Skocz do zawartości

Prośba o poradę dla "leszcza" (stereo z dvd do 3k)

Recommended Posts

Napisano
witam,

mam gorącą prośbę o poradę:
szukam zestawu stereo z możliwością odtwarzania DVD, który mógłbym ustawić w pokoju ok 21m2.
Problem polega na tym, że jest b. nieustawny i jedynym wyjściem o którym rozmawiałem już online z osobami z 2 salonów
jest podwieszenie kolumn pod sufitem i skierowanie w dół, np za pomocą takich wieszaczków Vogel'sa

Dla ulatwienia pokoj wyglada mnie wiecej tak (link do strony z meblami) bez mozliwosci postawienia kolumn po bokach icon_sad.gif

Co do ... potrzeb:
- słucham głównie bluesa, jazzu, soulu
- lubię mieć sporo dołu (tutaj pewnie będzie niełatwo, przy takim ustawieniu kolumn)
- chciałbym się z kompletem zmieścić max w bliskich okolicach 3k (limit szanownej małżonki icon_wink.gif )

Dostałem na razie 2 propozycje ( w podobnej cenie):
PianoCraft MCR-840 + B&W 685
lub
Cambridge audio Sonata dvd + ampli + Monitor Audio APEX10

Do tej pory sluchalem muzyki na nieduzej wiezy Sony, wiec kazda zmiana w gore bedzie kolosalna icon_razz.gif
dodatkowo, muzyka będzie raczej słuchana w niskich/srednich głosnosciach, to tez wazne IMHO

Zaznaczam, że lubię pełny i czysty dzwiek, ale nie miałem do tej pory żadnego doświadczenia z doborem sprzętu, więc szukam pomocy tutaj icon_smile.gif
co wybrać, na co zwracać uwagę? a może uda się doradzić kompletny zestaw?
Może znacie/możecie polecić któryś konkretny salon w Wawie - żeby przetestować/odsłuchać/uzyskać poradę w doborze?

z góry ogromne dzięki za wszelką pomoc/poradę - pozdrawiam
Napisano
Masz bardzo trudną sytuację, z jednej strony duże pomieszczenie, do którego można wstawić sredniej wielkosci podłgówki, z drugiej możliwosć instalacji raczej niezbyt dużych monitorów. Jak sam już zauważyłes będzie raczej krucho z basem i wszelkie efekty stereo także nie będą takie jak powinny. Dodatkowo wybór między zestawem mini, a pełnowymiarowym sprzętem.
Opcja PianoCraft + B&W jest rzeczywiscie bardzo dobra, u nas na forum używa takiego setu muzyczny_gosc, pewnie cos ci skrobnie niedługo.
Teraz pare opcji z "dużych klocków":
wzmacniacze:
CA 640A v.2
AA MAP101
odtwarzacze:
Pioneer DV-610 (standardowa opcja, jako jeden z lepszych wszystko czytających sprzętów; w tym przypadku zostaje sporo na kolumny)
CA DVD99 (gdybys do wzmaka chciał komplet)
a może Blu-Ray od razu nie DVD???
Pioneer BDP-120
Pioneer BDP-320
kolumny:
KODA K5200S (trochę małe, ale jesli zdecydujesz się na droższą elektronikę to mniej więcej tyle kasy zostaje, poza tym to niezłe kolumny, jedynie z basem może być kłopot)
Magnat Quantum 603

Sporo tego, ale cóż, warto się dokładnie rozeznać przed zakupem...
Napisano
Moim zdaniem, jeśli z góry wiadomo, że jakość dźwięku nie będzie (ze względu na nieustawność pokoju) jakiś mega super, dobrym kompromisem jest PC z B&W. Nie ma chyba sensu doktoryzować się przeszukując miliony zestawów - ograniczenie wyznacza możliwe maksimum jakości (czyli "jak się nie obrócisz, co ma być z tyłu - jest z tyłu icon_wink.gif ). To nie znaczy że ten zestaw jest słaby; myślę jednak, że z nawet dużo lepszego zestawu więcej nie wyciśniesz, a i ten zestaw może mieć jeszcze zapas jakości icon_smile.gif.
Napisano
Bóg zapłać za już - z prośbą o dalsze, jak mawiają księża icon_razz.gif

Co prawda - nadal jestem przed odsłuchem w studiu, ale pytanie z innej beczki.
Czy jest ewidentna różnica w jakości pomiędzy PC-840 z kolumnami z zestawu, a 845-tkami B&W?
Zakładając, że i te i te będą podwieszone pod sufitem icon_sad.gif
różnica cenowa jest znaczna - 1,8k do 3,3k
Napisano
ok,
jestem po piatkowych odsluchach.
Miałem okazje posłuchać kilku roznych zestawien, zaraz napiszę opinie i czekam na lincz icon_wink.gif

Najpierw trafiłem do salonu preferującego Yamahy icon_smile.gif i słyszałem:
- MCR-840 z fabrycznymi kolumnami
- MCR-840 z B&W 865
i RX-497 z mission m31
niestety rozstawienie kolumn było różne, więc odrzucając pierwszą opcję
2 pozostałe grały dla mnie ponad-poprawnie, niestety-stety całkowicie różnie.

Zmieniłem salon i początkowo usiadłem przed zestawem:
CA Azur640 + Monitor Audio APEX10 (sugestia pana z salonu gdy przyznałem się że niestety głośniki mają wisiec icon_sad.gif )
Niestety brakowało mi pełni dzwięku, dołów itp, więc pobawilismy się w zmianę monitorów na:
- B&W602 - tylko te były dostępne i...
[po tym jak Pan posłuchał z jakimi płytami przyszedłem i jakie płyty będą częstymi bywalcami odtwarzacza icon_smile.gif
a były to:
- Krzak - Extrim (granie z prądem i dynamicznie)
- Eva Cassidy - miękko, akustycznie
- Romek Puchowski - surowy wokal, blues z użyciem gitary dobro]
...
KEF iq10 icon_smile.gif
i szczerze mowiac - strasznie mi takie zestawienie do takiej muzyki przypadło do gustu.
Było równo, ze słyszalnym dołem, po prostu przyjemnie.

nie bluźnię? icon_wink.gif
czy takie zestawienie (akurat w moim przypadku CA sonata dv30 i ar30 i KEF iq10) ma wg Was prawo ze sobą współgrać? icon_smile.gif
budzetowo mieściłbym się jeszcze w iq30 - czy sądzicie że jest sens dorzucić do większych monitorów?
z gory dzieki!

Napisano
dopisze sie, chociaz mam wrazenie jakbym rozmawial sam ze sobą, taka mala schizofrenia
(myslalem, że więcej osób znających się na rzeczy będzie gotowych pomóc icon_sad.gif )
Dzisiaj powtórzyłem odsłuch na komponentach Yamahy
(CA odpadło z błahego powodu - nawet nie probuje uruchomić płyty z plikami mp3 icon_wink.gif )
Ale znowu porównawczo posłuchałem 2 zestawów:
- MCR-840 z B&W685
i
- RX-497 z B&W 685
i... bardziej przypadł mi do gustu ten drugi.
Czy to tylko moje subiektywne odczucie, że ... rozmiar ma znaczenie? icon_smile.gif
Mam wrażenie, że dzwięk z dużego klocka był pełniejszy, bardziej soczysty.
Czy sądzicie że warto pojsc w RXa?