Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam. Jestem świeżakiem w tej dziedzinie więc rosze o pomoc.
-Jakie jest najlepsze podłączenie odtwarzacza dvd do amplitunera?
-Czy da rade podłączyć do amplitunera konsole PS2?

Z góry dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam.
Napisano
Zapomniałem dodać, że mój amplituner to Koda AV-600X, który posiada wej.cyfrowe 2x coax i 2x opt., a wyjście cyfrowe jedno coax. Czy podłączenie dvd przez któreś z nich jest lepsze od zwykłych chinche?
Napisano
Cytat

Zapomniałem dodać, że mój amplituner to Koda AV-600X, który posiada wej.cyfrowe 2x coax i 2x opt., a wyjście cyfrowe jedno coax. Czy podłączenie dvd przez któreś z nich jest lepsze od zwykłych chinche?

Napisano
Podłącz sobie DVD do amplitunera kabelem COAXIAL, a PS2 kabelm OPTICAL. Jeśli chodzi o wideo to zarówno z PSa jak i z DVD najlepsze rezultaty uzyskasz kablem COMPONENT (oczywiście jeśli masz takie wejścia w TV).
Napisano
Wielkie dzięki za odpowiedzi. Tym bardziej że bałem się, że z powodu iż są dość "słabe" zostaną bez odpowiedzi.
Nawet nie wiedziałem, że PS2 ma wejście na optical. A jednak ma:)
Mam jeszcze dwa pytania. Pierwsze w sprawie której nie rozumiem. Mianowicie czym różnią się w amplitunerze wejścia od wyjść. Np w moim amplitunerze pod gramofon jest wejście, a na słuchawki jest wyjście. Czyli pod wejście podłączamy osobny sprzęt, a wyjściem przekazujemy dźwięk lub obraz dalej np do tv?
Drugie pytanie to co może być dekoderem zewnętrzym? W amplitunerze mam wejście na zewnętrzny dekoder 6.1.
Serdecznie pozdrawiam!
Napisano
Wyjście jak sama nazwa wskazuje wypuszcza sygnał (wyjścia głośnikowe, słuchawkowe czy do nagrywania), wejście wpuszcza sygnał (wszelakie źródła audio i wideo).

Dekoderem zewnętrznym może być DVD, Blu-Ray, komp... praktycznie wszystko. Chodzi o to, w której części toru bity są zmieniane na impuls elektryczny.
Napisano
Dzięki. Choć nie ukrywam , że Twoje ostatnie zdanie jest dla mnie nie zrozumiałe.
Mimo to dzięki Wam za porady. Kino podłącze tak jak radziliście. Zamierzam też zakupić normalne okablowanie do głośników (myślę o Ultralink) bo na razie używam zwykłych kabli głośnikowych jakich pełno nawet w sklepach elektrycznych...