Wpjtek76 Napisano 6 marca 2010 Udostępnij Napisano 6 marca 2010 Witam! Mam pytanko.Mam w danych technicznych wzmacniacza podane, ze Signal noise to ratio jest wiekszy od 100dB a moc to 2*120 8 Ohm i 2*220W w 4 Ohm. Przegladalem testy w Audio i widze, ze te dwa wspolczynniki maja chyba najwiekszy wplyw na dynamike. Ale nie mam pojecia jak mozna to obliczyc. A moze sie nie da i trzeba zmierzyc? Z moich przypuszczen wynika, ze powina byc bardzo duza. Czy ktos tutaj sie na tym zna? Niestety w danych technicznych nie podaja jaka dynamika dysponuje wzmacniacz! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 6 marca 2010 Udostępnij Napisano 6 marca 2010 Niestety takie parametry są nieprzeliczalne, można szacować tak jak moc na podstawie zasilacza, ale nic konkretnie nie ustalisz. Jak słusznie zauważyłeś dynamika to w sumie pochodna mocy i odstępu sygnału od szumu. Im wyższe są te dwa parametry tym wyższa dynamika. Zdarzają się mocne piece, które ze słabym odstępem mają wysoką dynamikę, ale najlepiej mieć wszystko naraz Tak już kończąc to w sumie te parametry tak niewiele mówią o sprzęcie i dają w końcowym rozrachunku (mówię o dynamice i stosunku S/N, bo moc to inna para kaloszy), że równie dobrze możnaby ich nie podawać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts