Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich serdecznie.

Posiadam Denon DCD-500AE + PMA-500AE + WHARFEDALE DIAMOND 9.4, kable głośnikowe to Oehlbach 2x2.50mm a interkonekt to jakiś noname.
Chodzi mi o reprodukcję przez Diamondy 9.4 dolnych częstotliwości pasma, otóż nie do końca satysfakcjonuje mnie bas reprodukowany przez te kolumny. W związku z powyższym chcę Was zapytać czy przy wymianie modelu 9.4 na Diamonondy 9.5 reprodukcja basu znacząco się zmieni, czy bas będzie głębszy i mocniejszy i ogolnie przyjemniejszy od tego "produkowanego" przez Diamondy 9.4.

Dziekuję.
Napisano
Jeśli chodzi o same kolumny - to na pewno otrzymasz więcej basu. Diamondy 9.5 to już układ dwuipółdrożny i dodatkowy głośnik basowy pozwala kolumnie grać znacznie niższym pasmem od modelu 9.4. Musisz jednak pamiętać, że nie same kolumny są odpowiedzialne za dźwięk. Wzmacniacz Denona PMA-500AE pewnie gra dynamicznie, ale też ma swoje ograniczenia mocowe. W parze z modelem 9.5 nie powinno być kłopotu, jedank zalecam posłuchanie tych kolumn podpiętych bezpośrednio pod Twój wzmacniacz!!! Oczywiście jeśli w sklepie jest taki sam, to nie musisz targać swojego icon_smile.gificon_smile.gificon_smile.gif, ale naprawdę koniecznie przetestuj zanim zdecydujesz się na zakup!!!

P.S. Ja miałem podobny dylemat, jednak dokonałem odsłuchu, porównałem sobie oba modele: Dali IKON 6 oraz IKON 7 - i wybrałem ,,siódemki" bo właśnie min. miały więcej basu... Ważne natomiast było to, że pojechałem na odsłuch ze swoim wzmacniaczem/procesorem YAMAHA DSP-A1!!!
Napisano
Witam serdecznie,

Dziękuję koledze za cenne rady. Jednak na razie wstrzymam się z wymianą kolumn. Podyktowane to jest faktem ze zmieniłem ustawienie swoich 9.4, Dotychczas nie stały one w rokach pokoju, po ustawieniu ich dokładnie po rogach bas zdecydowanie uległ poprawie, jest głębszy i "schodzi" zdecydowanie niżej, więc wrażenia odsłuchowe uległy zdecydowanej poprawie co mnie bardzo cieszy icon_smile.gif. W niedalekiej przyszłości zamierzam jednak wymienić jeszcze okablowanie mojego zestawu ale to już temat na oddzielny wątek.

Dziękuje i pozdrawiam serdecznie.
Napisano
Hej!

Po zmianie ustawienia, bas nie uległ poprawie, ale na pewno podbiciu:) Lecz reszta aspektów (głębia, stereofonia, lokalizacja źródeł dźwięku), uległa raczej pogorszeniu...
Audiofilska manierą jest, aby kolumny miały wokoło siebie co nieco miejsca. Ale jeśli Tobie takie ustawienie odpowiada - to OK. Tylko w tym układzie, nie wyrzucałbym pieniędzy na kabelki, a zainwestował w kolumny, które grają BAS bez ustawiania w rogach pokoju.

Pozdrawiam!
Napisano
Witam, ponownie:)
Kolumienki nie są wciśnięte w szczeliny między szafkami a ścianami, mają miejsce. Są ustawione pod kątem tzn. są skierowane na sofę na której zasiadam podczas słuchania muzyki. jeśli chodzi o lokalizację źródeł dźwięku to odnoszę wrażenie że sytuacja się poprawiła tym bardziej stereofonia. W moim odczuciu cała scena jest szersza, myślę że spowodowane to jest o wiele szerszym rozstawieniem kolumn niż miało to miejsce dotychczas. Jeśli chodzi o kolumny to jakie modele proponujecie w cenie 2500zł za parę (nowe). Oczywiście za wyjątkiem Diamond`ów 9.5, na odsłuch których jestem już zdecydowany za radą kolegi Radi73.

Pozdrawiam.
Napisano
Jak duży masz pokój, jakiej muzyki słuchasz, kolumny mogą być używane, czy raczej nowe? A okablowanie rzeczywiście później, jak już osłuchasz się z nowymi kolumnami i będziesz wiedział co ewentualnie chcesz "doszlifować".
Napisano
Pokój to 3,5x4,5 metra (kolumienki stoją przy dłuższej ścianie). Słucham różnej muzyki, od popu przez rock, elektronikę (pierwsze płyty Jarre`a) czasami sięgam też po klasykę, nie pogardzę też mocniejszym uderzeniem (Metallica) ale od kilkunastu już lat moją ulubiona formacją jest Pink Floyd a w szczególności ich późniejsze krążki wydane po rozstaniu z Rogerem Watersem. Kolumny zdecydowanie mają być nowe.
Napisano
Nowe, za 2,5 kzł, z dobrym basem to tylko przychodzą mi do głowy:Magnat Quantum 605 i Magnat Quantum 607, ale te drugie chyba za duże do Twojego pomieszczenia i nie wiem czy tak dobrze grają jak 605. Oraz Canton GLE 409. Jeśli chcesz, to wyślij swój adres mail na PW, a prześlę Ci skany recenzji. Nie mogę Ci jednak nie polecić tych, choć są używane. Na pewno klasa wyżej niż wcześniej wymienione, choć z drugiej strony, to nie wiem, czy Twój wzmacniacz potrafi je prawidłowo napędzić.
http://www.hifi.pl/gielda/kolumny2000/55878.php