzystałam o tyle, że...zestawiłam głośniki

na podłogę. Już zupełnie inny odbiór...więcej muzyki..lepiej słychać..Na razie mi akurat to musi wystarczyć. Może kiedyś dojrzeję coby sobie coś dobrego sprawić.
Ale jeszcze muszę poczytać - na Twoje forum będę więc zaglądać (niekoniecznie już pisać, ponieważ żaden ze mnie ekspert).
Napisano
Powinieneś przynajmniej zaznaczyć ogólne ramy tego budżetu, bo mając niewiadomo ile to można rzucać z bardzo różnych kwot. Poza tym przydałoby się gdybyś sam od czegoś zaczął, pojedź do jakiegoś salonu i posłuchaj różnych zestawień, będzie się na czym oprzeć.

Od siebie mogę dodać zestawienie Musical Fidelity + KEF z serii XQ - bardzo detaliczne, piękna przestrzeń i ta legendarne maniera MF, do akustyczno/jazzowych i classic rockowych tematów moim zdaniem świetny zestaw.
Napisano
Cytat

Trochę nie jest dla mnie jasne jak ten zestaw ma wyglądac. icon_question.gif
Czy ma to byc muzyka z komputera (Squeezebox + DAC), czy muzyka z płyt i odtwarzacza CD? A może oba warianty na raz?
Napisano
Zgodze się w 100%, ale taki system, który zagra dobrze wszystko jest osiągalny przy kolosalnym budżecie, i przy realiach dnia codziennego trzeba iść na kompromisy. Mając 3 czy 4 tysiące nie zbudujesz systemu uniwersalnego, chyba że nie oczekujesz fajerwerków.

Cytat

Dobry system zagra kazda muzyke. Podzial sprzetu na gatunki muzyczne to moim zdaniem jakas pomylka.

Napisano
Cytat

Cytat

Trochę nie jest dla mnie jasne jak ten zestaw ma wyglądac. icon_question.gif
Czy ma to byc muzyka z komputera (Squeezebox + DAC), czy muzyka z płyt i odtwarzacza CD? A może oba warianty na raz?

Dwa warianty icon_wink.gif Sprecyzuję - chodzi mi o 4 elementy: wzmacniacz, kolumny, cd, dac (jeśli dac ma sens - chodzi tylko i wyłącznie o poprawę dźwięku ze Squeezeboxa i muzykę w formacie flac, dużo koncertów/bootlegów).
10k jeszcze wydać nie chcę. Skoro bez tego ani rusz, to zakładam, że chciałbym się zamknąć w max 6tys biorąc pod uwagę powyższe elementy. Jakiekolwiek rozeznanie w sprzęcie mam, tylko niestety takie sprzed około 2 lat. Nie odrzucam też zakupu sprzętu używanego. Miałem okazję posłuchać muzyki na lampowym wzmaku i byłem wniebowzięty, lecz niestety w tym temacie mam bardzo kiepskie rozeznanie i pojęcia mi brak czy np przy założonym już budżecie jest to wykonalne.
Jeśli ktoś wie gdzie się udać na porządne odsłuchy w Poznaniu to informujcie. Na tym mi najbardziej zależy. Kilka marek już padło i myślę, że są godne rozważenia.
Pozdrawiam
Napisano
Cytat

...jeśli dac ma sens - chodzi tylko i wyłącznie o poprawę dźwięku ze Squeezeboxa i muzykę w formacie flac, dużo koncertów/bootlegów).

Squeezebox ma wbudowany DAC dosyć znośnej jakości, ale dodanie zewnętrznego DAC-a ma sens.
Twierdzę tak na podstawie porównań jakich dokonałem.
Porównywałem jakośc dzwięku z następujących źródeł:
- Squeezebox
- odtwarzacz Marantz CD6002
- Squeezebox -> DAC firmy Tianyun ZERO

Nie znęcałem uszu zbyt długo, a porównanie miało na celu sprawdzenie czy zakupiony prosto z Chin DAC spełnia pokładane w nim nadzieje.
Podsumowując - w mojej opini testowany DAC daje na pewno lepszy dźwięk aniżeli Squeezebox (gra bardziej przejrzyście, więcej przestrzeni),
i jest porównywalny /lepszy aniżeli odtwarzacz Marantz CD6002.
Dodatkowo ten DAC działa jako bardzo dobry wzmacniacz słuchawkowy - bo te wbudowane do wzmacniaczy, jakie używałem/ używam są kiepściutkie.