Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam, w zasadzie jak w tytule.

Zastanawiam się i przymierzam do zakupu któregoś z wyżej wymienionych CD-ków.
Od razu ustalmy, że w grę wchodzi jedynie jeden z tych dwóch modeli i tylko w kolorze srebrnym (no ale to drugie to akurat bez znaczenia). Żadne Denony, Marantze, Thety czy nawet inne Yamahy.

Cóż - nie kryję, że chodzi o design. Tylko te dwa wizualnie podchodzą do amplifikacji Yamahy z lat 70-tych.

Na-oko różnią się obecnością XLR-ów (mnie w zasadzie zbędnych) w CD-S2000. Bajery typu odczyt jakiś egzotycznych formatów zupełnie mnie nie interesują jak dla mnie mają czytać zwykłe CD-ki

Konstrukcyjnie z tego co wiem w CD-S1000 jest uboższe zasilanie tzn. w 1000 jest wspólne zasilanie sekcji analogowej i cyfrowej, w 2000 są dwa odrębne zasilania dla cyfry i analogu.
Ja będę korzystał wyłącznie z wyjść analogowych.

No i teraz pytanie co wybrać? 2000 jest lepsza czy jedynie lepiej wyposażona? Różnica w cenie spora i tu pojawiają się wątpliwości - tym bardziej, że środki i tak muszę jeszcze uciułać.
Pytanie do tych co mają lub mieli któryś z powyższych modeli dlaczego wybrali ten a nie inny.
Wiem, wiem - ze trzeba odsłuchać i na pewno to zrobię - choć wyporzyczenie obu wydaje się mało prawdopodobne, więc pozostaną mało miarodajne odsłuchy w sklepie icon_sad.gif. Ciekawe czy chociarz pozwolą podłączyć swój wzmacniacz ?
Napisano
Cytat

Pytałem pod czym będzie "chodzić ta Yamaha" bo CD S2000 miałem przez 1,5 roku ,a model CD S1000 też znam bardzo dobrze.

To pisz, pisz jak najwięcej icon_smile.gif
Nie kryję, że liczę na Twoje rady

A grać będzie ten CD-ek jak pisałem ze wzmacniaczem Yamaha CA-1000.
A właśnie - wolałbym, aby ten CD-ek nie był gorszy od leciwej Yamahy CDX-1100
Napisano
CD-ki Yamahy z serii 1000 i 2000 są w miarę neutralne barwowo ,co niektórzy mniej doświadczeni audiofile mogą odebrać jako
lekkie "osuszenie" na średnicy czy brzmienie nawet trochę "jasne".
Przy preferowaniu repertuaru klasycznego w tym dużych składów /muzka filmowa/ jest to nieoceniona zaleta i nawet
mój aktualny CD-ek Ayon CD-1s nie potrafi tak "pokazać" orkiestry.
CD-ki Yamahy w komplecie ze "wzmacniaczami z serii" bardzo dobrze się uzupełniają ,bo wzmacniacze są wg. minimalnie "ocieplone".
Jeżeli chodzi o CD-ki ,to w brzmieniu nie ma wielkiej różnicy,CD S2000 gra trochę inaczej po XLR-ach /tysiączka ich niestety
nie ma więc nie można porównać/ ale nie jest to chyba właściwość tego playera ,raczej taki urok przesyłania sygnału po tym łączu.
Znajony ,który ma wieloletnie doświadczenie w "tym temacie" ,buduje wzmacniacze lampowe w tym zbalansowane ,
powiedział,że sygnał przesyłany po XLR-ach ma "wycięte" czy lekko osłabione nieparzyste harmoniczne ,co się przekłada
na słyszalną lepszą rozdzielczośc i dynamikę, ale "gorszą" barwę.
Wzmacniacze ,jeżeli możesz to dołóż i kup AS2000 jest warta dopłaty .Zdecydowanie lepsza kontrola basu ,średnica podobna,
góra nie taka ofensywna z tym,że nie wiem czy nie wynikało to z połączenia z CD-kiem CD S1000 ,bo tego wzmacniacza słuchałem
tylko w tej konfiguracji.
Napisano
Wielkie dzięki Fono Masterze
Jeśli dobrze zrozumiałem to z Twojego opisu wynika, że skoro nie będę wykorzystywał XLR-ów to wybór tańszego CD-S1000 wcale nie musi być gorszy icon_smile.gif
Oczywiście sam odsłucham i decyzję ostateczną podejmę w oparciu o opinię własnych uszu.

