Barteczek Napisano 11 grudnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 11 grudnia 2006 Mam wielkie pytanie.Czy apmplituner może dodać mocy kolumnom?Chodzi mi o to,że jeżeli kolumna ma moc 100Watt,to czy osiągnie np.105Watt.?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 12 grudnia 2006 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2006 To zależy od producenta danego głośnika. Dobry głośnik z zapasem mocy, może wytrzymać obciążenie nawet i 200% swojej mocy, są też i takie z zawyżoną mocą, gdzie już przy 60% mocy ulega on uszkodzeniu, mowa tu o głośnikach nisko-średniotonowych. Spotkałem się kiedyś z przypadkiem takim, że 100W kolumna miała na głośniku naklejkę z napisem 100W, natomiast pod naklejką na samym głosniku pisało że ma 10W. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barteczek Napisano 13 grudnia 2006 Autor Udostępnij Napisano 13 grudnia 2006 Rzeczywiście ,niektórzy producenci zawyzają parametry swojego sprzętu.W przypadku JBl-a nie sądzę żeby była zawyżona moc,sądzę ,że E100-tki stojące w moim pokoju żeczywiście mają 125 Watt,a nie np.80 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cz58y Napisano 13 grudnia 2006 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2006 O JBL nie masz co przejmować, tam są odpowiednie głośniki ze sporym zapasem mocy, aczkolwiek, nie należy przesadzać z górą pasma, bo wysokotonówki czasami nie wytrzymują przeciążeń. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts