Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Pomocy byłem zdecydowany na VSX-819 choć w każdym sklepie mi odradzano Pioneera (zmowa czy co icon_question.gif ), jednak kiedy dumny ze swojego wyboru udałem się do sklepu z żoną by pokazać jej na co wydajemy nie taką małą kasę icon_smile.gif padło stwierdzenie czemu się tak błyszczy, a yamaha taka ładna, niestety zestawy nie były podłączone i nie mogliśmy się przekonać o wyższości jednego modelu nad drugim, kobiety w innych sklepach niż z ciuchami są niecierpliwe i nie doczekaliśmy się na sprzedawcę... i znów mam dylemat co wybrać czy 465 jest lepsza od 819?

Napisano
Radzilbym wybrac się do sklepu ,zabrać ulubione plytki i na spokojnie {bez żony!} posluchac obu ampli.Wtedy sam stwierdzisz który gra lepiej .Idealem byloby abys to zrobil we wlasnym domu.Kolumny już masz czy zamierzasz je dopiero kupić?
Napisano
Z odsłuchem jest problem bo nie widziałem tych amplitunerów w sklepach, jeszcze yamahę da się polować ale z pioneerem jest kłopot. Z tąd moje pytanie na forum. Kolumny tak jak ampli mają być budżetowe, początkowo myślałem o mission mv6 ale mają bassreflex z tyłu a ja muszę postawić kolumny max 5 cm od ściany i nie wiem czy taki tylni bassreflex się sprawdzi ewentualnie są jeszcze kody cv-52 lub taga 606. Głośniczki w zestawie 5.0, z suba raczej chciałbym zrezygnować.
Napisano
A gdzie mieszkasz (bo nie zamieściłeś tej informacji w swoim profilu)?
W większych miastach nie powinno być problemu, bo sa to popularne modele i często występują w salonach i sklepach typu Euro, MMarkt, Saturn czy Avans.

Kasa podobna, modele też w miarę porównywalne.

Z tym basrefleksem z tyłu to faktycznie - "trochę" za mała odległość od ściany...

Pozdrawiam
Napisano
Mieścinka to Kielce icon_smile.gif, niestety w marketach 819 nie widziałem a Yamaha stała niepodłączona i Pan Sprzedawca nie miał kabelków icon_eek.gif .

RoRo jak sądzisz dać sobie spokój z kolumnami Mission Mv6 z tylnym basreflexem i skupić się na takich które mają basreflex z przodu np. TAGA Harmony 606?

I jak z tymi amplitunerami - na stronach audio jest recenzja 465 i wypada całkiem dobrze test 919 Pioneera też wpada dobrze ale to jest 7.1 a ja chcę kupić model niższy 819 - 5.1. Słuchałem w markecie pioneera 519 i wypadł kiepsko ale gdy chciałem dodać basu czy soprany to pan powiedział że się gdzieś zapodział pilot a bez niego nie można takowej regulacji dokonać - chyba coś kręcił icon_smile.gif

Napisano
Mam 819-tkę spiętą z kolumnami Jamo (c407+c403+c400 - kupiłem je okazyjnie nowe za 1980 zł.). Grają.... bardzo ładnie. Regulacja basów i sopranów faktycznie jest na pilocie. Bas mam tak mocny, że musiałem mocniej umocować półki szklane w regałach bo latały nawet, gdy włączyłem dość cicho dźwięk. Trudno mi powiedzieć ile jest w zalety kolumn a ile ampli. Zestaw jest wręcz idealny do słuchania stereo. No i koniecznie trzeba go ustawić (w ampli ustawiasz wielkość kolumn i czy jest sub - po tej zmianie ampli zaczął grać zupełnie inaczej - domyślnie basy szły na sub z tego co pamiętam a ja go nie mam).

W kinie jest różnie - zależnie od płyty, w każdym bądź razie jak żona puszcza swoje horroy i thillery można zacząć się bać.
Zacząłem nawet słyszeć różnice między ścieżką w DD a DTS - różnica kolosalna w przypadku niektórych płyt.
Napisano
Dzięki za informację, czyli pioneer potrafi jednak zagrać wyraziście icon_smile.gif, moje kolumny mają być trochę z niższego pułapu cenowego i ten basreflex... który musi być chyba przedni. Obecnie zastanawiam się nad:

* Wharfedable Vardius 250
*Mission Mv6
*Koda F51 ew. CV-52
*Taga Harmony 606

Co o tym sądzicie jak można uszeregować je od najlepszych do najgorszych icon_smile.gif