Skocz do zawartości

Yamaha RX-797 jakie kolumny? rock, hard rock

Recommended Posts

Napisano
Witam wszystkich,

Wiem, że było wiele tematów wałkowanych pt " jakie kolumny", ale w żadnej z wypowiedzi nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Otóż dotychczas byłem posiadaczem zestawu: ampituner + cd (Yamaha RX-460 + CDX-570) i kolumny Wharfedale Diamond 9.4, jednak byłem zmuszony je sprzedać w związku z wyjazdem. Nie ukrywam, że długo bez zestawu grającego nie wytrzymam, więc planuję kupno następnego. Budżet 3-3,5 kzł. Muzyka która głównie słucham: rock, hard rock, metal, jazz, blues, muzyka klasyczna. Planuję zakup amplitunera Yamaha RX-797 (wyczytałem że lepszy niż niejeden wzmacniacz) + odtwarzacz CD również Yamaha CDX-397 lub CDX-497, największy problem mam z kolumnami. Już zgłupiałem. Koszt kolumn powinien oscylować w granicy 1,5-2 kzł maksymalnie,pomieszczenie do 20 m2. Chciałbym nadmienić w nawiązaniu do poprzednio posiadanych Wharfedale iż spełniały moje oczekiwania, jednak troszkę brakowało mi w Nich basu (choć nie jestem jego maniakiem) - na oku mam Wharfedale Diamond 9.5 lub 10.4, 10.5, 10.6 10.7. Staram się wyłożyć wszystko jak na talerzu, aby uniknąć zbędnego dopytywania:) przeczytałem, że lepiej kupić 9.5 niż dokładać niepotrzebnie kasę do 9.6, nie znam zupełnie serii 10.

Forumowicze- czekam na Waszą pomoc!
Podzielcie się swoimi wrażeniami z użytkowania i udzielcie parę rad.
Napisano
Witam. Jeśli chodzi o wspomnianą Yamahę RX-797, to Igor_krk nie rzuca słów na wiatr, coś w tym jest wystarczy poczytać:

http://audio.com.pl/testy/yamaha-rx-797:5

Cyt.: ,,Siłą rzeczy nie można było uniknąć porównań do wzmacniaczy zintegrowanych, w tym opisanego obok NAD-a, ale Yamaha wyszła z tej konfrontacji obronną ręką. To, że jest amplitunerem, tylko dodaje jej funkcjonalności, a nie zmniejsza potencjału brzmieniowego."

A mi wydaje się, że nie masz dużego problemu icon_smile.gif. Wiesz co chcesz i masz już jakieś doświadczenie, masz też już prawie zaplanowany cały zestaw. Pozostało Ci tylko posłuchać kilku zestawień:

YAMHA RX-797 = 1340 zł
YAMAHA CDX-497 = 820 zł
Wharfedale Diamond 10.5 = 1600 zł (para) - te słuchałem i mają w sobie dużo naturalności, odrobinę ciepła, sporo muzykalności i basu. Z Yamahą powinno dać bardzo dobre połączenie! Troszkę jednak przekraczają Twój budżet!
Wharfedale Diamond 10.4 = 1160 zł (para)
Wharfedale Diamond 10.6 = 1440 zł (para)

Słowem ruszaj w teren i testuj na własne uszy icon_smile.gif
Napisano
Cytat

Ja tylko ciekaw jestem od jakich wzmacniaczy lepszy jest ten amplituner Yamahy? Słuchałeś, porównywałeś?

Otóż nie słuchałem, a wyczytałem, że RX-797 jest lepszy np.od AX-397 - też mnie to dziwiło ale wiele osób wypowiada się na korzyść tego amplitunera:)

Mam jeszcze pytanie o różnice między Diamond 10.5 i 10.6, te drugie tańsze - jakie są między nimi różnice w brzmieniu? zestawiając je, które lepiej wypadają?
I kolejne pytanie - czy zamiast Wharfedale w podobnej cenie moglibyście polecić mi coś podobnego brzmieniowo - tak do 1,5 kzł (mogą być używki)

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki i rady.
Napisano
Witam
mam bardzo podobne dylematy: tylko że oprócz doboru kolumn nie podjąłem jeszcze decyzji odnośnie amplitunera:
oprócz Yamahy biorę jeszcze pod uwagę:
-denon DRA-700ae
-onkyo TX-8555
- CA Topaz SR10

wg mnie to też dość ciekawe propozycje, niestety nie miałem okazji ich posłuchać,

a co do kolumn to może warto poczekać na:
- MA m6
lub coś egzotycznego :
- Roth

co o tym sądzicie?
pozdrawiam
  • 1 month later...
Napisano
Mam tą yamahe od 3 lat i jestem mega zadowolony . Z tych co podałeś to porównywałem do denona i wybrałem 797.
Ten amplituner ma sporo wzmacniaczy pod sobą- takie moje zdanie.
Co do kolumn u mnie gra z JBL E60 i zgrywa się to. Basu jest pod dostatkiem choć nie jest to taki miękki i subtelny bas.
U mnie raczej techno , oldfield, metalu mało słucham...