Raci Napisano 8 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 8 grudnia 2009 Witam. Mam 18 lat zaczynam obcować powoli z elektroniką ... Mam pewien problem ze swoimi już dość starymi kolumnami Jamo Studio 190 . Wiem że to nie jakas super rewelka ,ale mi narazie starczają . Słucham najczęściej muzyki typu electro , house , bardzo rzadko alternatywnej , chillout . Graja z Cambridge Audio A300. Spaliłem głośnik wysokotonowy w jednej z kolumn i nie wiem co teraz z tym fantem zrobic . Na sopranach sa przyklejone cewki impedancji . Chciałem wymienić soprany w nich i nie wiem co kupic i jak odkleję te cewki to je zniszczę zapene i zmieni się jej impedancja pewnie . I nie wiem co mam zrobić jakie kupić głośniki . Nie chce żeby to przekroczyło kwotę 120 zł za komplet ( nie wiem może jakieś stx-y wchodzą w grę np ? ) . Kolumny nie posiadają zwrotnic tylko maja dwa kondensatory i tą cewkę impedancji . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 9 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 9 grudnia 2009 Nie warto stosować kiepskich zamienników jak najtańsze STXy czy inne wynalazki Alpharda itp.Lepiej nie będzie (a raczej gorzej), prędzej coś bardziej firmowego (choćby Tesla-A)- ale dopasować odpowiedni głośnik to sztuka, bo samo dopasowanie wymiarów i impedancji to mało... Nie baw się w samodzielne "rzeźbienie" - spokojnie możesz oddać głośnik do regeneracji w wyspecjalizowanych zakładach (lub wysłać je pocztą - jest sporo ogłoszeń na Allegro o naprawach głośników) i powinieneś się wyrobić za całą operację w 100zł (w dodatku wysyłając oba głośniki - jak będzie jeden naprawiany to niech zrobią to samo z drugim by grały identycznie).Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooledit Napisano 13 grudnia 2009 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2009 Jak widzę kolega Raci jest z Krakowa , więc propnuję przejechać się na giełdę elektroniczną przy Balickiej i pogadać z gościem który naprawia głośniki. Stoi w pierwszej alejce od lewej wchodząc głównym wejściem. Może on coś poradzi na ten problem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raci Napisano 16 grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 16 grudnia 2009 Ok udam sie najpierw na giełdę ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts