Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam po raz pierwszy na forum.
Chciałbym poprosić was o rady dotyczące wyboru wzmacniacza stereo, który powinien mieć dużo basu (lubię) i tzw. wykop (też lubię) Słucham głównie muzyki rockowej, jakiś POP też się znajdzie. No i wzmacniacz musi być NOWY. Na jego zakup mogę przeznaczyć maksymalnie 1400 zł.

Dotychczas mam jeszcze ampli Sony STR-DE497. Tragedia- zero basu i dźwięk w stereo jakiś taki płaski, chociaż i w kinie domowym też nie najlepszy.
Ostatnio kupiłem kolumny JAMO C407. Jeszcze się wygrzewają i zaczynają lepiej grać. Z uwagi na brak basu wzmacniacza bas kolumn chce zagrać i się o to prosi, ale niestety nie ma go co napędzić. Podłączyłem pod te kolumny pożyczony wzmacniacz Sony TA-FE-530R i zagrały bardzo dobrze. Wzmacniacz ten jest jednak za silny na te kolumny, bałem się już o nie gdy potencjometr był na godz.10. Myślę więc, że do tych kolumn wystarczy wzmacniacz o mocy 60W. Niektóre nowe wzmacniacze mają moc po 40, 45W i obawiam się czy to przypadkiem nie mało. Moje kolumny stoją w salonie 30 m2.

Proszę o jakieś podpowiedzi co do wyboru wzmacniacza. Naczytałem się różności w internecie i mam totalny mętlik.

Aha i jeszcze jedna prośba. Jakie "przyzwoite" kable kupić- koszt do 50- 100 zł za obydwa.
Napisano
Obejrzyj sobie Harmana HK980 i jakiegoś podstawowego NADa. Harman zagra jaśniejszym dźwiękiem, bardziej efektownym, a NAD trochę cieplejszym. Obie firmy robią wzmaki z mocnym dołem, więc powinno cię zadowolić, ale i tak przed zakupem powinieneś ich posłuchać.
Napisano
NAD może nie ma jakichś olśniewających mocy na papierze, ale konstruktorzy wyposażyli go w niezły zasilacz co daje mu większą lekkość w graniu niż nawet (teoretycznie) mocniejszym wzmakom. Dla przykładu NAD ma 350W poboru prądu, a taki Denon 710 tylko 200W. Nie mam wątpliwość co do tego, że NAD napędzi twoje JAMO.

Poza mocą, moim zdaniem Denon nie jest najmocniejszym graczem w kwestii basu, a poza tym z JAMO mógłby grać zbyt jaskrawo.
Napisano
Cytat

NAD może nie ma jakichś olśniewających mocy na papierze, ale konstruktorzy wyposażyli go w niezły zasilacz co daje mu większą lekkość w graniu niż nawet (teoretycznie) mocniejszym wzmakom. Dla przykładu NAD ma 350W poboru prądu, a taki Denon 710 tylko 200W. Nie mam wątpliwość co do tego, że NAD napędzi twoje JAMO.

Poza mocą, moim zdaniem Denon nie jest najmocniejszym graczem w kwestii basu, a poza tym z JAMO mógłby grać zbyt jaskrawo.

Dzięki, że chociaż ty mi odpisałeś. Ten NAD to chyba dobry pomysł. Czekam na dalsze porady... icon_smile.gif
Napisano
Komentarz z boku:
W swoim czasie miałem wzmacniacz Denona (niestety nie pamiętam numeru - z połowy lat 90', za ok. 900 zł) z Jamo Classic 6 i nie odniosłem wrażenia, że jest zbyt jaskrawo.
Po przesiadce na Pioneera A-400 basu miałem więcej, ale na nowym wzmacniaczu mam go znowu trochę mniej, więc dochodzę do wniosku, że to Pioneer miał go trochę za dużo, a nie pozostałe wzmacniacze za mało...

Nie ignorowałbym więc Denonów. Zresztą masz ułatwione zadanie, bo pożyczyć wzmacniacz do domu jest dużo łatwiej niż kolumny... Poeksperymentuj w miarę możliwości.