Co do wzmacniacza - zaszło chyba drobne nieporozumienie wynikające z podobieństwa nazw modeli?
U mnie będzie to grać z weteranem lat 70-tych CA-1000 a nie ze współczesnym AS-1000.

o dokładnie z takim icon_smile.gif
http://i15.photobucket.com/albums/a372/toy...dio/ca-1000.jpg
Nie planuję zakupu wzmacniacza ......... (przynajmniej na razie icon_wink.gif )
Napisano
Kaczor
Ja na Twoim miejscu brałbym CD-S2000. Nie słuchałem osobiście najnowszych produktów Yamahy, ale S2000 miała dużo lepsza prasę. Zresztą co tu dużo gadać i tak musisz posłuchać jednego i drugiego cedeka.
Napisano
Kaczor
to ma być zestaw ? hmm.. 2 ? w domu ?
Nawet jak nie osiągniesz zrównoważonego brzmienia CD w połączeniu z tym jak że pięknym "staruszkiem" może nie trzeba będzie się portkować nie wiadomo jak mocno z kasy..?
Cholera wie jak będzie to chodziło z Twoim nowym nabytkiem... ?icon_smile.gif
Ale przyznam jest niezły.. nie tylko ta Yamma................................ icon_wink.gif zresztą.
icon_mrgreen.gif
Napisano
Muzyczny Gościu
Dotknąłeś tu dość poważnej kwestii - czy wspomniane bydlątka zechcą się ze sobą dogadać?
Jak łatwo zgadnąć podłączałem już CD-ka do CA-1000 (a konkretnie to CDX-1100). No i prawdę powiedziawszy szału nie było icon_sad.gif
O ile tunerek, szpulki, czy kaseciak zagrały naprawdę fajnie (wszystko z epoki) o tyle 15 lat młodszy (czyli z 1988 roku) CD-ek wypadł poniżej oczekiwań - czyżby on po prostu nie lubił CD-ków?
No ale tu odpowiedź mogą dać tylko testy .....
W razie co identyczna stylistycznie CR-1020 - lubi CD-ki icon_wink.gif

Napisano
Cytat

Muzyczny Gościu
O ile tunerek, szpulki, czy kaseciak zagrały naprawdę fajnie (wszystko z epoki) o tyle 15 lat młodszy (czyli z 1988 roku) CD-ek wypadł poniżej oczekiwań - czyżby on po prostu nie lubił CD-ków?

no właśnie ..tego się spodziewałem przyznam szczerze, może po prostu ten wyższy model zagra licho z tym staruszkiem i dla samego wyglądu zdecydować się na wersję teńszą co w takim połączeniu może się okazać trafne.. (ot..takie moje gdybanie..) icon_smile.gif
Napisano
Tyle, że moim zdaniem problem nie wyniknął z niedposowania wzmacniacza do CD-ka czy też słabej jakości wzmacniacza a raczej z jego bezwzględności w kwestii obnażenia całej miernoty zapisu cyfrowego - w tym wypadku CD. Czyli analog górą .... takie winyle brzmiały fantastycznie.
No ale wkraczamy na grząski grunt gdybań i przypuszczeń nie będących związanych bezpośrednio z tematem.
Zresztą nie chciałbym rozpętać nierozstrzygalnej dyskusji na temat co lepsze analog czy cyfra ..... bo i tak wyjdzie ..lepsze to co kto woli.
  • 6 years later...