solar300 #1 Napisano 26 marca 2010 Witammam pytanie do forumwowiczów, niedługo wybieram się na odsłuch sprzętu do KD ale chciałbym pierw sprawdzić zdolności stereo ampli i tu pytanie jaką muzyczkę przyszykować najlepiej do odsłuchu aby wydobyć i sprawdzić dobrze potencjał kolumn i reszty jakie płyty byście polecili w tym celu? tak zeby sprawdzic jak sobie radzi z wokalami, basem i całą resztą?pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
muzyczny_gość #2 Napisano 26 marca 2010 Witamy - tylko takie które dobrze znasz! to złota recepta Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
solar300 #3 Napisano 26 marca 2010 (edytowany) naturalnie rozumiem.. ale czy znacie moze jakies plyty gdzie muzyka wysoko zawiesi poprzeczke glosnikom i reszcie? jakas muzyka jakis artysta kapele, ktore wymuszą maks brzmienie podczas odsłuchu.. planowałem osobiście wszystkiego po trochu (najpierw muszę zakupić jakieś oryginały dlatego pytam bo takto słucham z you tube.. myslalem o led zeppelin black dog albo smoke on the water czy child in time.. Edytowano 28 marca 2010 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu go cytować w całości! Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Wpjtek76 #4 Napisano 27 marca 2010 sampler Naim'a bardzo przyjemna muzyka a i poprzeczke stawia:), Rodrigo y Gabriela, szybkie gitary akustyczne, np utwor Stairway to Heaven polecam, gwarantuje, ze nie kazde kolumny potrafia odseparowac od siebie pojedyncze szarpniecia strun gitary:)ale jezeli nieuslyszysz wszystkiego to sie nieprzejmuj:) to naprawde trudny kawalek, ja uslyszalem wyrazna separacje dopiero na zestawie Stax 4040 Signature! Burmester CD jest ciekawy. Roger Waters -Amused to Death plus to co najlepiej znasz bo muzyka musi sie Tobie podobac:) Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RoRo #5 Napisano 28 marca 2010 Sprzęt sprawdzasz na takich gatunkach muzyki, jakich będziesz słuchał!Jeżeli np. słuchasz techno i ciężkiego metalu, to co ci przyjdzie ze sprawdzenia jak sprzęt zagra np. w muzyce klasycznej i ariach operowych? Zabrzmi to być może jak slogan ale mało który sprzęt (a napewno nie taki z dolnej półki) dobrze radzi sobie we wszystkich gatunkach muzycznych... Lepiej się skupić na tym, co potrzebne Jedni wolą mocny bas - inni większą wagę przykładają do finezji cichego grania i oddania wszystkich detali. Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
muzyczny_gość #6 Napisano 28 marca 2010 Cytat sampler Naim'a bardzo przyjemna muzyka a i poprzeczke stawia:), Rodrigo y Gabriela, szybkie gitary akustyczne, ........ pod warunkiem,ze to sie wszystko osłuchało a innym sprzęcie..dla porównania Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Wpjtek76 #7 Napisano 28 marca 2010 W koncu bedzie testowal rozne glosniki to bedzie sobie mogl porownac.Mysle, ze muze swoja i tak wezmie a skoro zalezy mu rowniez na tego typu wymagajacych utworach to czemu mu nie dac jakis propozycji:)Oczywiscie uniwersalnych do konca glosnikow nie ma, te maja byc do kina glownie, wiec pewnie jakies utwory z dobrym mocnym basem by sie przydaly. Moze ktos zna i pomoze koledze:) Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
solar300 #8 Napisano 28 marca 2010 Cytat W koncu bedzie testowal rozne glosniki to bedzie sobie mogl porownac.Mysle, ze muze swoja i tak wezmie a skoro zalezy mu rowniez na tego typu wymagajacych utworach to czemu mu nie dac jakis propozycji:)Oczywiscie uniwersalnych do konca glosnikow nie ma, te maja byc do kina glownie, wiec pewnie jakies utwory z dobrym mocnym basem by sie przydaly. Moze ktos zna i pomoze koledze:) dokładnie tak Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
muzyczny_gość #9 Napisano 28 marca 2010 Niekoniecznie, już piszę dlaczego - wybierając muzykę do "testowania sprzętu" jest to połowa sukcesu.. ? Dlaczego ? (już piszę)a)jest pewien problem przy wejściu do sklepu z szeroko pojętym AV .. mianowicie, wchodzisz, wybierasz kolumny do odsłuch .. (zostają podpięte.. no właśnie do czego ? oby ten sam lub ten sam pułap sprzętu!b) podłączają nowe głośniki - no i tu leżysz i kwiczysz.. na to nie ma bata - i głośniki grają ostro często i kwadratowo...c) słuchając w pokoju odsłuchowym ... znowu w domu może okazać się niepowodzenie ...bo przecież w sklepie było ach i och a w domu jest inaczej.. myślę, że każdy wie o co mi chodzi Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Wpjtek76 #10 Napisano 28 marca 2010 Komplikujesz chlopakowi zycie:)Jezeli sprzedawca da mu calkiem nowe glosniki do odsluchu lub calkiem nowa elektronike to nie bedzie mialo znaczenia czy wezmie swoja muze, czy jakakolwiek inna bo i tak nie zagra to poprawnie. Wiec wystarczy poprosic o odsluch sprzetu juz wygrzanego. To chyba nie bedzie taki wielki problem dla sprzedawcy. A jezeli bedzie to niech idzie tam gdzie taki maja. Wlasciwie to najlepiej by bylo gdyby wzial swoj ampli ze soba. No i teraz ja mu troche skomplikoje zycie...i pamietaj o odpowiednim doborze okablowania:)) Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
muzyczny_gość #11 Napisano 28 marca 2010 Cytat Komplikujesz chlopakowi zycie:) Staram się nakreślić potencjalny problem lub aspekt na który warto zwrócić uwagę Po mnie zrobiłeś również to i Ty Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
solar300 #12 Napisano 28 marca 2010 Ehhh.. jakie te dziecięce czasy były piękne.. wszystko było takie proste i kolorowe.. hehe a tak na poważnie to gdzie tam komplikowanie mi życia? od wszystkiego mam speców z forum (bez urazy ) hehe mysle ze wszystko uda mi sie ładnie skomponować i ze wszystkim dojść do ładu zaczynając od kabli kończąc na ustawieniach.. akurat o to czy panowie z salonu posiadają jakieś audio cd nie spytałem.. Zdaję sobie również sprawę z tego iż inne brzmienie będzie w pokoju odsłuchowym i moim własnym.. tym bardziej, że tam w pokoju mają sporo kolumn na ekspozycji więc akustyka taka wspaniała nie będzie.. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
muzyczny_gość #13 Napisano 28 marca 2010 Takie czasy Ale............. warto warto a jeszcze lepiej jak byś miał ew kolegę lub koleżankę która potowarzyszy w odsłuchu Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Wpjtek76 #14 Napisano 28 marca 2010 Z doswiadczenia wiem, ze lepszy do odsluchu:) bedzie kolega bo kolezanki to na ogol nie slysza i tak roznicy. Uslyszysz tylko, no gra:) Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach