Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam!

Chciałbym poradzić się Was w sprawie zakupu sprzętu. Wymieniam meble w pokoju i do tego chciałbym dopasować jakiś w miarę dobrze grający i przy okazji wyglądający sprzęt. Mam na myśli kolumny podłogowe + wzmacniacz z tunerem radiowym.
Kwota jaką jestem w stanie przeznaczyć to max 1000zł.

Będzie to służyło głównie do słuchania mp3 z komputera i radia (które ma mnie budzić rano). Używane kolumny raczej odpadają, chyba że w bdb stanie. Wzmacniacz raczej używany i nie chcę aby był to jakiś zabytek.

Co zaproponujecie?

Dzięki za porady icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Mam na myśli kolumny podłogowe + wzmacniacz z tunerem radiowym.
Kwota jaką jestem w stanie przeznaczyć to max 1000zł.

Będzie to służyło głównie do słuchania mp3 z komputera i radia (które ma mnie budzić rano).

Jeżeli radio ma Cię budzić - to potrzebujesz mieć dodatkowy timer - bo wzmacniacze i amplitunery nie mają takiej funkcji (koszt 50-100zł, ale trudno upolować coś ładnego i zadbanego, a jednoczesnie taniego).

Zdarzają się tunery radiowe z timerem (koszt do 200złza egzemplarz w dobrym stanie).

Dlatego jeżeli chcesz mieć takie funkcje a do tego nowe (lub praiwe nowe kolumny( to być może wyjściem będzie zakup firmpwej miniwieży - tylko wtedy kolumny podłogowe raczej nie występują w kompletach z miniwieżą. icon_mrgreen.gif
A jaką miniwieżę kupić - idąc śladem Poprzednika proponuję poszukać wśród tematów w dziale STEREO na naszym Forum icon_wink.gif

Pozdrawiam
PS. A jeżeli chcesz kupić/dokupić kolumny podłogowe to nie kupuj produktów bezfirmowych (lub tanich i kiepskich producentów)
Napisano
Dzięki za odpowiedzi.

Chyba najlepszym wyjściem byłoby zrobienie kolumienek DIY ale po prostu mi się nie chce, dlatego szukam niedrogiej alternatywy sklepowej.

Apropos amplitunera - zmartwiłeś mnie RoRo z tym timerem
A co powiecie na amplitunery np. SONY STR-DE445, STR-DE375, 475 itd. mowa o modelach 5.1, oczywiście wykorzystałbym tylko 2 kanały, widzę że ceny takich są dość przystępne i podejrzewam że może któryś z nich ma timer?
Napisano
Budzenie przez radio to rzecz której sobie nie potrafię odmówić, komórkę mam ustawioną 30min po wieży icon_smile.gif

Wpadłem na może głupi pomysł ale zastanawiam się czy jest sens kupować końcówkę mocy Sharp 8800 albo 7700 i do tego kolumny STX F-200 lub F-280 + jakiś tuner radiowy. Audiofilem nie jestem, do tej pory służy mi sfatygowana wieża philipsa, i cudów od nowego sprzętu nie oczekuję, a to mógłby być sprzęt zarówno do normalnego jak i bardzo głośnego słuchania. Tylko nigdzie nie potrafię znaleźć info na temat tych kolumn w internecie.
Napisano
No skoro aż to taki priorytet z tym budzeniem.. to wiesz...
Te końcówki - to są już dość długo - mogą być zakatowane i ożywione przez domorosłych elektroników icon_smile.gif . W ogóle temat tych końców po przez pryzmat ich cen.. często się przewija icon_wink.gif
Wiec suma summarum - trzeba uważać bo można nabyć szrot.
Temat kolumn.. nie wypowiadam się ponieważ ich na oczy nie widziałem..
A źródło to tylko radio chcesz?
Napisano
Źródło to miało by być tylko radio i komputer ew. kiedyś może dokupię CD.
Ale już chyba sobie to trochę poukładałem: na początek zakupię sobie wzmacniacz (selektor....), i tunerek radiowy - bo widzę że za 150zł można już kupić tuner, a z czasem jeśli zajdzie potrzeba dorzucę końcówkę mocy np. tego sharpa - bez obejrzenia na żywo wnętrza tego sprzętu bym nie kupił icon_smile.gif
A najlepszym wyjściem żeby ocenić te kolumny będzie podjechać do Józefowa i posłuchać w salonie STX tak myślę.
Ale zanim znajdę jakiś fajny wzmacniacz pewnie minie trochę czasu więc najpierw zajmę się kolumnami icon_smile.gif