Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
To, że prawidłowo odegranego basu nie powinienes móc zlokalizować, dzięki czemu jako źródło dźwięku słyszysz tylko kolumny, a z tanim subem masz dodatkową często buczącą (w KD kontrola nie jest tak ważna, wybuch, a stopa perkusji to dwie różne rzeczy i, w przypadku pierwszego dokładnosć nie musi być tak dobra) skrzynkę.
Napisano
Patrze na obrazek, ktory dolaczyles i faktycznie, zle to wyglada do rozstawienia sprzetu, przy zachowaniu wszystkich mebli w pokoju.
U mnie gralo kiedys w podobnym pomieszczeniu, nawet zgadza sie pozycja drzwi i okna, tylko wymiary troche inne, u mnie bylo 3,3x5.
Ze wzgledow funkcjonalnych najpierw ustawilem tak jak jest u Ciebie, czyli na dlugiej scianie, na wprost byla kanapa, ale efekt byl kiepski, dzwiek sie nie mial gdzie rozwinac. Przenioslem go na krotsza sciane pod okno w odleglosci ok 1m i zostawiajac po kilkadziesiat cm z kazdej strony od scian i poprawilo sie duzo.
Lepszy bas i scena, bardziej namacalna, ale poprzedni pokoj w ktorym sluchalem muzyki kilka lat byl szerszy, dawal jeszcze lepsze rezultaty, najbardziej spektakularne efekty kojarze z plyty Yello Baby, ptaszki cwierkajace w prawym rogu pod sufitem, daleko od glosnikow.
Sprobowalbym na Twoim miejscu tego co zadzialalo u mnie, na krotka sciane jesli sie da rozstawic meble tak, zeby za bardzo nie przeszkadzaly i dalo sie jakos mieszkac przy okazji icon_smile.gif
Napisano
Łukasz, proponuję bardziej radykalne rozwiązanie. Pokój w rzeczywistości jest o wiele mniejszy, niz się wydawało. Wystaw z niego co się da i rozstaw kolumny jak najszerzej wzdłuż dłuższej ściany odsuwając je od niej w miarę możliwości (powiedzmy ok. 20 cm). Skieruj fronty w stronę, gdzie siedzisz.

Chodzi o to, że dźwięk, który słyszysz z kolumn to w dużej mierze fale odbite (od ścian, mebli itp). Możliwe, że Twój pokój jest po prostu zbyt zapchany meblami i dźwięk nie ma jak się rozwinąć (na tej zasadzie działają wygłuszenia. Dźwięk wpada w pułapkę i odbija się w jednym miejscu, aż zupełnie zanika). Spróbuj na początek w pokoju "wyczyszczonym" z mebli. Wiem, że to zajmie sporo czasu, ale może się opłacić. Jeśli będzie ok, wstawiaj meble po kolei.

Jak pisał muzyczny gość - odpal sprzęt i przejdź do przedpokoju (lub kuchni, nieważne). To, co powinieneś usłyszeć, to głównie bas z zamazaną średnicą i namiastką sopranu.

Muzyczny gość - u mnie PianoCraft chodzi na B&W 602. Basu jest aż nadto (muszę przyznać, że samo zestawienie z B&W mogło by być od razu sprzedawane jako komplet, he,he icon_biggrin.gif )
Pozdrawiam.