Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Najpierw podam takie ogólne informacje mam zamiar na tym zestawie słuchac muzyki jak i oglądac filmy i liczę na bardzo wysoką jakość.Sprzęt bedzie sie znajdował w pokoju o powierzchni około 23m2.Wstępnie wybrałem taki zestaw KLIK I główne moje pytania to czy potrzeba do tego kupować jeszcze amplituner , subwoofer jak tak to po co?O amplitunerze myśle o takim KLIK .Proszę o rady czy to jest dobry pomysł czy coś jeszcze trzeba dokupić?Czy obedzie sie bez amplitunera subwoofera jak nie obedzie to jakie wybrać.
Napisano
Lenistwo czy coś innego? icon_evil.gif

Masz cały dział KINO DOMOWE na Forum Audio - wystarczy poświęcić parę minut na wyszukanie podobnych tematów i trochę więcej by zapoznać się z nimi!!!

Poza tym masz 3 działy w FAQ poświęcone tematyce kina domowego, m.in. tutaj:
http://audio.com.pl/faq/kino-domowe-glosni...alne-i-efektowe
http://audio.com.pl/faq/kino-domowe-amplit...ory-wzmacniacze

Więc proponuję pierw trochę więcej wysiłku z Twojej strony: poczytać, zastanowić się, określić ile pieniędzy możesz wydać na ten cel.
I dopiero wtedy zadawać tego typu pytania...

Pozdrawiam
PS. A w skrócie:
same kolumny nie wystarczą, coś je musi zasilać (amplituner, wzmacniacz...) i trzeba doprowadzić jakiś sygnał wejściowy (CD, DVD itp lub wybrać radio w amplitunerze jako źródło sygnału) oraz odpowiednimi kablami połączyć to wszystko! icon_rolleyes.gif
Napisano
Cytat

w sumie prawda ale chyba może mi ktoś odpowiedziec czy jest to dobrej jakości sprzet i czy potrzeba jeszcze cos dokupic.

No dobra, w skrocie.
Kino domowe to odtwarzacz wizyjny (najczesciej zwyklych plyt DVD), wzmacniacz (lub amplituner) wielokanalowy z dekoderami dzwieku przestrzennego (Dolby Digital, DTS) i zestaw kolumn - najczesciej 5.1, czyli 5 glosnikow dookola pokoju i jeden subwoofer (oczywiscie wszystko trzeba polaczyc ze soba przyzwoitymi kablami - to kolejny wydatek). I, oczywiscie, to co najwazniejsze: cos, na czym mozna filmy (koncerty, czy co tam jeszcze) ogladac: telewizor lub, zeby bylo naprawde jak w kinie, projektor.

Ten zestaw glosnikow z linku jest przyzwoity, ale juz amplituner to najnizszy model - tez sie nada, ale takim glosnikom moznaby sprawic cos bardziej zaawansowanego. Subwoofer przydaje sie przy odtwarzaniu najnizszego basu, ktorego kolumny najczesciej nie sa w stanie dostarczyc (choc niektorzy sie bez niego obywaja).

TYLKO PO CO TYLE PIENIEDZY NA NOWE? Za taka kwote mozna by miec daleko lepsze brzmienie z urzadzen wyzszej klasy, acz uzywanych.

A teraz prosze sobie doczytac reszte w pozostalych watkach forum.