Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
witam, nosze sie z zamiarem wymiany glosnikow stereo na komplet 5.1. Posiadam wzmacniacz firmy Yamaha, model DSP A2. Moj wybor padl na zestaw JBL a konkretnie front: E100, centralny EC35, monitory: E30, subw: E250. W chwili obecnej mieszkam w pokoju 3x5 icon_smile.gif Ale w przyszlosci, mam nadzieje niedalekiej, pomieszczenie sie powiekszy do ok.25m2.
Pozdrawiam i dziekuje za podpowiedz i ocene wyboru
Napisano
Jako całość, to zestaw godny pozazdroszczenia, gwarantujący wspaniałe brzmienie przy zastosowaniu odpowiedniego okablowania. Pomieszczenie 15m2 jest stanowczo za małe, dla prawidłowego odsłuchu, nawet te 25m2 nie pozwoli w pełni rozwinąć skrzydeł głośnikom. One potrzebują większej przestrzeni. Do takiego pomieszczenia wystarczyłyby na fronty E90 i sub E150P. Wyższe modele to już przerost formy nad treścią. Ostateczny wybór i tak należy do kupującego.
Napisano
mam w swietnej wg mnie cenie e100 (1900 PLN) stad decyzja o tym modelu. Ponadto dsp a2 ma duzo mocy, pomyslalem ze lepiej do tego wzmacniacza pasuja troszke mocniejsze kolumny. O kabelkach nie myslalem jeszcze, jak masz jakas propozycje to chetnie poslucham i skorzystam
Napisano
Proponowałbym Ci wybrać kable do kwoty 30 zł/m.Kabli w tej cenie jest trochę,więc nie będzie problemu.Mam jedno "ale"do tego zestawu.Z czasem proponowałbym zakupić Amplituner Harmana(przecież JBL i HK to jedna rodzina)ale decyzje pozostawiam tobie.Złożony zestaw jest ok. icon_biggrin.gif
Napisano
mam sentyment do mojej a-dwójki, mam ją już 4 lata i nawet nie wiem za ile mógłym ją sprzedać. W tej klasie podejrzewam, że odpowiednik HK kosztuje tak jak kiedyś yamaha, czyli około 8.000 PLN. Jest to kwota na jaką sobie nie mogę pozwolić icon_sad.gif
  • 1 month later...
Napisano
No cóż namęczysz się trochę z ustawieniem kolumn. Oj namęczysz. E100 to duże kolumny które w 25m2 powinno się ustawić, ale na 15m2 prędzej czy później wrzucisz je na surrondy icon_wink.gif Co do subwofera to uważam że nie jest za duży. Będzie tylko wymagał starannej kalibracji i lokalizacji. Na poczatku z kablami nie przesadzaj. Musisz się oswoić z dźwiękiem, przyzwyczaić a dopiero później szukać, sugestia Barteczka jest jak najbardziej rozsądna.
pozdr
  • 3 weeks later...
Napisano
Jeśli nie jest za późno, to chciałbym się przyłączyć do dyskusji. Mam sporo doświadczenia z procesorem Yamaha DSP-A1 (użytkowany od września 2000r.) i nie mam zamiaru go zmieniać. Podobne brzmienie na pewno prezentuje DSP-A2. I ja uważam, po latach eksperymentów z głośnikami, że najlepszym towarzystwem do ,,Yamaszki" są duńskie firmy (ELTAX, DALI) oraz angielskie (MISSION, TANOY). Yamaha jest bardzo dynamicznie i raczej jasno grającym wzmacniaczem, z potężnym basem i potrzebuje kolumn grających liniowo w całym paśmie, z naturalną i ciepłą średnicą, aksamitnymi wysokimi tonami. Nie będzie dobrze się prezentowała z JBL-ami. Takie jest moje zdanie. Kable proponuje angielskie.
Napisano
Zgadzam się w pełni z Radi73. Posiadam Yamahe DSP-a2 i głośniki z ciepłym brzmieniem jak najbardziej do tego wzmacniacza polecam. U mnie gra z Tannoyami i jest ok. JBL czy B&W zdecydowanie odradzałbym,nie są to złe głośniki ale połaczenie ich z Yamahą wg mnie nie jest dobrym rozwiązaniem.Jednak zdaj się na swój słuch i własne upodobania, dzwięk ma się Tobie podobać a nie innym.