Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,
jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o dobieranie wszystkich parametrów. W każdym teście wypada co innego a parametrów jest mnóstwo, do tego połączenie amplitunera z głośnikami jak zauważyłem też nie jest takie proste :/

Chciałbym kupić zestaw głównie do słuchania muzyki. Słucham wszystkiego od klasycznego rocka poprzez stare hh aż do np. Axwell icon_wink.gif

Miło by było jeśli zestaw składał by się z amplitunera oraz CD(podobno lepiej?)/DVD oraz kolumn.

W czym najlepiej by było jeśli bym kupił 2 kolumny główne (+ ewentualnie sub/głośnik centralny). Chciałbym mieć na przyszłość możliwość podłączenia kolumn do dźwięku przestrzennego jednak teraz jest to zupełnie nieistotne, bo nie mam TV a filmy rzadko oglądam. Pokój jest spory bo ma 4,5 x 7,5. Jednak jako student wiadomo przeprowadzki wchodzą w grę, więc mam nadzieję że nie jest to aż tak istotny parametr.

Ojciec ostatnio kupował jakiś komplet do LCD i wybrał coś takiego: Onkyo TX-SR 505 E + Onkyo DVD + głośniki mAudio.

Z tego co słuchałem zestaw wypada dobrze. Jednak pytanie czy jest to zestaw muzyczny czy filmowy?
Czy za te pieniądze da się coś lepszego dostać. Nie sprawdzałem ile to kosztuje w sumie ale ojciec mówił że w 2500 się zmieścił.

Słyszałem też że podobno nie warto inwestować ponad 1000 pln w ampli przy tych pieniądzach i najlepiej władować sporo w dwie kolumny to wtedy suba nie potrzeba.

Lepiej jest kupować osobno wszystko czy może gotowe zestawy? icon_wink.gif
Już nawet nie wiem czy do dobrego działu trafiłem czy aby do stereo nie powinienem icon_wink.gif
Będę wdzięczny za każdą poradę icon_wink.gif
Napisano
Niestety parametr wielkości pomieszczenia jest kluczowy, a jego lekceważenie może skutkować podbarwieniami basu, albo jego brakiem. Obecne pomieszczeni jakim dysponujesz jest duże, więc i takowe kolumny będą potrzebne do tego porponuję kupić raczej wzmak stereo, a nie amplituner KD - znacząco zyskasz na jakości. Co do źródła w masz mały budżet, a odtwarzacz CD (nowe) są raczej drogie. Jeśli masz możliwości skorzystania z komputera, albo z sieci LAN/WLAN z dostępem do muzyki z kompa to najlepiej byłoby jakbyś kupił Squeezeboxa Classic (ok.650zł), na resztę sprzętu zostanie ok. 1900zł, więc spokojnie coś uda się złożyć np.
Denon PMA-510AE lub Cambridge Audio Azur 340A
KODA AV-702
Taki zestaw to może nie jest szczyt marzeń audiofila/melomana, ale na pewno bez problemów zgniecie zestaw twojego ojca icon_wink.gif

PS: Zastanów się nad tym źródłem, bo to ważna sprawa, a odtwarzanie plików, a nie płyt to już najbliższa przyszłość icon_wink.gif
Napisano
Cytat

odtwarzanie plików, a nie płyt to już najbliższa przyszłość

zgadzam się z tym w 100% icon_wink.gif jednak kiedyś usłyszałem coś całkiem sensownego icon_wink.gif jak kupisz oryginalną płytę to napewno ją przesłuchasz w całości, jak nie dziś to kiedyś...
co do kupowania oryginalnych mp3 wiemy jak to wygląda icon_wink.gif a jak już się poza właściwym obiegiem to załatwi to masz nowiutki folder i jak się nie spodoba to się go szybsko skasuje icon_wink.gif

ale fakt faktem może zamiast kupować CD może lepiej by było teraz lepszy sprzęt i podłączyć go narazie do komputera i jakoś przeczekać... icon_wink.gif
Cytat

Squeezeboxa Classic

może pytanie będzie dość abstrakcyjne, ale czy korzystając z tego osprzętu człowiek nie przestawia się automatycznie na mp3 i co za tym idzie - gorszą jakością odtwarzanej muzyki? icon_wink.gif
jeśli by tak nie było to rozwiązanie było by może jednak do przemyślenia icon_wink.gif
orientujesz się może gdzie coś takiego mogę dostać? szukałem na google ceneo sąpiec i tak trochę lipa :/ Classic nigdzie nie było...

a nie dało by się w tych pieniądzach jakiegoś wzmacniacza z radiem najlepiej? icon_biggrin.gif
Napisano
Cytat

Cytat

odtwarzanie plików, a nie płyt to już najbliższa przyszłość

ale fakt faktem może zamiast kupować CD może lepiej by było teraz lepszy sprzęt i podłączyć go narazie do komputera i jakoś przeczekać... icon_wink.gif
Cytat

Squeezeboxa Classic

może pytanie będzie dość abstrakcyjne, ale czy korzystając z tego osprzętu człowiek nie przestawia się automatycznie na mp3 i co za tym idzie - gorszą jakością odtwarzanej muzyki? icon_wink.gif

Squeezeboxa Classic to nie tylko mp3, w zasadzie przewaga formatu bezstratnego Flac. i to jest sedno wykorzystania.
Napisano
To bym poprosił jeśli można przeniesienie do działu audio icon_wink.gif chodzi mi o zestaw czysto muzyczny... miło jeśli by radio było wbudowane icon_wink.gif

Mi zdecydowanie o muzykę chodzi o czym pisałem wyżej... Dlatego chyba zostanę przy CD, bo trochę ich już mam icon_wink.gif