RexeR #1 Napisano 9 kwietnia 2010 Witam!Możliwe, że moje pytanie jest banalne, ale jestem kompletnie zielony w temacie Otóż razem z kolegą chcemy wykorzystać jeden wzmacniacz (z jednym wejściem) do dwóch gitar. Cały sprzęt opiera się na Jackach 6.3 mono. Wzmacniacz także jest mono. W celu podłączenia dwóch gitar do jednego wejścia (2x6,3 mono -> 1x6,3 mono) zakupiłem w Saturnie rozdwajacz z dwoma wejściami mono i jednym wyjściem stereo. Problem w tym, że wejście wzmacniacza nie łączy 2 sygnałów w jeden, a przejściówka jeden sygnał mono kieruje na kanał lewy, a drugi na prawy. Efektem jest brak dźwięku jednego z podłączonych instrumentów ( chyba wzmacniacz nie odbiera sygnału z drugiego pinu na jacku). Obecnie nie jestem przy kasie, więc nie chcę kupować nowego rozdwajacza, a Saturn nie wymienia niechcianych produktów.Czy można sygnał stereo z rozdwajacza zmienić na sygnał mono używając pojedynczej przejściówki stereo -> mono, uzyskując taki sam dźwięk jakbym podłączył od razu gitarę?Z góry dzięki,rexer Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gatto #2 Napisano 13 kwietnia 2010 Od dłuższego czasu użuwam takiego rozgałęziacza do podłączania dwóch gitar do jednego pieca. Najprawdopodobniej twój rozgałęziacz jest jednak typu 2xSTEREO-gniazdo=>1xSTEREO-jack. Taki właśnie też mam. Ten rożgałęziacz normalnie łączy sygnały dwóch gitar. Brak sygnału z jednej gitary może być spowodowany tym, że regulator głośności na drugej gitarze jest ustawiony na max. Wystarczy ustawić w położeniu środkowym i druga gitara będzie też grała. Gitary połączone w ten sposób oddziaływują na siebie - zmieniają głośność i barwę dzwięku. Jest to nie do przyjęcia w sytuacji profesjonalnej w studio lub na koncercie. Natomiast w amatorskich zastosowaniach, na przykład do wspólnych ćwiczeń, sprawdza się znakomicie. Poza tym należy sprawdzić czy twój rozgałęziacz działa poprawnie, może coś w nim nie styka (to się zdaża). Jeśli jednak ma on osobne wejścia na lewy i prawy kanał jak sugerowałeś, to wystarczy dokupić monofonizującą przejścówkę żeby zadziałąło. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach