Kozlik Napisano 21 lutego 2010 Udostępnij Napisano 21 lutego 2010 Witam, jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o dobieranie wszystkich parametrów. W każdym teście wypada co innego a parametrów jest mnóstwo, do tego połączenie amplitunera z głośnikami jak zauważyłem też nie jest takie proste :/Chciałbym kupić zestaw głównie do słuchania muzyki. Słucham wszystkiego od klasycznego rocka poprzez stare hh aż do np. Axwell Miło by było jeśli zestaw składał by się z amplitunera oraz CD(podobno lepiej?)/DVD oraz kolumn. W czym najlepiej by było jeśli bym kupił 2 kolumny główne (+ ewentualnie sub/głośnik centralny). Chciałbym mieć na przyszłość możliwość podłączenia kolumn do dźwięku przestrzennego jednak teraz jest to zupełnie nieistotne, bo nie mam TV a filmy rzadko oglądam. Pokój jest spory bo ma 4,5 x 7,5. Jednak jako student wiadomo przeprowadzki wchodzą w grę, więc mam nadzieję że nie jest to aż tak istotny parametr. Ojciec ostatnio kupował jakiś komplet do LCD i wybrał coś takiego: Onkyo TX-SR 505 E + Onkyo DVD + głośniki mAudio. Z tego co słuchałem zestaw wypada dobrze. Jednak pytanie czy jest to zestaw muzyczny czy filmowy? Czy za te pieniądze da się coś lepszego dostać. Nie sprawdzałem ile to kosztuje w sumie ale ojciec mówił że w 2500 się zmieścił.Słyszałem też że podobno nie warto inwestować ponad 1000 pln w ampli przy tych pieniądzach i najlepiej władować sporo w dwie kolumny to wtedy suba nie potrzeba. Lepiej jest kupować osobno wszystko czy może gotowe zestawy? Już nawet nie wiem czy do dobrego działu trafiłem czy aby do stereo nie powinienem Będę wdzięczny za każdą poradę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 21 lutego 2010 Udostępnij Napisano 21 lutego 2010 Niestety parametr wielkości pomieszczenia jest kluczowy, a jego lekceważenie może skutkować podbarwieniami basu, albo jego brakiem. Obecne pomieszczeni jakim dysponujesz jest duże, więc i takowe kolumny będą potrzebne do tego porponuję kupić raczej wzmak stereo, a nie amplituner KD - znacząco zyskasz na jakości. Co do źródła w masz mały budżet, a odtwarzacz CD (nowe) są raczej drogie. Jeśli masz możliwości skorzystania z komputera, albo z sieci LAN/WLAN z dostępem do muzyki z kompa to najlepiej byłoby jakbyś kupił Squeezeboxa Classic (ok.650zł), na resztę sprzętu zostanie ok. 1900zł, więc spokojnie coś uda się złożyć np.Denon PMA-510AE lub Cambridge Audio Azur 340AKODA AV-702Taki zestaw to może nie jest szczyt marzeń audiofila/melomana, ale na pewno bez problemów zgniecie zestaw twojego ojca PS: Zastanów się nad tym źródłem, bo to ważna sprawa, a odtwarzanie plików, a nie płyt to już najbliższa przyszłość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozlik Napisano 21 lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 lutego 2010 Cytat odtwarzanie plików, a nie płyt to już najbliższa przyszłość zgadzam się z tym w 100% jednak kiedyś usłyszałem coś całkiem sensownego jak kupisz oryginalną płytę to napewno ją przesłuchasz w całości, jak nie dziś to kiedyś... co do kupowania oryginalnych mp3 wiemy jak to wygląda a jak już się poza właściwym obiegiem to załatwi to masz nowiutki folder i jak się nie spodoba to się go szybsko skasuje ale fakt faktem może zamiast kupować CD może lepiej by było teraz lepszy sprzęt i podłączyć go narazie do komputera i jakoś przeczekać... Cytat Squeezeboxa Classic może pytanie będzie dość abstrakcyjne, ale czy korzystając z tego osprzętu człowiek nie przestawia się automatycznie na mp3 i co za tym idzie - gorszą jakością odtwarzanej muzyki? jeśli by tak nie było to rozwiązanie było by może jednak do przemyślenia orientujesz się może gdzie coś takiego mogę dostać? szukałem na google ceneo sąpiec i tak trochę lipa :/ Classic nigdzie nie było...a nie dało by się w tych pieniądzach jakiegoś wzmacniacza z radiem najlepiej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 21 lutego 2010 Udostępnij Napisano 21 lutego 2010 Cytat Cytat odtwarzanie plików, a nie płyt to już najbliższa przyszłość ale fakt faktem może zamiast kupować CD może lepiej by było teraz lepszy sprzęt i podłączyć go narazie do komputera i jakoś przeczekać... Cytat Squeezeboxa Classic może pytanie będzie dość abstrakcyjne, ale czy korzystając z tego osprzętu człowiek nie przestawia się automatycznie na mp3 i co za tym idzie - gorszą jakością odtwarzanej muzyki? Squeezeboxa Classic to nie tylko mp3, w zasadzie przewaga formatu bezstratnego Flac. i to jest sedno wykorzystania. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozlik Napisano 21 lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 lutego 2010 tzn ze lepiej kupić mi tą puchę i odtwarzać z komputera niż kupić cd? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 21 lutego 2010 Udostępnij Napisano 21 lutego 2010 Kwestia tego co chcesz osiągnąć, bo jak na razie to widzę wątek w dziale Kino Domowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozlik Napisano 21 lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 lutego 2010 To bym poprosił jeśli można przeniesienie do działu audio chodzi mi o zestaw czysto muzyczny... miło jeśli by radio było wbudowane Mi zdecydowanie o muzykę chodzi o czym pisałem wyżej... Dlatego chyba zostanę przy CD, bo trochę ich już mam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 21 lutego 2010 Udostępnij Napisano 21 lutego 2010 To jest już w dziale stereo.Od siebie polecam wzmacniacz + cd player + kolumny (większe monitory, lub podłogowce - wiadomo finanse) ..i temat kabli też pochłania $ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kozlik Napisano 21 lutego 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 lutego 2010 a mógłbyś jakiś komplet wskazać? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 21 lutego 2010 Udostępnij Napisano 21 lutego 2010 Złotego środka - nie ma, nie było i nie będzie, w tak szerokiej tematyce audioAle.. jedno się nie zmienia: tematy które jak grzyby powstają po deszczu z podobną kwotą Więc zapraszam do odwiedzeniu kilku tematów z dziale w którym jesteśmy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts