Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam,

Przymierzam się do swojego pierwszego zestawu grającego. Ze względu na brak doświadczenia i ograniczone fundusze, wstępnie zdecydowałem że będzie to Diora WS 504 oraz jakieś tańsze głośniki...

Mam możliwość kupić Jamo Prestige 70 - słyszałem, że to dobra marka, ale co sądzicie o tym modelu? znacie go? Docelowo, ma służyć do odsłuchu muzyki i czasem filmów, pokój mam niewielki, ok 16 m kw.

Z góry dzięki za radę icon_smile.gif
Napisano
Zakładam, że chcesz kolumny podstawkowe...
Co do oceny - to zależy w jakiej cenie możesz kupić ten sprzęt...
Komplet jak na początek nie jest zły - ale jakiej muzyki słuchasz, co będzie źródłem dźwięku i ile pieniędzy możesz na ten cel przeznaczyć?

Co do Jamo Prestige 70 to na jakiej powiezchni może lepszym wyjściem byłyby większe kolumny 407 (trojdrożne)
https://ssl.allegro.pl/item1003604887_jamo_407_monitory.html

Jamo jest niezłą marką - ale ma bardzo zróżnicowane produkty (i ceny...) więc ocena zależy od modelu.

Pozdrawiam
Napisano
Cytat

Zakładam, że chcesz kolumny podstawkowe...
Co do oceny - to zależy w jakiej cenie możesz kupić ten sprzęt...

Podstawkowe ze względu na cenę - bo o ile takie w okolicy 400 zł chyba kupię, o tyle podłogówki nawet używane w tej cenie to będzie chyba porażka.. No chyba że się mylę? :>

Te Jamo prestige 70 powyżej 300 zł by mnie kosztowały

Cytat

Komplet jak na początek nie jest zły - ale jakiej muzyki słuchasz, co będzie źródłem dźwięku i ile pieniędzy możesz na ten cel przeznaczyć?

Muzyki różnej - od jazzu i klasyki, przez alternatywę i rocka.
Źródłem dźwięku na razie będzie chyba tylko odtwarzacz dvd i komputer icon_sad.gif

Na wzmak i kolumny chciałem wydać w sumie około 800 zł.

Cytat

Jamo jest niezłą marką - ale ma bardzo zróżnicowane produkty (i ceny...) więc ocena zależy od modelu.

No właśnie - "ocena zależy od modelu" - a nigdzie nic ciekawego nie znalazłem o tych prestige 70 i stąd mój poprzedni post icon_wink.gif

Napisano
Cytat

Podstawkowe ze względu na cenę - bo o ile takie w okolicy 400 zł chyba kupię, o tyle podłogówki nawet używane w tej cenie to będzie chyba porażka.. No chyba że się mylę? :>

Na takiej powierzchni można już myśleć o kolumnach podłogowych, oba rodzaje kolumn się nadadzą (poza tym do podstawkowych przydzadzą się jeszcze odpowiednie podstawki, które też swoje kosztują...)
W każdym razie nie ma co kupować małych kolumn podstawkowych typowych jako tyły w kinie domowym...

W okolicach 400zł za parę trafisz używane w dobrym stanie kolumny KODA 702. Ogólnie są chwalone, mają niezły bas (a pisałeś, że sprzęt też będzie wykorzystywany do filmów).
W tej chwili jest na Allegro para takich kolumn za 499zł (kup teraz), a widziałem też w trochę niższej cenie...
http://www.allegro.pl/item1021105504_kolum...ytlumienie.html

Co do wzmacniaczy - nie tylko ta Diora, jest sporo używanych firmowych wzmacniaczy (oraz amplitunerów) w tej cenie. Warto poszukać czegoś w Twojej okolicy...

Pozdrawiam
Napisano
Już wcześniej pomyślałem sobie o zabawie z podstawami pod monitory i zacząłem się skłaniać w stronę podłogówek - wypatrzyłem coś takiego:
arcus diabolo

W sieci znalazłem szczątkowe informacje na ich temat - a co Ty na to?

Co do tych Koda 702 - ciekawa sprawa, za przystępną cenę, ale co sądzisz o tym wytłumieniu które gościu im zafundował? mógł zaszkodzić ?

pozdrowienia icon_smile.gif

P.S.
A co do wzmacniacza, to rozważam jeszcze Denona DRA 335R albo Harmana PM 645

Napisano
To dodatkowe wytłumienie raczej nie zaszkodziło kolumnom...
Poza tym - w razie czego możesz je usunąć icon_wink.gif

Natomiast co do kolumn Arcus z Twojego linku - nic nie wiem na ich temat.
W każdym razie KODY to zdecydowanie bezpieczniejsze rozwiązanie niż tego typu nieznane konstrukcje.

Co do wzmacniacza - proponuję byś pierw kupil kolumny, a potem będziesz wiedzial ile pieniędzy możesz przeznaczyć na wzmacniacz... no i warto szukać czegoś w Twojej okolicy (i odbiór osobisty). Oba wzmacniacze nie będą złym wyjściem. icon_razz.gif

Pozadrawiam